Az RTL tulajdonosa a gazdagoknak is indít adót

2007.10.01. 13:04
Úgy tudtuk, hat új adót indít az RTL Klub tulajdonosa, az IKO csoport, pedig tízet. Vadászok, celebfüggők és a magas iskolai végzettségű döntéshozók is megtalálják majd a nekik szóló tévécsatornát. Emellett indul az ország első éjjel-nappali teleshopcsatornája.

Az Index szeptember elején írt arról, hogy a közeljövőben hat új csatornát akar indítani a Film+-t és a Sportklubot is üzemeltető IKO Romania Srt. (A Romániában bejegyzett cég annak az IKO Productions nevű magyar vállalatnak a testvércége, amelynek a Cool mellett az RTL Klubban is van érdekeltsége).

Az IKO Media Group azonban informátoraink várakozásait is felülmúlva nem hat, hanem tíz új csatornát indít a közeljövőben.

Eltaláltuk

Szeptember elején még úgy tudtuk, hogy az IKO cégcsoport három magyar nyelvű adója, a Film+, a Sportklub és a Cool mellett most egy inkább nőknek szóló filmadót indít Film+2 néven, egy bűnügyi csatornát Krimi+ és egy dél-amerikai sorozatokra szakosodott adót Sorozat+ néven. A Doku+ adón nevéhez híven dokumentum- és természetfilmek mennek majd, a Poénon pedig állítólag vígjátéksorozatokat fognak sugározni. A Sportklub+ néven indítandó sportcsatornán futó műsorokról viszont még ennyit sem lehet tudni. (A felsorolásban akkor egyetlen hibát vétettünk, a dokumentumcsatornát mégsem Doku+-nak, hanem DOQ-nak fogják majd hívni).

Emellett azonban a cégcsoport elindít egy TeleABC elnevezésű, naponta huszonnégy órában műsort sugárzó teleshopcsatornát, egy vadászattal és horgászattal foglalkozó adót Fishing and Hunting Channel néven (ez az egyetlen licencadó a tervezettek közül), és egy sztárokkal és a celebvilág híreivel foglalkozó tévéadót, aminek Reflektor lesz a (ez a neve az RTL Klub sztármagazinjának is). Plusz egy kifejezetten a nagy keresetű, magas iskolai végzettségű döntéshozók szórakozására szolgáló csatornát Pr1me néven.

Ez utóbbin művészfilmek, színházi közvetítések és kerekasztal-beszélgetések is lesznek, csupa olyan műsor, ami a szerkesztők reményei szerint színvonalas, mégsem mehet le más csatornákon, mert nem néznék elegen. Emellett a Pr1me bemutatja majd a legjobb éttermeket és a legszínvonalasabb üdülőhelyeket, az igazi színészeket, sőt még a legsikeresebb tudósokat is.

A csomag alján?

Az RTL Klub-közeli cégek már jó pár éve igyekeznek az országos földi sugárzású kereskedelmi csatorna műsortárának minél jobb felhasználásával újabb és újabb kábeladókat indítani. Mivel az RTK Klub a médiatörvény miatt nem indíthat saját tematikus csatornát, műsorainak ismétlését, illetve a csatorna műsorán le nem adható, általában kis költségvetésű amerikai produkciókat szívesen adja el ezeknek a hozzá közel álló adóknak.

Ezek az adók azokból a műsorokból szemezgetnek majd, amelyeket az RTL Klub kénytelen volt megvásárolni, mivel a nagy amerikai gyártók csomagban értékesítik filmjeiket, viszont leadni már nem tudja őket, mert túl szűk réteget érdekelnek, vagy túlságosan alacsony színvonalúak. Ennek ellenére nem szabad leírni például a Sorozat+-t vagy a Poént, hiszen a B osztályú amerikai akciófilmeket sugárzó Film+ is másfél év alatt a második legnézettebb kábeladóvá nőtte ki magát a Viasat3 mögött.

Emellett a végleges csatornatervek (az új adókat már bemutatták a kábelszolgáltatók képviselőinek is) arra utalnak, hogy az IKO csoport nem csak vásárolt konzervműsorokkal akarja megtölteni ezeket az adókat, a Pr1me-on és a Reflektoron minden bizonnyal saját gyártású műsorok is lesznek.

Az IKO csoport minden bizonnyal már a kábelhálózatok digitalizációra készült, hiszen analóg hálózatokon ennyi új adót nem tudnák elhelyezni. Legelőször minden bizonnyal a T-csoport hálózatain (T-Kábel, T-Home) jelennek meg az új adók, hiszen nem csak az IKO Productionsnek, de a T-Comnak is van tulajdonrésze az RTL Klubban.