Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az RTL tulajdonosa a gazdagoknak is indít adót

2007.10.01. 13:04
Úgy tudtuk, hat új adót indít az RTL Klub tulajdonosa, az IKO csoport, pedig tízet. Vadászok, celebfüggők és a magas iskolai végzettségű döntéshozók is megtalálják majd a nekik szóló tévécsatornát. Emellett indul az ország első éjjel-nappali teleshopcsatornája.

Az Index szeptember elején írt arról, hogy a közeljövőben hat új csatornát akar indítani a Film+-t és a Sportklubot is üzemeltető IKO Romania Srt. (A Romániában bejegyzett cég annak az IKO Productions nevű magyar vállalatnak a testvércége, amelynek a Cool mellett az RTL Klubban is van érdekeltsége).

Az IKO Media Group azonban informátoraink várakozásait is felülmúlva nem hat, hanem tíz új csatornát indít a közeljövőben.

Eltaláltuk

Szeptember elején még úgy tudtuk, hogy az IKO cégcsoport három magyar nyelvű adója, a Film+, a Sportklub és a Cool mellett most egy inkább nőknek szóló filmadót indít Film+2 néven, egy bűnügyi csatornát Krimi+ és egy dél-amerikai sorozatokra szakosodott adót Sorozat+ néven. A Doku+ adón nevéhez híven dokumentum- és természetfilmek mennek majd, a Poénon pedig állítólag vígjátéksorozatokat fognak sugározni. A Sportklub+ néven indítandó sportcsatornán futó műsorokról viszont még ennyit sem lehet tudni. (A felsorolásban akkor egyetlen hibát vétettünk, a dokumentumcsatornát mégsem Doku+-nak, hanem DOQ-nak fogják majd hívni).

Emellett azonban a cégcsoport elindít egy TeleABC elnevezésű, naponta huszonnégy órában műsort sugárzó teleshopcsatornát, egy vadászattal és horgászattal foglalkozó adót Fishing and Hunting Channel néven (ez az egyetlen licencadó a tervezettek közül), és egy sztárokkal és a celebvilág híreivel foglalkozó tévéadót, aminek Reflektor lesz a (ez a neve az RTL Klub sztármagazinjának is). Plusz egy kifejezetten a nagy keresetű, magas iskolai végzettségű döntéshozók szórakozására szolgáló csatornát Pr1me néven.

Ez utóbbin művészfilmek, színházi közvetítések és kerekasztal-beszélgetések is lesznek, csupa olyan műsor, ami a szerkesztők reményei szerint színvonalas, mégsem mehet le más csatornákon, mert nem néznék elegen. Emellett a Pr1me bemutatja majd a legjobb éttermeket és a legszínvonalasabb üdülőhelyeket, az igazi színészeket, sőt még a legsikeresebb tudósokat is.

A csomag alján?

Az RTL Klub-közeli cégek már jó pár éve igyekeznek az országos földi sugárzású kereskedelmi csatorna műsortárának minél jobb felhasználásával újabb és újabb kábeladókat indítani. Mivel az RTK Klub a médiatörvény miatt nem indíthat saját tematikus csatornát, műsorainak ismétlését, illetve a csatorna műsorán le nem adható, általában kis költségvetésű amerikai produkciókat szívesen adja el ezeknek a hozzá közel álló adóknak.

Ezek az adók azokból a műsorokból szemezgetnek majd, amelyeket az RTL Klub kénytelen volt megvásárolni, mivel a nagy amerikai gyártók csomagban értékesítik filmjeiket, viszont leadni már nem tudja őket, mert túl szűk réteget érdekelnek, vagy túlságosan alacsony színvonalúak. Ennek ellenére nem szabad leírni például a Sorozat+-t vagy a Poént, hiszen a B osztályú amerikai akciófilmeket sugárzó Film+ is másfél év alatt a második legnézettebb kábeladóvá nőtte ki magát a Viasat3 mögött.

Emellett a végleges csatornatervek (az új adókat már bemutatták a kábelszolgáltatók képviselőinek is) arra utalnak, hogy az IKO csoport nem csak vásárolt konzervműsorokkal akarja megtölteni ezeket az adókat, a Pr1me-on és a Reflektoron minden bizonnyal saját gyártású műsorok is lesznek.

Az IKO csoport minden bizonnyal már a kábelhálózatok digitalizációra készült, hiszen analóg hálózatokon ennyi új adót nem tudnák elhelyezni. Legelőször minden bizonnyal a T-csoport hálózatain (T-Kábel, T-Home) jelennek meg az új adók, hiszen nem csak az IKO Productionsnek, de a T-Comnak is van tulajdonrésze az RTL Klubban.