A Wall Street Journal tarolt a Pulitzeren

2007.04.17. 09:29
A Wall Street Journal üzleti és politikai napilap és az Associated Press hírügynökség, a Daily News, a Miami Herald és a Boston Globe munkatársai nyertek idén a valódi Pulitzeren.

Átadták hétfőn New Yorkban a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző sajtódíjakat; az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetését idén megkapta többek között a Wall Street Journal üzleti és politikai napilap és az Associated Press hírügynökség.

Az újság két kategóriában is elnyerte az elismerést: közszolgálati kategóriában a visszadátumozott részvényopciók miatt kirobbant, amerikai vállalatokat megrázó tavalyi botrányról szóló tudósításaiért, nemzetközi riport kategóriában pedig a kapitalizmus kínai térnyeréséről szóló írásokért.


Még több díjnyertes kép

Az AP sürgős hír kategóriában győztes fotója egy Ciszjordániában izraeli biztonságiakkal hadakozó zsidó nőt ábrázol. A képet Oded Balilty készítette.

Pulitzer-díjban részesült vezércikk kategóriában a New York-i Daily News a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban leomlott New York-i Világkereskedelmi Központ tornyok helyén, a Ground Zerónál dolgozó munkások nevében írt szerkesztőségi cikkeiért.

Az oknyomozó riport kategóriában az Alabama állambeli The Birmingham című lap újságírója, Brett Blackledge nyerte el a díjat, mert feltárta az állam oktatási rendszerében elharapózott nepotizmust és korrupciót.

A feature, (hírmagyarázat) kategóriában a New York Times újságírója, Andrea Elliott kapott elismerést egy muzulmán bevándorló amerikai megpróbáltatásairól szóló írásával, a belföldi riport kategóriában a Boston Globe Bush törvényalkotási gyakorlatáról szóló cikksorozata lett az első, a helyi tudósítás kategóriában pedig a Miami Herald ingatlanügyeket boncolgató cikkei érdemeltek Pulitzer-díjat.

Az ismeretterjesztés műfajában a Los Angeles Times három újságírója, Kenneth R. Weiss, Usha Lee McFarling és Rick Loomas érdemelte ki az elismerést a túlhalászott óceánokról szóló írásaikért.

A breaking news kategóriában a portlandi The Oragonian című lapszerkesztősége kapta az elismerést, amiért online híreikben és a nyomtatott verzióban is pontosan, gyorsan számoltak be egy hegyekben kiránduló család eltűnésének tragikus történetéről.

A LA Weekly hetilap újságírója, Jonathan Gold lett a győztes kritika kategóriában. Gold leginkább étteremkritikákat publikál, írásaiból a Los Angeles-i hetilap honlapján szemezgethet.

A feature (nem hírjellegű) fotó műfajában Renee C. Byer, a kaliforniai The Sacramento fotósa nyert. Képe egy rákbetegséggel küzdő egyedülálló anyát és annak fiatal gyermekét ábrázolja. A legjobb karikatúristának pedig Walt Handelsman, a Long Island-i Newsday munkatársát találta a testület.


Még több kép, katttintson!

A díjakat odaítélő testület az idén külön elismerésben részesített egy iráni fotóst, Dzsahangir Razmit, akinek egy 1979-ben egy iráni kivégzőosztagról készített fényképe 1980-ban Pulitzer-díjat kapott hírfotó kategóriában, de a felvétel készítőjének kilétét csak tavaly decemberben fedte föl a Wall Street Journal egyik újságírója.

A Pulitzer-díjakat a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda egy 18 tagú testület ajánlására. A díjat 10 ezer dollárral honorálják, kivéve a közszolgálati kategóriát, amelyben Pulitzer-aranyérmet osztanak ki. Az idén ítélték oda a 91. alkalommal az újságírás legrangosabb szakmai kitüntetését, amelyet a makói születésű Pulitzer József magyar származású amerikai sajtómágnás alapított meg, aki idén lenne 160 éves.