Továbbra is játszhat Hofit a Pannon Rádió?

2002.02.13. 17:51
Jogilag nem lehet megtiltani egyik rádiónak sem, hogy kereskedelmi forgalomban megjelent dalokat sugározzon - derült ki azzal az esettel kapcsolatban, hogy a héten hatvan előadó és együttes felszólította a Pannon Rádiót, hogy ne játssza a dalaikat, mert az "kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita". A szerzeményeket annak ellenére sem lehet "letiltani", hogy kiderült: a Pannon Rádió semmilyen kötelező jogdíjat nem fizet.
A hatályos jogszabályok szerint nincs mód arra, hogy a szerzők, előadók általánosságban megtiltsák egy rádióállomásnak alkotásaik sugárzását politikai nézeteik különbözősége miatt - nyilatkozta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda főigazgatója szerdán arra reagálva, hogy a héten újabb hatvan előadó és együttes felszólította a Pannon Rádiót, hogy ne játssza a jövőben dalaikat.

A hat neves együttes - köztük az Anima Sound System, a Kispál és a Borz - által február elején indított kezdeményezéshez csatlakozott előadók és együttesek között olyan előadókat találunk, mint a Hobó Blues Band, Hofi Géza, Koncz Zsuzsa, Koós János, a Korai Öröm és Zorán.

Az általános visszavonás "egyszer és mindörökre" szól

Gyertyánfy Péter az Artisjus főigazgatója elmondta: szerzői jog szempontjából akkor lehet alapos indok miatt írásban visszavonni egy már elhangzott, nyilvánosságra hozott, lemezen kiadott művet a további használattól, ha annak sugárzása személyhez fűződő jogokat sért.

Amennyiben egy szerzeményt visszavonnak, az az összes további nyilvános előadásra, felhasználásra és sugárzásra vonatkozik, így érvényes minden médiumra. Az általános jellegű - "egyszer és mindörökre" szóló - visszavonásnál az alkotót terheli a művet felhasználó televízió, rádió, vagy színház által a sugárzás, illetve az előadás érdekében befektetett költségek megtérítése.

A szerzői jogokról röviden
A zenei művekhez, hangfelvételekhez fűződő jogokat úgynevezett közös jogkezelő szervezetek képviselik. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda a szerzői jog, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) az előadói jog, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) pedig a hangfelvétel-előállítói jog felett őrködik.

Ezen jogvédő szervezetek feladata, hogy begyűjtse és felossza a jogosultak - azaz a zenészek, felvételkészítők, stb. - körében a jogdíjtarifákat. A jogvédőknek fizetett jogdíjakat - rádió esetében is - reklámbevételek, támogatások és más források után meghatározott százalékok alapján számítják ki.

Nem fizettek, nem szerződtek

"A szerzői jogi törvény értelmében amennyiben egy médium kifizette a jogdíjakat, a közös jogkezelők nem vehetik vissza a sugárzási jogot" - fejtette ki kérdésünkre Dr. Rozgonyi Krisztina szerzői jogász. Erről azonban a Pannon Rádió esetében szó nincs, hiszen mint kiderült a rádió indulása óta nem fizet semmilyen jogdíjat.

"Bírósági eljárást indítottunk a rádió ellen" - nyilatkozta az Indexnek dr. Musinger Ágnes. A MAHASZ ügyvezető igazgatója szerint a kötelező felhasználási szerződések megkötése érdekében indított eljárás végén a bíróság legfeljebb a szerződés megkötésére és a jogdíjak megfizetésére kötelezheti a rádiót, az érintett előadók dalainak letiltására nem. A szerződés megkötése azért is szükséges, mert a közös jogkezelők csak az ebben szereplő adatok - köztük például a reklámbevétel - alapján számítják ki a jogdíjakat.