Szilvia
5 °C
16 °C

Bojkott a Pannon Rádió ellen

2002.02.01. 15:32
Hat zenekar, például a Kispál és a Borz és az Anima Sound System szólította fel a Pannon Rádiót, kirekesztő hangneme miatt ne játssza többet szerzeményeiket. A rádió szerkesztősége "sajnálattal vette tudomásul a hat együttes kérését", bár hozzátette, hogy ezeknek az együtteseknek a számait hallgatóik csak ritkán kérték.
Hat zenekar pénteken közös levélben szólította fel a Pannon Rádiót: az adó - álláspontjuk szerint kirekesztő hangneme miatt - ne játssza a jövőben szerzeményeiket - minderről Nagy Gergely, a kezdeményezés szervezőinek egyike, a Kimnowak zenekar basszusgitárosa tájékoztatta az MTI-t.

Nem érezzük jól magunkat attól, hogy a mi dalainkkal hitelesíteni lehet ilyen tartalmakat - mondta Nagy Gergely, aki szerint a Pannon Rádióban "kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita" stílus tapasztalható.

Nem akarjuk, hogy a dalaink a gyűlöletbeszéd kontextusában elhangozzanak, hogy a nevünkkel és dalainkkal toborozzanak közönséget számunkra vállalhatatlan közlendőjükhöz - tette hozzá.

Nagy Gergely aláhúzta, levelüket - amelyhez együttese mellett az Anima Sound System, a Kispál és a Borz, a Másfél, a Nyers és a Pál Utcai Fiúk zenekar is csatlakozott - "művészként és egyszerű hallgatóként" tették közzé, semmiféle pártpolitikai cél nem vezérelte őket ebben. Mint mondta, lépésük hónapok óta érlelődött.

A rádió sajnálja

A Pannon Rádió szerkesztősége "sajnálattal vette tudomásul a hat együttes kérését". Az erről szóló közleményben a szerkesztőség ugyanakkor közölte: "az Éjszakai kávéház szerkesztőségének adatai szerint - amely a rádió leghosszabb zenei műsora - az elmúlt 406 adásnapon, 1218 műsoróra és több mint 12.000 leforgatott kívánságdal után, az említett együttesek az alábbiak szerint szerepeltek a műsorban: Anima Sound System 0 dal, Kimnowak 3, Kispál és a Borz 3, Másfél 0, Nyers 0, PUF 4".

"Hangsúlyozzuk, a Pannon Rádió interjúműsoraiban több mint 500 neves és elismert magyar énekes és muzsikus vett részt a legkülönbözőbb zenei irányzatok képviseletében. Sajátosnak tartjuk azt is, hogy a Nyers együttes kiadója pontosan az elmúlt héten küldte el a csapat megjelent anyagát, hogy rádiónk vegye fel repertoárjába a dalokat. Ez most elmarad. Mindezek mellett kíváncsian várjuk, hogy az együttesek politikai felhangú akciójuk jogi bonyodalmát hogyan rendezik az érintett kiadókkal." - áll a rádió közleményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?