Emma
-2 °C
6 °C

A Panaszbizottság az internetre megy

2003.06.18. 15:55
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának minden nyilatkozata olvasható lesz az ORTT honlapján - jelentette be a bizottság most leköszönő soros elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A műsorokat illető panaszokat többségükben magánszemélyek adják be.
Az eddigi gyakorlat szerint az ORTT Panaszbizottsága csak akkor hozta nyilvánosságra - az MTI-n keresztül - az egyes panaszok nyomán megfogalmazott nyilatkozatait, ha azt az eljáró tanács indokoltnak találta. Dr. Molnár Péter, a Panaszbizottság leköszönő soros elnöke a testület sajtótájékoztatóján elmondta, javaslatára 2003. július 1-től minden egyes panasz sorsa követhető lesz az interneten.

2003 második negyedéve egyébként nem sok változást hozott a bizottság statisztikáiban: továbbra is magánszemélyek nyújtják be a legtöbb - kilencvenhárom - panaszt; pártoktól, illetve frakcióktól csupán 8 esetben érkezett kifogás. A Panaszbizottság két esetben helyt adott a kifogásnak, öt alkalommal elutasította azt. Ötvenháromszor döntöttek úgy, hogy nyilatkozatban véleményezik az aktuális ügyet, de ebből csak öt került nyilvánosságra - júliustól bárki megtekintheti az MTI-nek nem továbbított nyilatkozatokat is. Ezek egyébként eddig is megtekinthetőek voltak, csak ehhez az érdeklődőknek be kellett menniük az ORTT székházába.

A panaszok többsége a kiskorúak védelmét, a gyűlölködő hangvételű műsorokat és kisebb részben a politikai kiegyensúlyozottságot érinti.

Büntetés a Magyar Rádiónak?

Dr. Molnár Péter külön kiemelte a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorát, amelyet a bizottság már több ízben elmarasztalt. Az Index kérdésére elmondta, a bizottság csak véleményt nyilváníthat, bírságot csak maga az ORTT szabhat ki, ezért nem került még sor arra, hogy - a tv2 Bazi nagy roma lagzi című show-jához hasonlóan - adásfelfüggesztéssel vagy pénzbüntetéssel éljenek a közszolgálati rádióval szemben.