Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit csinál a gép?

2002.12.04. 00:27
Ahogy várható volt, az ORTT Panaszbizottsága elutasította az Egri csillagok korhatárosítására vonatkozó beadványt, és az sem meglepő, hogy a nagytiszteletű eljáró tanács anélkül döntött, hogy ismerte volna a hatóság saját állásfoglalását, amelyben pont Jumurdzsák a tizenkét éven aluliak mumusa. A hebegő-habogó tanácselnök végül a történelmi mondanivalóban kapaszkodott meg, merthogy az legitimálja a csatajelenetet.

"A törvény legitimációját az adja, hogy működik."
Namostakkor. A kereskedelmi tévék, mivel elemi érdekük, hogy ez a sárga mocsok lekerüljön a gondosan berendezett képernyőkről, valószínűleg kapva kapnak a vadonatúj értelmezési lehetőségen. Ennek megfelelően korhatárjelzés nélkül fogják leadni a Gladiátort - Spartacust már negyedik általánosban tanítják! -, ahol a különféle szúrófegyverekkel, továbbá tűzgolyós katapulttal elkövetett tömegpusztítás ugyanúgy történelmi hátteret és mondanivalót hordoz, mint a Gárdonyi-adaptáció. Hasonlóképp tisztán élvezhetjük a Schindler listáját és a Ryan közlegényt, nem beszélve az Ellenség a kapuknál című háborús filmről, hiszen ott sem l'art pour l'art gépágyúzzák a stukák az orosz élőerőt plötty-plötty-plötty hangeffekt kíséretében, hanem vagyonokért felépített történelmi háttér előtt.

Felderülhet a BTK félemeleti büféjében üres teát kortyolgató bölcsészek arca is: mint látható, a továbbiakban nem jogászok, hanem műelemzők fogják eldönteni, mennyi az annyi; a vastag bukszájú televíziók alkalmasint esztéta-teammel egészítik ki jogi osztályukat. Hiszen ha három unott arcú, névtelen bürokrata magának vindikálja a jogot, hogy eldöntse, mi a művészet és mi az öncélú erőszak, akkor ellenük a legjobb fegyver néhány leszerződtetett, nagynevű kritikus lesz, akik bebizonyítják, hogy egyrészt az öncélú erőszak igenis művészet, másrészt a művészet igenis öncélú erőszak, harmadrészt meg úgyis paradigmát váltunk, mint alsóneműt, naponta. György Péter Vader-álarcos hologramja állandó vendég lesz a tárgyalóteremben.

Az ORTT várának ostroma különben nem csak azért fontos történet, mert rávilágít a médiahatóság sóhivatal mivoltára. Azért fontos, mert egy új jogtudatot mutat be.

Kezdetben volt a törvény, az ember meg úgy tekintett a rá, mint valami tektonikai jelenségre: legfeljebb elfutni lehetett előle. Demokráciában azonban - és most a Szent Korona-tan elborult prófétái is felnézhetnek a gombfociból - a törvény legitimációja nem metafizikai. A törvény legitimációját az adja, hogy működik. A demokratikus jogtudat ezért úgy tekint a szabályokra, mint egy gépezetre, amelyet nemcsak lehet tesztelni, de kell is. Sós kútba tesszük, onnan is kivesszük, aztán ha majd szélsőséges körülmények között is megállja a helyét, akkor elmondhatjuk, hogy megbízhatóan üzemel.

"jogcsinálta műítészként dúcolják alá az omladozó felépítményt"
Az ORTT határozata nem állta ki a próbát. Tulajdonképpen már akkor megbukott, amikor egyáltalán felmerült az Egri csillagok bepanaszolásának ötlete. A szabály következetes végrehajtása azt eredményezte volna, hogy letiltják a kötelező olvasmányt a képernyőről, ha viszont kivételt kell tenni vele, akkor a szabály nincs rendben. Köztes megoldás nincsen; még ha annak is tűnik a mostani döntés - az nem megoldás, hogy az éppen beosztott akárki dönti el, mire nem vonatkozik a törvény.

Az új jogtudat ébredezése figyelmeztetés minden törvényalkotónak, a parlamenttől az iskolai házirendet szerkesztő igazgató bácsikig. Egy demokratikus országban a törvény a gép, és nem az állampolgár. Az állampolgár pimaszul meg fogja kérdezni, hogy mi miért van, és nem elégszik meg többé azzal, hogy csak. Nem elégszik meg azzal, hogy a törvény, mintha zsíros papírra írták volna, hol érvényes, hol meg nem, nem fogadja el az önkényes kivételeket, és örömtáncot lejt, amikor a törvény emberei zavartan dadogva kiszédülnek a saját pályájukról, hogy jogcsinálta műítészként dúcolják alá az omladozó felépítményt.

Így lesz ez a karikaszabállyal, a drogtörvénnyel, és így lesz a gyűlölettörvénnyel is, ha netán tényleg összehegesztenek valami ilyesmit. Köszönettel használatba vesszük, aztán megnézzük, mit csinál a gép. Megeszi-e a negatív és a törtszámokat, mi lesz, ha kókuszgolyót tömködünk bele, vagy akár nagy klasszikusainkat, uszítónak vagy törvényfelettinek minősül-e majd Petőfi Sándor és József Attila, vagy netán Esterházy Péter. Szóval óvatosabban a törvényalkotással. Most már a Nagy Testvért is figyelik.