Bioterrort jövendölnek az elhagyott pendrive-ok

2007.03.06. 18:57
Titokzatos pendrive-ok és csak spektrográffal megfejthető képek rajzolják föl egy sötét jövő vízióját az Egyesült Államokban, a látomások középpontjában pedig nem más áll, mint Trent Reznor, a mainstream indusztriális zene királya, a Nine Inch Nails énekese. Tényleg a vízbe kevert parepinnel tartja az amerikaiakat tömeghipnózis alatt az állam?

Trent Reznor már a jövőben él, és nem tetszik neki, amit lát. Nagyjából ennyi derült ki eddig a Nine Inch Nails szövevényes akciójából, ami azzal kezdődött, hogy februárban elkezdtek pendrive-okat elhagyni turnéjuk állomásainak vécéiben, persze úgy, hogy azokra a rajongók mindenképpen rábukkanjanak. Ilyen drive-okon eddig öt NIN-számot találtak mp3 formátumban. A tizenhat számos albumról így eddig már öt szám szivárgott ki: "My Violent Heart"-ot, a "Me, I'm Not", az In This Twilight, a Survivalism és a The Beginning of the End a mai napig fent vannak a neten, de az együttes Myspace-én is beléjük lehet hallgatni.


A Year Zero borítója

A drive-ok viszont nemcsak számokat tartalmaznak, hanem olyan képfile-okat is, amik csak spektográf segítségével olvashatóak, de kulcsot adnak az internetes rejtvény következő kockáihoz. Az első rejtélyes weboldal a mostani NIN-turné pólójának vastag betűiből olvasható ki. A betűkből összerakott I am Trying to Believe-hez ("Próbálok hinni") egy .com-ot rakva egy olyan oldalra jutunk, amin azt fejtegetik, hogy az USA lakosságát a vízhálózatba juttatott parepin nevű hatóanyag segítségével tartja tömeghipnózis alatt az állam.

Azt állítják, a parepin az agyban található dopaminokra hat (a dopaminok túlzott aktivitása skizofrén tüneteket idéz elő), és mivel a vízben egyenletesen oszlik el a szer, minél több vizet iszik valaki, annál skizofrénebb lesz. A csak a Nine Ich Nails tudományos-fantasztikus világában létező parepint a kormány arra is használja, hogy megvédje az embereket az USA-t 2009-ben fenyegető biológiai terrortámadástól.

Az I am Trying to Believe után következő NIN-vonatkozású oldal az Another Version of the Truth, ami elsőre egy amerikai nacionalista idillt ábrázoló kép (Amerika újjászületését hirdeti), de ha az ember az egér gombját lenyomva elkezdi vakargatni, akkor egy sötétebb kép tűnik elő, a másik valóság (mint a Mátrixban). Ha az egészet kisatíroztuk, akkor egy fórumnak látszó, azonban csak olvasható helyre érünk. Itt egy új drogról, az opalról (ami a kokaint váltja fel, miután Kolumbiában a globális felmelegedés miatt megszűnik a kokaintermelés), az Angry Sniper nevű (magyarul Dühös Orvlövész) karakterről, a "a Jelenlét" (The Presence) nevű jelenségről (ami egy égből lenyúló hatalmas légörvényszerű kéz) és a világ végéről olvashatunk. Ez a kéz látható az azóta kiszivárgott lemezborítón is, ezen a videón pedig megnézhetjük a Jelenlétet akció közben is (fülhallgató szükséges).

Hollywoodnak annyi

A legújabb felfedezett weboldal a Hollywood in Memoriam a 81. Oscar-díjátadón (azaz a 2009-esen) kezdődő bombamerénylet-sorozatról szól, ami elpusztítja Hollywoodot. A Kodak filmszínházban robbanó első bomba utáni fél órában iszlám radikálisok még nyolc másik helyen robbantanak sugárszennyezett bombákat Los Angeles-szerte, ezért a radioaktív felhőbe boruló város lakóit evakuálják. A weboldal az áldozatoknak állít emléket, a WTC-merénylet után készült honlapokat idézi.

