Az ORTT szerint túlzottan általánosított a Napló

2006.03.06. 11:51
Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Napló félrevezethette a nézőket azzal a szavazásra feltett kérdésével, hogy "Önt felháborítja-e, hogy a zöldek perekkel lassítják az M0-ás építését?" A panaszt egy olyan zöld szervezet tette, amelyet nem háborít fel az építkezés, sőt támogatja azt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága a Zöld Centrum Párt bejelentésére megvizsgálta a Tv2-n 2006. február 5-én sugárzott Napló című műsort, amely az M0-ás körgyűrű megépítésének nehézségeivel foglalkozott. A panaszos szerint a műsor "egy kalap alá véve" marasztalta el a környezetvédőket, amikor a nézői szavazásra feltett kérdésben azt sugallta - például a Zöld Centrum Párt támogató álláspontjának közlése nélkül -, hogy minden környezetvédő akadályozza a körgyűrű megépítését.

Az eljáró tanács megállapította, hogy a panasz megalapozott, a műsorszolgáltató eljárása ugyanis alkalmas volt a környezetvédő csoportok, illetve szervezetek szerepével kapcsolatban a nézők félrevezetésére.

Túlzó általanosítás

A műsorban szavazásra feltett kérdés ("Önt felháborítja-e, hogy a zöldek perekkel lassítják az M0-ás építését?") azt sugallhatta a nézőknek, hogy valamennyi környezetvédő csoport, illetve szervezet, tehát összefoglalóan "a zöldek" (beleértve a panaszost is) ellenzik, és ezért lassítani, sőt, perekkel megakadályozni kívánják a sokak által támogatott körgyűrű megépítését, áll a Panaszbizottság közleményében.

Az eljáró tanács véleménye szerint a kérdésfeltevésből pontosan az következik, hogy mindegyik környezetvédő szervezet ellenzi, és lassítja perrel az építkezést. Amennyiben van akár csak egyetlen olyan környezetvédő szervezet, amely támogatja az építkezést, és azzal kapcsolatban egyetlen pert sem indított (mint éppen maga a panaszos), akkor a kérdés olyan túlzó általánosítást tartalmaz, amely félrevezetheti a nézőket.

Konkrétan volt szó

A kérdésfeltevés ezen eredményét a Panaszbizottság szerint nem befolyásolja az a körülmény, amelyre a műsorszolgáltató a védekezésében utalt