Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kevesli a panaszt a panaszbizottság

2008.07.03. 15:29
A második negyedévben összesen 25 panaszt nyújtottak be az Országos Rádió és Televízió Testülethez, a beadványok majdnem fele a köztévé és a közrádió műsorait kifogásolja.

Az év második negyedében is csökkent az ORTT Panaszbizottságához intézett beadványok száma: április elejétől a múlt hónap végéig 25 esetben fordultak a testülethez, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Turgyán Tamás leköszönő soros elnök.

"Keveselltük a panaszt az elmúlt negyedévben" - mondta, felvetve, vajon "a sajtó törvénytűrő képessége javult", kevesen akartak panaszt tenni, vagy egyszerűen "nyár van", és az emberek inkább a strandon vannak, nem tévéznek, rádióznak.

A testület e negyedévben tárgyalt egyik legismertebb ügye, a Magyar Rádió március 15-i - első körben elmarasztalt, második menetben felmentett - Orbán-interjújával kapcsolatban Turgyán Tamás azt mondta: a panaszbizottság egyes eljáró tanácsai "meglehetősen szuverén testületek, ebbe beleszólni nem igazán tudunk".

A második negyedévben érkezett panaszok közül a Magyar Rádióra és a Magyar Televízióra 6-6 jutott, a TV2 valamely műsorát 3, az RTL Klubét 2, az Echo TV-ét és a Klubrádióét 1-1 alkalommal panaszolták be, míg hat esetben helyi műsorszolgáltató ellen éltek kifogással.

Az esetek háromötödében néző vagy hallgató fordult a panaszbizottsághoz, hat alkalommal civil szervezet, egyszer pedig valamely politikai erő kereste itt igazát; három beadvány származik "egyéb" forrásból.