Vallásháború is lesz

Számos másik oldalon keresztül bontakozik ki a Year Zero összeesküvés-hálózata egy amolyan internetes sci-fi regénnyé. Az egyik honlapon a Church of Plano.com-on egy új evangélikus vallásról van szó, aminek egyik eleme, hogy követői lakókörnyezetükben vallási tisztogatást végezzenek, és kinyilatkozik benne a Jelenlét.

A Be the Hammer egy ellenálló, az Angry Sniper honlapja. Az Angry Sniper itt arról beszél, hogy régen az amerikai titkosrendőrségnek dolgozott, és az volt a dolga, hogy Amerikában élő muzulmánok otthonait forgassa fel, illetve kínozza, néha pedig meg is ölje őket.

A többi oldalról az Echoing the Sound fórumában kapunk részletes felvilágosítást. A könnyebb eligazodás érdekében a NIN rajongói fórumának készítői összeállítottak egy NIN Wikipedia-oldalt, ebben minden részletesen megtalálható.

Irodalmi ihletettség

A kampány kitalálóinak kilétéről egyelőre nem tudni semmit, de a kreatívokat inspirálhatta William Gibson Trendvadász című könyve is. Gibson ebben a regényben ír a Nine Inch Nailéhez hasonló reklámkampányokról.

Más elemeknek is van irodalmi háttere. Az égből lenyúló isteni kéz (náluk ez Jelenlét, ugye) például Stephen King könyvében, a Végítéletben is megtalálható, egyes idézetek pedig Tolkien Hobbitjából, illetve Vonnegut Ötös számú vágóhídjából származnak. Az utóbbi két könyvben az a közös, hogy mindkettőt betiltották az Egyesült Államok általános és középiskoláiban.

De mi köze ennek a Nine Inch Nailhez?

A Nine Inch Nailsnek április 17-én jelenik meg új albuma Year Zero címmel, a zeneiparban még soha nem látott, interaktív, ARG-elemeket (alternate reality game, azaz a valóságjáték) tartalmazó reklámkampány természetesen ezt hirdeti. A konceptlemez sztorija szerint 2022-ben jön a Nulladik Év (Year Zero), azaz most 2007-ben ú.e. (újjászületés előtt) 15-öt, azaz -15-öt írunk.

Az MTV.com újságírója nyomozása alatt annyit tudott kideríteni, hogy az összes Year Zeróhoz köthető domaint az arizonai Domains by Proxy nevű cég jegyzi, de a cég nem adhatta ki neki az ügyfelük adatait. Viszont más forrásokból (többek közt az angol Digit magazinból) az derül ki, hogy a weboldalak a részét képezik egy valóságjátéknak, amit a 42 Entertainment nevű marketingcég alkotott. Ez a cég állt az I Love Bees című, ARG-s elemeket tartalmazó kampány mögött is, ami 2004-ben a Halo2 nevű játék megjelentését előzte meg.

Amikor az MTV.com ezzel kapcsolatban megkereste a NIN kiadóját, az Universal alá tartozó Interscope Recordst, a cég nem kívánt kommentálni, viszont válaszul kiadták Trent Reznor közleményét. Ebben Reznor elmondja, hogy az albumot úgy kezdte írni, hogy a laptopján zajokkal kísérletezgetett, és ettől a világ végét megjövendölő víziói támadtak. Reznor szerint ez egy olyan lemez, amit muszáj volt megírnia, nem volt más választása, illetve az album több lesz, mint egy sorlemez, amint azt majd látni fogjuk. A mondanivalót pedig így foglalta össze: "Világunk végleges válságba került politikailag, spirituálisan és gazdaságilag. A Year Zero az igazság pillanatának közeledésének témakörét feszegeti."

Az együttes kedden újabb érdekes bejelentést tett, miszerint ezentúl a lemezt ingyenes, de limitált férőhelyű partikon meg lehet majd hallgatni USA-szerte, bármely korosztálynak. A fentiek ismeretében azonban ez csak azoknak ajánlott, akik szeretik az izgalmakat.