Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Nincs feketelista a Magyar Rádióban

2006.09.05. 22:46
A Kossuth Rádió zenei vezetője szerint nem igaz, hogy az önkormányzati választások előtt tiltólistára kerültek volna a pártszimpátiájukat nyíltan vállaló zenészek számai. Csak a szigorú választási kódex lépett életbe.

Semmiféle zenei feketelista nem született a Magyar Rádióban - cáfolta az erről megjelent sajtóhíreket az MTI-nek kedden Koltay Gergely, a Kossuth adó zenei vezetője.

Az önkormányzati kampány kezdetével pusztán érvénybe lépett a Magyar Rádiónak a rendszerváltozás óta megszokott szigorú választási kódexe, melynek szellemében fokozott körültekintéssel járunk el - egyebek mellett - a hírműsorok környezetében elhangzó zenei műsorszámok vonatkozásában is" - mondta.

"A Kossuth Rádió zenei arculatát hagyományosan minőségi kritériumok és nem pártpolitikai érdekek szabják meg. A nemzeti főadón szereplő énekesek, együttesek, művészek, muzsikusok nézetei, világképe mindannyiuknak magánügye. Szerkesztő kollégáim nevében kijelenthetem, hogy politikai célzatú megkülönböztetés a múltban senkit nem ért, s ezután sem fog" - közölte Koltay Gergely.

A Magyar Nemzet című napilap írt a közelmúltban "bélistázásról", utalva arra, hogy "született egy olyan elképzelés, amelynek értelmében a rádió hírműsoraiban hallható zenék összeválogatásánál tanácsos figyelembe venni, hogy mely előadók köthetők egyértelműen egy-egy politikai irányzathoz".

A lap szerint "az intézkedések érinthetik többek között az MSZP rendezvényeken is feltűnt Nox vagy United együttest, az SZDSZ által felléptetett Pa-Dö-Dő duót, de Korda Györgyöt és Balázs Klárit is, akik az MDF-szövetséges Tisztelet Társasága rendezvényén léptek fel. A Fidesszel szimpatizáló zenészek közül Demjén Ferenc és Kovács Ákos is indexre kerülhet, mint ahogyan a Kormorán vagy a Back to Black zenekar is."