Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmarasztalta az ORTT a Magyar Rádiót az Orbán-interjú miatt

2008.04.11. 13:30
A Fidesz elnökével készített interjúban a Magyar Rádió nem tett eleget a tényszerű tájékoztatás követelményének, állapította meg az ORTT panaszbizottsága, Daróczi Dávid kormányszóvivő azt kifogásolta, hogy a műsorvezető nem korrigálta Orbánnak azt a kijelentését, hogy Magyarország adósságkockázatának leminősítéséhez a március 9-i népszavazásnak semmi köze nem volt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottsága egyhangúlag helyt adott a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának március 16-i adásával kapcsolatos kifogásnak.

Az interjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt állította, hogy Magyarország adósságkockázatának leminősítéséhez a március 9-i népszavazásnak semmi köze nem volt. A panasz szerint a műsorvezető Orbánnak ezt a kijelentését nem korrigálta, holott közismert volt a Standard and Poor's hitelminősítő ezzel összefüggő hivatkozása. Daróczi Dávid kormányszóvivő ezt a beszélgetésrészletet kifogásolta.

A panaszbizottság állásfoglalása helyt adott a beadványban kifogásoltaknak és egyben kötelezte a Magyar Rádiót, hogy a Vasárnapi Újság című műsorában magyarázat nélkül tegye közzé az alábbiakat:

"Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottság 2. sz eljáró tanácsa megállapította, hogy a Magyar Rádió Zrt. Megsértette a médiatörvény 4. §(1) bekezdését, amikor az Orbán Viktorral, a Fidesz-MPP elnökével készített interjú kapcsán nem tett eleget a tényszerű tájékoztatás követelményének. Az interjúban Orbán Viktor azt állította, hogy Magyarország adósság kockázatának leminősítésében nem játszott szerepet a népszavazás eredménye, ezzel szemben a hitelminősítő véleményéből ennek az ellenkezője állapítható meg."

A Panaszbizottság eljáró tanácsa kifejtette, hogy a hitelminősítésről szóló összegzések alapján egyértelmű volt, hogy a cég véleménye szerint a népszavazás eredménye befolyásolta a költségvetési konszolidációval kapcsolatos magyarországi helyzetet. A tényszerű tájékoztatás követelményének az felelt volna meg, ha a műsorban, vagy egy későbbi adásban ezt megemlítik – olvasható a Stop.hu-n az ülésen részt vevő újságíró beszámolójában.

Such György, a Magyar Rádió elnöke pénteken azt közölte az MTI érdeklődésére: az írásos döntés kézhezvétele után határoznak arról, hogy tesznek-e lépéseket.

Harmadszor panaszkodott kormányszerv

A kormányszóvivő két nappal az interjú elhangzása után kért helyreigazítást a Magyar Rádiótól a beszélgetésben elhangzottak miatt, de a Magyar Rádió - amelynek elnöke akkor annyit közölt: nem tartja szerencsésnek a sajtón keresztül üzengetést - nem tett a felkérésnek eleget, ezt követően fordult a panaszbizottsághoz. A panasztestület 1996-as létrejötte óta ez volt a harmadik eset, hogy kormányszerv kereste itt az igazát. Még 2002 tavaszán Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának osztályvezetője panaszolta be a TV2 két hírműsorát, mert szerinte az nem kiegyensúlyozottan foglalkozott a Hogy vagyunk című kiadvánnyal; a beadványt egyhangúlag utasították el, mert bizonyságot nyert, hogy a panaszosnak felkínálták a megszólalás lehetőségét, ám az nem kívánt élni azzal.

Majdnem napra pontosan négy esztendővel később Batiz András kormányszóvivő panaszát utasította el a testület; ő azt kifogásolta, hogy a Magyar Rádió - annak kapcsán, hogy a történelmi egyházak az Alkotmánybírósághoz fordultak egy ügyben - csupán a katolikus felekezet egyik vezetőjét szólaltatta meg. Akkor arra a megállapításra jutott a panaszbizottság, hogy a Magyar Rádió korábban többször is foglalkozott a témával, és akkor mind a kormányzat, mind más egyházak képviselői kifejthették álláspontjukat.