Pókerarccal tér vissza Vágó

2007.06.15. 19:12
Az őszi műsorstruktúrában már nem szerepel az 1 a 100 ellen és a Legyen Ön is milliomos. Az elfáradt, megbukott vetélkedők helyett azonban jönnek újak, a Tv2 az Okosabb egy 12 évesnél? című show-val, az RTL Klub pedig információink szerint az angol Pókerarcokkal próbálkozik.

A Tv2 és az RTL Klub szinte egyszerre adta fel, hiszen a nyári szünet után már nem kezdik újra az 1 a 100 ellent, és úgy tűnik, most már tényleg leveszik a műsorról minden idők egyik legsikeresebb magyar vetélkedőjét, a Legyen Ön is milliomost is. Napi vetélkedők nélkül maradhatunk, bár az biztos, hogy a Tv2 és az RTL Klub sem hagyja annyiban: lesznek még kvízműsorok az országos kereskedelmi televíziókon.

A kérdés csak az, hogy az Áll az alku gyors kiégése és az 1 a 100 ellen kudarca után a Tv2 újból kockáztat-e egy hétköznaponként jelentkező műsorral, illetve hogy az RTL Klub hova menekíti Vágó Istvánt a Legyen Ön is milliomos díszleteiből.

Tilla okosabb egy ötödikesnél?

Nem kérdés, az 1 a 100 ellen megbukott. A műsor két hete még 14,4 százalékos, szégyenteljesen rossz közönségarányt ért el a reklámozók számára fontos 18 és 49 év közötti korosztályban, a megszűnés bejelentése után, a múlt héten ennél azért több embert érdekelt Sváby, hiszen a műsor közönségaránya 20,7 százalékig kúszott fel. Persze még ez is vereségnek számít, hiszen a csatorna főműsoridős átlaga jelenleg 27 százalék körül mozog.

Éppen ezért hiába a 180 millióból felhúzott méregdrága díszlet, meg a magas licencdíjak, a Tv2 nem tudja tovább finanszírozni az 1 a 100 ellen mélyrepülését.

Helyette már bejelentették, hogy ősztől Till Attilával magyarra fordítják az amerikai Foxon futó Are You Smarter Than a 5th Grader? című vetélkedőt. A formátum szerint a műsorban gyerekek küzdenek meg egy felnőttel az általános iskolai tanagyagból szemezgetett műveltségi kérdések megválaszolásával. A felnőtt az adás előtt kiválaszthat az öt, egy-egy tantárgyból kifejezetten erős gyerek közül egyet, aki azután neki segít, a másik négy pedig ellene van.

Csakhogy két nagy baj van ezzel a vetélkedővel. Az egyik, hogy ez egy hetente jelentkező formátum, a Tv2 is csak hetente egyszer fogja műsorra tűzni, így nem alkalmas arra, hogy kiváltsa az 1 a 100 ellent. A másik, hogy úgy nézi ki, a formátum nagyon hamar unalmassá válik, hiszen az idén indult műsor éppen most bukik meg az Egyesült Államokban.

Az ősszel valószínűleg majd Okosabb vagy egy tizenkét évesnél? címmel a Tv2-re kerülő show idén február 27-én debütált Amerikában, az ottani Megasztár, az American Idol után tűzték műsorra, így nem meglepő, hogy szép nézettséggel kezdett: 26,6 millióan látták a 18 és 49 év közötti korosztályban, ami a teljes korcsoport 11,2 százaléka.

A műsorra azonban hamar ráuntak a nézők, és az American Idol védőszárnyai alól is kivették, egy másik műsorsávban márciusban már csak 4,5 százalékos közönségarányt ért el.

Az Index információi szerint a Tv2 éppen ezért óvatos a vetélkedővel, nem akarja, hogy idő előtt ráunjanak a nézők, ezért semmiképp nem változtat a heti műsorrenden, sőt várhatóan már december előtt beiktat egy hosszabb szünetet. Az Okosabb egy tizenkét évesnél? várhatóan péntekenként fog majd jelentkezni, úgy tudjuk, hogy csütörtökönként műsorra tűznek egy Schobert Norbi és Béres Alexandra főszereplésével készített fogyasztó-valóságshow-t (ennek eredetije Biggest Loser címmel fut az NBC-n), a többi hétköznap pedig várhatóan egy amerikai sitcommal húzzák ki az esti főprogramig. Emellett ősszel indul a Tv2 új, napi sztármagazinja, amivel esetleg betömhetik az 1 a 100 ellen megszűnése után keletkező lyukat a programstruktúrában.

