Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felborul az egyensúly az ORTT-ben

2008.04.29. 15:38
A kormánykoalíció felbomlásával változik az ORTT szavazási rendszere, a szavazatok négy kilencednyi részével az egyetlen kormánypárti tag rendelkezhet május elsejétől, ezzel azonban felbomlana a médiahatóság által előírt egyensúlyi rendszer.

Függetlenül attól, hogy az elnök részt vehet-e az adott szavazásban, a kormányoldal és a többi képviselőcsoport delegáltjainak egyenlő arányban kell osztozniuk a szavazatokon. Május elsejétől azonban egyetlen kormánypárti képviselőcsoport lesz, az ellenzékiek száma pedig eggyel nő, azaz négyre emelkedik.

Az eddig alkalmazott tizennegyedek helyett kilencedekben számolják a voksokat, mindebből pedig az következik, hogy az ellenzéki tagok és az elnök szavazata egy-egy, az egyetlen kormánypárti (Ladvánszky György, MSZP) voksa pedig négy kilencednyi súllyal esik a latba. Mivel az egyszerű többséghez öt-, a kétharmadoshoz legalább hatkilencedes szavazat szükséges, az erőviszonyokból az következik, hogy a szocialista delegáltnak elég egy, illetve két tagtársát a maga oldalára állítania ilyen ügyekben.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény a médiahatóságnál azt írja elő, hogy minden képviselőcsoport egy tagot delegálhat, ha egyetlen kormánypárti vagy ellenzéki frakció van, annak lehetősége van két tagot küldeni, de a két oldalnak egyenlő voksaránnyal kell rendelkeznie, közrádió és a két köztévé esetében pedig a tagok számának kell egyeznie. Ennek alapján a közeljövőben a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumába négy-négy, a Duna Televízióéba két tagot kellene választani, az ORTT-t pedig egy személlyel kell kiegészíteni.