Viola
-6 °C
-2 °C

Több mint félmilliárd forintos büntetés az RTL Klubnak és a TV2-nek

2004.07.15. 15:31
Hatszázmillióra büntették a két kereskedelmi televíziót, mivel nem költöttek eleget magyar filmekre.
Összesen mintegy hatszáz millió forint kötbér fizetésére kötelezte a két országos kereskedelmi televíziót a médiahatóság, mivel álláspontja szerint az RTL Klub és a TV2 a törvényben előírtnál kevesebbet költött magyar nyelvű filmek támogatására - közölte Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Mindkét műsorszolgáltatót "mintegy 300 millió forint" megfizetésére szólította fel július 7-i határozatában az ORTT, amely - az RTL Klub és a TV2 2001-es és 2002-es működését vizsgálva - azt állapította meg, hogy "nem fordították teljes egészében reklámbevételük hat százalékát új, eredetileg magyar nyelven készült filmalkotások létrehozásának támogatására" - tájékoztatott a szóvivő.

A törvény az törvény

Mint mondta, az ORTT a médiatörvény azon kitétele alapján járt el, amely - a nem filmre szakosodott műsorszolgáltatók kivételével - valamennyi országos és körzeti televízió számára előírja ezt a kötelezettséget.

A jogszabály szerint "ez legalább fele részében játékfilm, dokumentumfilm, népszerű tudományos film vagy animációs film, harminc százalékában nem saját gyártású alkotás. E kötelezettség filmgyártást támogató közalapítvány vagy állami alap részére - a bemutatási jogon kívüli egyéb megkötés nélkül - befizetett pénzösszeggel is teljesíthető. E kötelezettség szempontjából a befizetett összeget kétszeres szorzóval kell figyelembe venni".

Na, ne!

A TV2 programigazgatójának közlése szerint bíróságon támadják meg a médiahatóság döntését.

"Pont annyit fordítottunk magyar filmekre, amennyi a törvényi előírás" - mondta Poich Lóránd az MTI megkeresésére.

Az RTL Klub sajtófőnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a határozatot még nem kapták kézhez, így hivatalos választ sem adhatnak.

"Tudok róla, hogy az ORTT vizsgálódott ez ügyben, de azt is tudom, hogy az RTL Klub eddig mindig betartotta az erre vonatkozó előírásokat" - közölte Fazekas László.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!