Elkapcsoltam

2004.03.17. 02:47
Rózsa Gyuri volt a rendszerváltás előtti televíziózás hülyegyereke, akiről még azt is nehéz volt eldönteni, hogy most éppen őt magát látjuk, vagy a paródiáját Gálvölgyi János előadásában, de azért szerettük, mert hát nem volt más, és egyébként is kicsit olyan volt, mint hétvégi telket és téliszalámit álmodó önmagunk. A fehér zakóban ide-oda dülöngélő, szenilisnagybácsi-tekintettel mosolygó, és persze adásonként több liter vizet magába döntő egykori Kapcsoltam-sztár most visszatért, de ezúttal nem komikus szerepben csetlik-botlik, inkább megpróbál úgy tenni, mintha ő lenne Vágó István.

Vágatlan

Rózsa Gyuri Az MTV új vetélkedőjében, a Quizfire-ben sikeres, ötvenes műkereskedőnek maszkírozták, de a fekete öltöny, és a lezseren kigombolt inggallér alól azért rendre előbuggyan igazi énje, és úgy gügyög a játékosokkal, mint egy pederaszta, aki egy marék cukorkával próbál ismerkedni a játszótéren. Igazán viszont akkor válik kínossá, amikor a Legyen Ön is milliomosból ellesett fogásokat alkalmazva megpróbálja zavarba hozni a játékosokat.

"Biztos, hogy á? Nem bé, esetleg cé? Vagy mégis á?" - kérdezi somolyogva, és még csak észre sem veszi, hogy ennek a béna trükknek csak azok a szerencsétlenek dőlnének be, akik minden hónap elején eljátsszák a nyugdíjukat "Itt a piros hol a piros"-on a Keleti aluljárójában.

Minden gesztusa, mozdulata és mondata erőlködésről árulkodik, sőt szemmel láthatóan lámpaláza van, minta csak erre az estére ugrott volna be Vágó helyett, akit mondjuk ledöntött az influenza.

Kérdések az űrhajóban

Rózsa György oda nem illő személyisége teljesen megszállja a vetélkedő alig fél óráját, ezért a többi hiba csendben megbújhat a műsorvezető mikrofonfrizurája mögött. Pedig azért van itt még min hőbörögni, ráadásul nem csak a magyar közszolgálati bénázásról van szó, hiszen a licenc sem éppen hibátlan. Itt vannak mindjárt a Star Trek vezérlőtermét, vagy még inkább a szépemlékű Xénia-láz űrhajós díszleteit idéző katapultülések, amik ide-oda rángatják a játékosokat, mintha három adás után izgalomba hozna bárkit is, hogy egy jó válasz után negyven centivel magasabbra kerül a negyedmilliós nyereményért küzdő sebészorvos, építészmérnök vagy kutyakozmetikus.

Quizfire A vetélkedő szabályrendszerét pedig egyszerűen túlbonyolították, három teljesen különböző forduló követi egymást, és az első két kör szinte súlytalan a második fordulót lezáró hirtelen halálhoz és a döntőhöz képest, így a Quizfire első húsz percében nyugodtan szörfölhetünk a csatornák közt, vagy összeüthetünk egy omlettet, nem maradunk le semmiről.

Ezek mellett már szinte eltörpül, hogy a kérdéseket valószínűleg vetélkedőkben járatlan gyakornoklányok kaparták össze pár tucat lexikonból, így míg valakinek az első fordulóban csak arra kellett válaszolni, hogy mi az írástudatlanság idegen szóval, addig ellenfelének tudnia kellett, hogy melyik magyar jégtáncospár nyert már ezüstérmet az olimpián.

Persze mindez csak kötözködés Rózsa Gyuri ámokfutásához képest, aki csinálhatná bármilyen jól, egyszerűen nincs a helyén, éppen ezért már csak akkor lehetne kínosabb, ha Mikó István rosszemlékű Bruhaha-fülében vezetné a műsort. Ennél a nagy nyilvánosság előtt elkövetett önégetésnél még talán az is jobb volna, ha leporolná fehér zakóját, és végighaknizná a vidéki művelődési házakat a Kapcsoltammal.