Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Majtényi lehet az ORTT elnöke

2008.03.19. 15:41
A köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelölte a volt adatvédelmi ombudsmant az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének. A jelöltet az Országgyűlésnek is el kell még fogadnia, de a mandátum elnyeréséhez elég a képviselők egyszerű többségének támogatása.

Majtényi László volt adatvédelmi biztost jelölte közösen Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán az MTI-t.

A jogász végzettségű Majtényi László 1995 és 2001 között dolgozott adatvédelmi ombudsmanként, publikációinak többsége is az adatvédelemmel, illetve az információs joggal kapcsolatos. Szakmai önéletrajza szerint sem foglalkozott eddig az adatvédelmi kérdéseken kívül a médiával, nincsenek ilyen jellegű publikációi, könyvei. Egyetem oktatóként eddig közlekedési jogot, tengeri fuvarjogot, biztosítási jogot, etikát, adatvédelem, információs jogokat tanított diákjainak.

Adatvédelmi biztosi mandátumának lejárta után azonban Majtényi többek között volt a Magyar Hírlap és a Népszabadság lapombudsmanja, aki a lap szakmai munkáját értékelte, illetve újságírói etikai ügyekben mondott véleményt időről időre az újságban.

A jelenlegi ORTT-elnök, Kovács György mandátuma 2008. március 31-én jár le, az Index információi szerint ő nem vállalta újabb négy évre a tisztséget. A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény előírása szerint a megüresedő elnöki tisztségre a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot az Országgyűlésnek. Az ORTT elnökét és tagjait az Országgyűlés választja meg, egyszerű többséggel.

A sajtóban már többször megjelentek olyan információk, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület az új médiatörvény értelmében megszűnik, illetve beolvad majd a Nemzeti Hírközlési Főfelügyeletbe. A törvény végleges verzióját még nem tárgyalta a Parlament, így egyelőre nem lehet biztosat tudni az ORTT sorsáról, de az Index információi szerint az új médiatörvény tervezete továbbra sem számol önálló médiafelügyeleti intézménnyel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!