Bojkott a Pannon Rádió ellen

2002.02.01. 15:32
Hat zenekar, például a Kispál és a Borz és az Anima Sound System szólította fel a Pannon Rádiót, kirekesztő hangneme miatt ne játssza többet szerzeményeiket. A rádió szerkesztősége "sajnálattal vette tudomásul a hat együttes kérését", bár hozzátette, hogy ezeknek az együtteseknek a számait hallgatóik csak ritkán kérték.
Hat zenekar pénteken közös levélben szólította fel a Pannon Rádiót: az adó - álláspontjuk szerint kirekesztő hangneme miatt - ne játssza a jövőben szerzeményeiket - minderről Nagy Gergely, a kezdeményezés szervezőinek egyike, a Kimnowak zenekar basszusgitárosa tájékoztatta az MTI-t.

Nem érezzük jól magunkat attól, hogy a mi dalainkkal hitelesíteni lehet ilyen tartalmakat - mondta Nagy Gergely, aki szerint a Pannon Rádióban "kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita" stílus tapasztalható.

Nem akarjuk, hogy a dalaink a gyűlöletbeszéd kontextusában elhangozzanak, hogy a nevünkkel és dalainkkal toborozzanak közönséget számunkra vállalhatatlan közlendőjükhöz - tette hozzá.

Nagy Gergely aláhúzta, levelüket - amelyhez együttese mellett az Anima Sound System, a Kispál és a Borz, a Másfél, a Nyers és a Pál Utcai Fiúk zenekar is csatlakozott - "művészként és egyszerű hallgatóként" tették közzé, semmiféle pártpolitikai cél nem vezérelte őket ebben. Mint mondta, lépésük hónapok óta érlelődött.

A rádió sajnálja

A Pannon Rádió szerkesztősége "sajnálattal vette tudomásul a hat együttes kérését". Az erről szóló közleményben a szerkesztőség ugyanakkor közölte: "az Éjszakai kávéház szerkesztőségének adatai szerint - amely a rádió leghosszabb zenei műsora - az elmúlt 406 adásnapon, 1218 műsoróra és több mint 12.000 leforgatott kívánságdal után, az említett együttesek az alábbiak szerint szerepeltek a műsorban: Anima Sound System 0 dal, Kimnowak 3, Kispál és a Borz 3, Másfél 0, Nyers 0, PUF 4".

"Hangsúlyozzuk, a Pannon Rádió interjúműsoraiban több mint 500 neves és elismert magyar énekes és muzsikus vett részt a legkülönbözőbb zenei irányzatok képviseletében. Sajátosnak tartjuk azt is, hogy a Nyers együttes kiadója pontosan az elmúlt héten küldte el a csapat megjelent anyagát, hogy rádiónk vegye fel repertoárjába a dalokat. Ez most elmarad. Mindezek mellett kíváncsian várjuk, hogy az együttesek politikai felhangú akciójuk jogi bonyodalmát hogyan rendezik az érintett kiadókkal." - áll a rádió közleményében.