Viola
-5 °C
-2 °C

Meleg szülők a rajzfilmcsatornán

2002.06.19. 08:55
A százezer tiltakozó e-mail és telefon ellenére is leadta az amerikai Nickelodeon rajzfilmcsatorna azt az összeállítást, amely a gyermeket nevelő homoszexuális párokkal foglalkozik. A csatorna cáfolja azokat a vádakat, amelyek szerint "népszerűsíteni" próbálná a gyermekek körében a homoszexualitást.
A műsor sugárzásának meghiúsításáért folytatott harcot a washingtoni Hagyományos Értékek Koalíciója indította el; a társasághoz csatlakozott az a Jerry Falwell tiszteletes, akinek gondolatai elhangzanak a vitatott összeállításban - olvasható a CNN online kiadásában. A rajzfilmcsatorna kénytelen volt külön e-mail címet létesíteni a tiltakozóknak, mivel több mint százezer levelet kaptak e tárgyban. - Ez a műsor a homoszexualitást reklámozza a gyerekeknek - mondta Andrea Lafferty, a konzervatív egyesület vezetője.

A Nickelodeon nevében Linda Ellerbee, a riport készítője cáfolta a vádat. - Ez a műsor a toleranciáról szól, és nem a szexről. Nem akarjuk megmondani, ki mit gondoljon - hangoztatta Ellerbee, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy másik riportben a Lewinsky-botrányt mesélte el a gyerekközönségnek. A televíziós rendező megjegyezte: a riport ötlete akkor fogant meg benne, amikor észrevette, hogy az iskolások körében az egyik leggyakoribb szitokszó a "buzi".

A riport elsősorban gyermekeket szólaltat meg a homoszexualitás témájáról, de szót kap benne egy meleg New York-i tűzoltó is, aki három gyerek apukája. - A gyűlöletről sosem szabad hallgatni - mondta Ellerbee, hozzátéve: a gyerekek túlnyomó többsége nem innen fogja megtudni, mi a homoszexualitás, mivel már rég tudják, viszont általában csak annyit értenek, hogy az valami gyűlöletes dolog.

Ellerbee riportjai, amelyek mindig a gyerekek szemével láttatják a világot, általában este fél kilenckor kerülnek adásba. Mint Herb Scannell, a Nickelodeon vezérigazgatója elmondta, a mostani show-t fél órával később sugározzák. Lafferty felvetésére, miszerint a műsorhoz biztosan nem tudnak szponzort szerezni, Scannell megjegyezte, nem is terveztek ilyet. Ellerbee korábbi műsorai közt is több olyan volt - mint a Clinton-botrányról vagy az AIDS-ről szóló -, amelyben nem voltak reklámok. A vezérigazgató elmondása szerint egy pillanatig sem gondolt a riport letiltására. - Nincs ebben semmi szemléletbeli újdonság - szögezte le. - A Nick alapgondolata mindig az volt, hogy a felnőttek világában nehéz gyereknek lenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!