Pókerarccal Sebestyén Balázs oldalán

Kiégett a Legyen Ön is milliomos, bár közel sem annyira, mint a mindössze pár hónapja futó 1 a 100 ellen. Vágó István műsora az utolsó héten már csak átlagosan az éppen tévét néző 18 és 49 év közöttiek 29,7 százalékát érdekelte, és ez is jóval a csatornaátlag alatt van, hiszen ebben a korosztályban, főműsoridőben az RTL Klubot általában a nézők 34-35 százaléka választja mostanában.

A Legyen Ön is milliomos 1999 őszén indult az RTL Klubon, már az első időkben is naponta jelentkezett, pedig ezt a formátumot is heti vetélkedőnek szánták a fejlesztők. A műsor többször szünetelt, többek közt a Való világ-széria miatt, legutóbb, közel fél év szünet után januárban tért vissza a képernyőre. A Legyen Ön is milliomos januárban viszont már nem vonzott annyi nézőt, mint az utóbbi években. Az első adás nézettsége nem volt túl kiemelkedő, hiszen a műsort, ha nem is túl nagy előnnyel, de megverte a Tv2-n futó Jóban-rosszban, azóta kicsit erősödött a műsor, de a régi sikerek nem tértek vissza.

Az Index információi szerint szeptembertől a Legyen Ön is milliomost a Pokerface című angol vetélkedő magyar változata váltja majd, amiben Vágó István Sebestyén Balázzsal együtt tűnik majd fel. Az angol ITV formátumának címe itthon többes számba kerül, így a műsor Pókerarcok címmel kerül adásba.

A vetélkedőben, amit Angliában a híres páros, Ant és Dec (azaz Anthony McPartlin és Declan Donnelly) vezet, a lényeg a pókerből ismert blöff. (Talán erre készülve kommentál most pókerközvetítéseket Sebestyén Balázs az RTL-közeli Sportklubon.) A műsorban adásonként hat játékos csap össze. Először bemutatkoznak egymásnak, és már itt hazudhatnak, miközben a tévénézők látják, hogy ki mikor mond igazat, illetve mikor kamuzik. Ezután a játékosok nyolc sorkérdést kapnak, amit mindenki, egymástól függetlenül megválaszol.

A kör végén mindenki megtudja, hogy hány kérdésre válaszolt helyesen, majd meg kell győzniük egymást, hogy ők bizony mindent tudtak, és hibátlanul feletek a műveltségi kérdésekre. Hogy miért? Mert az utolsó kiesik, méghozzá nyeremény nélkül, kivéve, ha valaki az utolsó tíz másodpercben berezel, és megnyom egy nagy piros pánikgombot, ebben az esetben ugyanis kiszállt, viszont magával viheti az addig megszerzett nyereményt. (Jó válaszonként nem kevesebb, mint ötszáz font, vagyis majdnem 190 ezer forint jár ugyanis, legalábbis Angliában). Ha tehát valaki kockáztat, akkor akár egyetlen helyes válasz nélkül továbbjuthat, feltéve, ha mások nem bíznak magukban. Vagy kieshet, ha nem blöffölt jól, és a többiek nem hiszik el neki, hogy mindent tud.

A játék öt fordulón át megy, amíg csak ketten maradnak, akik a fenti séma szerint mérkőznek meg egymással. Az első díj 50 ezer font, vagyis majdnem 19 millió forint. Az ITV-n a Pokerface heti körökben megy, vagyis egy héten át minden nap jelentkezik a műsor, a hetedik napon pedig a győztesek mérkőznek meg, a fődíj ezúttal egymillió font, azaz majdnem 375 millió forint. (A műsort már bemutatták egyébként Svédországban, Ausztráliában, Norvégiában és Írországban, viszont hosszú tárgyalások után az amerikai ABC nem vette meg.)

A magyar változatban közel sem lesznek ilyen nagyok a nyeremények, ellenben nem csak egy hétig marad adásban a műsor, mivel úgy tudjuk, hogy a hétvégi döntő után folytatódik, és lesz egy végső szuperdöntő is. Értesüléseink szerint ennek az adásnak a nyereménye ötvenmillió forint felett lesz, ezt az összeget az adás végén biztos hogy elviszi valaki.