Félkész átverés

2003.06.12. 03:20
Kell a fenének a közszolgálatiság, vízfejű akadémikusok kerekasztal-beszélgetése félhomályos stúdiókban, vallási száz perc, meg Ecranul Nostru; a főműsoridőben olyan überkereskedelmi komposztot kell a nézők elé talicskázni, amitől a böffenet is megáll bennük! - áll a Magyar Közszolgálati Televízió elsorvasztásáról szóló MSZP-MDF-MLETSZ ( Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége) paktum titkos záradékában. A Prézli című kvázikvíz alkotói maradéktalanul meg is feleltek ennek a direktívának, hiszen a Ewing-klán kora esti mélyfúrásait követető műsor a Kész átverés, a Találkozások és a Pokrivtsák Mónika fémjelezte Játékzóna stílushegeit viseli magán.

Sztárok a pult mögött

Gáspár András
A műsor készítői szerint nem elég, ha egy gyanútlan járókelőt a rejtett kamerák előtt a hecc kedvéért hülyére vesz egy sztárnak titulált másodvonalbeli színész vagy popsegédmunkás, a színvonalas szórakoztatáshoz elengedhetetlen, hogy a szerencsétlent még egy vetélkedőre is elcibáljuk, ahol egy másik balekkal megmérkőzve bizonyíthatja, hogy mindenkinél jobban emlékszik megaláztatása apró mozzanataira is.

A "Melyik kezével túrta az orrát Győzike, amikor hentesnek öltözve tíz deka parizert szelt magának?" stílusú kérdéseket tovább rontja, hogy a műsorvezető, Gáspár András mindezt az emelt díjas telefonos vetélkedők modorában celebrálja, így gyakran hangzanak el a "Számat figyelje, mert súgok!" illetve a "Nem jó válasz, de azért elfogadom!" mondatokhoz hasonlatos kijelentések.

Pizza dupla adag sajttal és mikroporttal

A Prézli ráadásul egy többfordulós bajnokság, így a továbbjutókat időről-időre megpróbálják átrázni. Stábértekezlet, próbafelvétel, sminkszoba, a játékosok sehol sincsenek biztonságban, hiszen a műsor kreatívjai mindenhova rejtett kamerákat és ripacskodó celelbrityket szereltek.

- Mikor kezdett el gyanakodni? - kérdezi szokásos erőltetett pecekmosolyával Gáspár András, a játékos pedig illedelmesen hallgat, és nem teszi szóvá, hogy a botrányba fulladt próbajátékról szóló bugyuta jelenet bizony egyetlen pillanatra sem volt hiteles. Hiszen ki veszi be, hogy egy tévéshow felvételének kellős közepén pizzafutár toppan be a kamerák látószögébe, ráadásul idősödő pedofilnak öltözve, fekete garbóban és kockás öltönyben, kiegészítő gyanánt pedig egy méretes mikroporttal a zakója hajtókájában.

Nézettség
A Prézli adását május 30-án 145 600-an azaz a televízió-készülékkel rendelkező népesség 1,6 százaléka kísérte figyelemmel. Ez az arány a hirdetők szempontjából fontos 18-49 év között lakosság körében csupán 1,3 százalék volt. A vetélkedővel párhuzamosan sugárzott Tények eközben több mint 745 000 míg az RTL Klub Híradója 846 000 tévénézőt vonzott.

forrás: AGB Hungary

Budapest Tévébe illő bénázás folyik tehát, ráadásul az ötlettelenség nehéz verejtékszaga terjeng a stúdióban, és még hátra van az utolsó, mindet eldöntő kérdés, amikor is Xantus Barbara testmagasságát kell megsaccolniuk a játékosoknak.

Ekkor már a legmegátalkodottabb TV-Shop rajongó számára sem lehet kétséges, hogy a műsor régen látott mélységekben jár, és legfeljebb annyi szórakozást nyújt, mint a késő esti monoszkóp egy-egy izgalmasabb kiadása. Egy átlagos tévéelnök vagy programigazgató mindezeket látva azonnal levenné a műsorról ezt a vetélkedőt, a Prézli azonban még mindig hetente szennyezi a főműsoridőt. Ez pedig nem csupán ízlésrombolás, de figyelembe véve, hogy az MTV állami támogatásból működik, a közpénzek bűnös pazarlása is.