Másfél óra műsorfelfüggesztésre ítélték a tv2-t

2003.07.22. 18:02
A katona című Kurt Russel-filmet cak 22 óra után lehetett volna sugározni, de a tv2 kétszer is korábban adta le.
A médiatörvény megsértése miatt 91 percre felfüggesztette az MTM-SBS Televízió Rt. (tv2) műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

Az adás felfüggesztését a műsorszolgáltató július 24-én, csütörtökön 21 órától köteles végrehajtani - közölte Vékony Éva, a médiahatóság szóvivője. Az ORTT július 17-i határozatában megállapította, hogy az MTM-SBS Televízió Rt. március 11-én megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben foglaltakat.

Csak azért is

Az ORTT Álláspontja szerint a Katona című filmet a 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, így azt csak 22 óra után sugározhatta volna a kereskedelmi televízió. Ezzel szemben a műsorszámot 21.01 óra kezdettel tették közzé és 16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámnak nyilvánították.

"nagy mértékben tartalmaz öncélú erőszakot"
A tv2 2001. október 28-án 20 órai kezdettel mutatta be először a filmet, ezt követően az ORTT és a Fővárosi Bíróság is állást foglalt annak sugárzása kapcsán. Az ORTT nézői panasz alapján akkor megállapította: a film a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, mivel "nagy mértékben tartalmaz öncélú erőszakot", emellett "az erőszak ilyen naturális, nyomasztó környezetben történő látványa a bíróság meggyőződése szerint megvalósítja a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas közreadás törvényi tilalmát", így azt csakis 23 és 5 óra között sugározhatta volna a műsorszolgáltató.

A testület 6 millió 263 ezer 850 forint kötbér megfizetésére kötelezte a társaságot. A műsorszolgáltató a határozat felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Bíróságtól, amely azonban később helyben hagyta az ORTT döntését. Ezt követően sugározta a műsorszolgáltató ez év március 11-én ismételten - az első vetítéssel megegyező, vágatlan formában - a műsorszámot 21.01 órai kezdettel. Az ORTT közlése szerint a társaság a testület korábbi határozatát és a Fővárosi Bíróság döntését figyelmen kívül hagyta a műsorszám korosztályi kategóriájának meghatározásakor.

"Emiatt, valamint a törvénysértés ismételt jellege miatt a műsorszolgáltató által elkövetett jogsérelem súlyosabban minősül" -tette hozzá az ORTT szóvivője. A Testület a határozat azonnali végrehajtását a közérdekre tekintettel emellett azonnal végrehajthatónak nyílvánította.

Az ORTT közleményében hangsúlyozza, hogy a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztése a nyilvánosságra épülő büntetés, amelynek az alapvető rendeltetése, hogy a műsorszolgáltató jogsértő magatartásáról a közönség is tudomást szerezzen. Ha a felfüggesztés csak jelentős idő elteltével, inadekvát műsorkörnyezetben kerül végrehajtásra egyrészt megszakad a kapcsolat a jogsértés és az amiatt alkalmazott szankció között, másrészt alkalmassá válik arra, hogy a műsorszolgáltatóról és a Testület gyakorlatáról hamis képet alakítson ki a közvéleményben.

A tv2 ennek ellenére a Fővárosi Bíróságon támadja meg az ORTT határozatát és a döntésig nem hajtja végre az abban foglaltakat - közölte a társaság álláspontját ismertetve a kereskedelmi televízió jogi irodája kedden az MTI érdeklődésére.

Todd, a galaktikus háborúk veterán katonája

Az 1998-ban Kurt Russel főszereplésével készített A katona egy veterán harcosról szól, akit leselejteznek, mivel az új széria, a Káin 607-es minden tekintetben jobbnak bizonyul nála. A kiszolgált katonát egy távoli bolygóra száműzik, amely amolyan űrközi szemétlerakó helyként funkciónál. Todd lassan beletanul a civil életbe, összebarátkozik a bolygó lakóival, mígnem egy nap Káin 607 és társai megtámadják a bolygót. Todd felveszi velük a küzdelmet, és ezúttal nem parancsra cselekszik, hanem magát és szeretteit védelmezi.