Judit
2 °C
7 °C

Nincs feketelista a Magyar Rádióban

2006.09.05. 22:46
A Kossuth Rádió zenei vezetője szerint nem igaz, hogy az önkormányzati választások előtt tiltólistára kerültek volna a pártszimpátiájukat nyíltan vállaló zenészek számai. Csak a szigorú választási kódex lépett életbe.

Semmiféle zenei feketelista nem született a Magyar Rádióban - cáfolta az erről megjelent sajtóhíreket az MTI-nek kedden Koltay Gergely, a Kossuth adó zenei vezetője.

Az önkormányzati kampány kezdetével pusztán érvénybe lépett a Magyar Rádiónak a rendszerváltozás óta megszokott szigorú választási kódexe, melynek szellemében fokozott körültekintéssel járunk el - egyebek mellett - a hírműsorok környezetében elhangzó zenei műsorszámok vonatkozásában is" - mondta.

"A Kossuth Rádió zenei arculatát hagyományosan minőségi kritériumok és nem pártpolitikai érdekek szabják meg. A nemzeti főadón szereplő énekesek, együttesek, művészek, muzsikusok nézetei, világképe mindannyiuknak magánügye. Szerkesztő kollégáim nevében kijelenthetem, hogy politikai célzatú megkülönböztetés a múltban senkit nem ért, s ezután sem fog" - közölte Koltay Gergely.

A Magyar Nemzet című napilap írt a közelmúltban "bélistázásról", utalva arra, hogy "született egy olyan elképzelés, amelynek értelmében a rádió hírműsoraiban hallható zenék összeválogatásánál tanácsos figyelembe venni, hogy mely előadók köthetők egyértelműen egy-egy politikai irányzathoz".

A lap szerint "az intézkedések érinthetik többek között az MSZP rendezvényeken is feltűnt Nox vagy United együttest, az SZDSZ által felléptetett Pa-Dö-Dő duót, de Korda Györgyöt és Balázs Klárit is, akik az MDF-szövetséges Tisztelet Társasága rendezvényén léptek fel. A Fidesszel szimpatizáló zenészek közül Demjén Ferenc és Kovács Ákos is indexre kerülhet, mint ahogyan a Kormorán vagy a Back to Black zenekar is."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?