Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbukott a forradalom, elbukott a Tv2

2007.10.24. 14:01
A négynapos hétvégén a szokásosnál is nagyobbra nyílt a két adó nézettsége közötti olló. A Tv2 volt, hogy 35 százalékponttal lemaradt az RTL Klubtól. A nézők pedig kifejezetten büntették azt az adót, amelyik ötvenhatos műsort mert sugározni.

Az év végi ünnepek hagyományosan jól fekszenek a Tv2-nek, ezúttal az RTL Klub mégis legyőzte a csatornát. Sőt olyan különbséggel nyert, amire eddig nem nagyon volt példa.

Már a péntek sem nagyon ment a Tv2-nek, hiszen az Okosabb vagy, mint egy 5.-est szinte porba alázták a miami helyszínelők. Míg az előbb 19,1 százalékos közönségarányt ért el a hirdetőknek oly kedves 18 és 49 év közötti lakosság körében, addig az utóbbi 39,8-at. És David Caruso a mutatóujjával lazán feltolja foncsorozott napszemüvegét.

Szombaton sem sokat csökkent a két adó különbsége, míg az RTL Klub este a maratoni Salamon kincse című kalandfilmet adta, addig a Tv2 a Cég című, nagy költségvetésű amerikai, ötvenhatos kémsztorival, meg a Bruce Willis-féle Sakállal készült. Míg az RTL Klub a kalandfilmmel átlagosan 36,6 százalékos közönségarányt ért el, addig a Tv2 összeállítására csak 21,6 százalék volt kíváncsi. Igaz, hogy Bruce Willis már 24,5 százalékot teljesített.

Nagyon nagy különbség

Vasárnap azonban még ennél is nagyobb bukás várt a Tv2-re. Este fél hattól, a forma-1-es közvetítés 45,5 százalékos közönségarányt hozott az RTL Klubnak, miközben a Tv2 műsorai (Walker, a texasi kopó, Tények, Napló) egyike sem tudta elérni a 25 százalékot. (Mindez egyébként a csatorna hétköznapi teljesítményéhez képest nem kiugróan alacsony, hiszen a Tv2 átlagos közönségaránya a főműsoridőben 25 százalék körül van).

Október 21. grafikonon! Klikk!

Ráadásul amíg a reklámozók számára fontos korcsoportokban az RTL hasított, a teljes lakosság körében nem is maradt le annyira a Tv2. Amíg például a brazil nagydíj közvetését 1 670 604-en látták az AGB Nielsen statisztikai adatai alapján, addig a Tényekre közben 1 675 151-en kapcsoltak, vagyis a két műsor nézettsége közt nem volt statisztikailag kimutatható különbség.

A Cég második része még viszont az ezt megelőzőeknél ennél is rosszabb eredményt ért el a 18 és 49 évesek között, ráadásul a sorozatot nem is minden idők egyik legizgalmasabb forma-1-es futama verte el. Az amerikai kémsorozatra ugyanis csak 17,5 százalék kapcsolt, míg a Kismenő című Adam Sandler-vígjátékot az RTL-en a célcsoport éppen tévé előtt ülő tagjainak 50,3 százaléka követte figyelemmel.

Hétfőn már szinte kies pusztasággá változtatta a Tv2 főműsoridejét az amerikai TNT tévétársaság által gyártott, Magyarországon forgatott Cég. Mindössze 13 százalék kapcsolt, valószínűleg véletlenül oda. A Miről álmodik a lány? című vígjáték eközben 47,5 százalékot teljesített az RTL Klubon.

Menekültünk 56-tól

A háromrészes minisorozat után sem lélegezhetett fel azonban a Tv2. Mondjuk az október 23-ai főműsoridő megnyerésére az RTL Klub etikátlanul kicsapta a Bolondos Dallamok-kártyát. Ráadásul rögtön a rajzfilmbe oltott vígjáték második részével támadt rá Andy Vajna Szabadság, szerelem című géppuskázós, baszós vízilabdázós, hősszerelmes eposzára.

A Tv2 ehhez képest jól állta a sarat, 30,3 százalékos közönségarányt ért el, míg Csőrike az RTL Klubon 36,7 százalékot. Mondjuk ekkor már legalább arra a pár percre átvette a vezetést a Tv2, amíg az RTL reklámot adott.

Október 23. grafikonon! Klikk!

Az első igazi sikert azonban csak késő este könyvelhette el a Tv2. Alighogy az RTL Klubon elkezdődött ugyanis a Mansfeld című ötvenhatos film, a nézők fejvesztve rohantak a Tv2-re, ahol éppen a Fiúról című Hugh Grant-műalkotást adták. Könnyek, boldogság és Fugees a hős forradalmárral szemben.

Egyébként a négynapos hétvége estéi alatt egyetlen egyszer tudott még nyerni pár percre a Tv2: hétfő éjjel, amikor az RTL Klub leadta a Csapataink harcban állnak című dokumentumfilmet.