Aliz
6 °C
14 °C

Nem korhatáros az Egri csillagok

2002.12.03. 14:37
Elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága az Index-fórumból kinőtt Körhatár Civil Kezdeményezés beadványát, amelyben azt kifogásolták, hogy a tv2 november 13-án korhatárjelzés nélkül sugározta a Gárdonyi Géza regényéből készült Egri Csillagok című filmet.
Kedden 13 órakor tárgyalta az ORTT Panaszbizottságának 6. számú eljáró tanácsa a Körhatár Civil Kezdeményezés bejelentését. Az Index Törzsasztalán szerveződő civilek a médiahatóság 1494/2002. (X.17.) számú, a kiskorúak védelméről és az új minősítési rendről szóló határozatának hiányosságaira kívánták felhívni a figyelmet azzal, hogy az állásfoglalás alapján a magyar történelmi filmet az V., televíziós közlésre alkalmatlan kategóriába sorolták be. A Körhatár aktivistái részletesen leírták a filmben látható erőszakos jeleneteket, amelyek megfelelnek a határozatban foglalt kritériumoknak.

A civil kezdeményezést Kemecsei Zsolt képviselte, a tv2 hivatalosan nem vett részt a tárgyaláson.

Az úgynevezett bizonyítási eljárás keretében a jelenlevők felvételről megtekintették az Egri csillagok néhány jelenetét; a két részben sugárzott film második, csatajeleneteket tartalmazó epizódja nem állt rendelkezésre. Kenecsei felolvasta a Körhatár honlapján is közzétett beadványt, és kitért arra: a filmmel "semmi problémájuk nincsen", viszont a korhatárjelzésre vonatkozó határozat pontosítását kérik.

Történelmi mondanivaló

A Panaszbizottság rövid tanácskozás után ismertette egyhangú álláspontját. Eszerint az Egri csillagok - noha az ORTT állásfoglalásában leírt erőszakos jelenetekben bővelkedik - nem veszélyezteti a fiatalok fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődését. Az eljáró tanács elnöke hozzátette: az Egri csillagok a Panaszbizottság szerint történelmi mondanivalóval is rendelkezik.

A jelenlévő aktivisták elfogadták a döntést, ám jelezték: nem állnak el a képernyőt elcsúfító korhatárkarikák eleni harctól. Amellett, hogy hasonló beadványokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az ORTT-határozat betűje és szelleme közötti ellentétre, hangsúlyozzák azt is, hogy a karikák folyamatos jelenléte egyszerű félrefordításon alapul: az EU-ajánlás a műsorszámok előtt vagy közben kívánja meg a korhatárra figyelmeztető jelzést.

A Körhatár Civil Kezdeményezés képviselői átadták az ORTT-nek a mintegy négyezer alírást tartalmazó online petíció kinyomtatott változatát, a hatóság éléről távozó Körmendy-Ékes Juditnak pedig George Orwell 1984 című könyvét ajándékozták.

Vagy mégis korhatáros?
A Panaszbizottság döntésével ellenkező értelmű az ORTT kiegészítő dokumentuma, amely a médiahatóság honlapjáól tölthető le. Ebben a dolgozatban konkrétan az Egri csillagokkal illusztrálják a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriát:

"Példák az II. kategóriába sorolt műsorszámokra: ide sorolandók általában a (amerikai) western-, kaland- vagy kosztümös, történelmi filmek, amelyek a múltban játszódnak és távol esnek a magyar hétköznapok világától, ezért potenciális veszélyt nem jelentenek (pl. Egri Csillagok, Zorro, Robin Hood), valamint a teljes mértékben fikcióként értelmezhető fantasy-filmek illetve sci-fik (pl. Csillagok háborúja, E.T.). A műfaj azonban csak útmutatásul szolgálhat a valóságra vonatkoztathatóság megállapításához, az ábrázolt erőszak mennyiségi és minőségi jellemzőit, a szexualitás verbális és vizuális megjelenési formáinak intenzitását minden esetben külön kell mérlegelni. Így például az olasz, népszerűbb nevén "makaróniwesternként" emlegetett klasszikusok, vagy a "Volt egyszer egy vadnyugat", amelyek alapjaiban különböznek a műfaj amerikai képviselőitől azáltal, hogy a filmek atmoszférája, durva erőszakossága sokkal nagyobb realizmust kölcsönöz nekik, a jó és a rossz közötti határvonalak szinte teljesen elmosódottak, s bár a jó győzedelmeskedik a rossz fölött, a szó valódi értelmében még sincs happy-end."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?