Vécépapírguriga-pénisz és a cenzúra

2005.03.24. 15:10
Az Országos Rádió és Televízió Testület esetleges büntetésétől tartva csak késő este sugározza a feloszlófélben lévő Nyers együttes utolsó klipjét a Viva zenetévé. A klipben a zenekar basszusgitárosa vécépapír-gurigát helyez az alsónadrágjába, optikai pénisznövelési célból.

"Mint tegnap kiderült, az ORTT-re hivatkozva két hét után levetette műsoráról a VIVA a "Szabad-e d.u." című dalunkhoz készült legutolsó Nyers-klipet. Az indoklásban Miklós Tibi publikálhatatlan fizimiskája szerepelt. Nyilván ez arra kényszeríti a fiatalokat, hogy csak a szexen járjon az eszük. A Nyers szexualitás indokolatlanul durva ábrázolása ráadásul komoly károkat okozhat az ifjabb nemzedék nemi orientációjának formálásában is" - áll a hír a zenekar honlapján.

Stílszerű

A Nyers januárban jelentette be feloszlását, így ez az utolsó klipjük. "Stílszerű befejezés volt, mert a zenekar életét végigkísérték az ilyen dolgok, a nem látványos, de folyamatos betartogatások" - mondta Czutor Zoltán, a zenekar énekese, hozzátéve, hogy csak ők informálisan értesültek a döntésről.


Nyers

A Nyers zenekar honlapján megtekinthető klipben a zenekar basszusgitárosa, Miklós Tibor ad elő sztriptízszámot hölgyek jelenlétében, tűzoltóruháról lassan alsónadrágra vetkőzve. A képsorokon látszik, ahogy "betesz egy vécépapír-gurigát az alsógatyájába, hogy nagyobbnak tűnjön a pöcse" - foglalta össze a valószínűleg kifogásolt részt Czutor Zoltán, aki szerint egyébként a klip "nem durva".

Megkerestük az ORTT-t is, itt azonban megtudtuk, hogy a testület nem hozott a klippel kapcsolatban semmilyen határozatot. Végül kiderült, hogy a Viva egy esetleges ORTT-határozatot elkerülendő nem adja napközben a videót. "Megelőzve azt, hogy az ORTT esetleg letiltsa, kivettük a rotációból a klipet - mondta László G. Gerzson, a zenei és műsorszerkesztői osztály főszerkesztője, - De késő este, kilenc után megy a klip. Ez egy félreértés volt, nincs szó betiltásról" - közölte a főszerkesztő, hozzátéve: személyesen tisztázza az ügyet Czutor Zoltánnal.

Ennyi

A Nyers a honlapon található biográfia szerint a tagok "elképzelései közötti gyakorlatilag feloldhatatlan különbségek miatt" januárban úgy döntött, hogy megszünteti működését. Április 9-én tartanak búcsúkoncertet a Kultiplexben, illetve még megjelentettek egy utolsó albumot "Ennyi" címmel, melynek érdekessége, hogy felvételei általában a zenekar tudta nélkül készültek, a keverőből vagy térmikrofonnal. A felvételek készítői néhány hónapja ajánlották fel több évet felölelő, katalogizált gyűjteményüket az együttesnek.