Már bejön az első roma rádió

2001.10.06. 11:36
Hétfőn kezdi adását a budapesti Rádió C, Magyarország, illetve Közép-Európa első roma rádiója - jelentették be az adó vezetői pénteki tájékoztatójukon. A napi 24 órában sugárzó állomás műsorainak döntő többségét romák készítik majd. Az adással elsősorban a romákat kívánják megcélozni, de számítanak nem cigány hallgatókra is. A műsoridő felében zenét, míg a másik felében szöveges műsorokat sugároznak.
A 88,8-as frakvencián hétfőn kezdi adását a budapesti Rádió C
A magyarországi cigányok régi álma valósul meg a Rádió C hétfői indulásával - vélekedett Lázok Tibor, ügyvéd, a Rádió C Kht. egyik tulajdonosa azon a budapesti tájékoztatón, ahol bejelentették: hétfőtől, hét éven át az FM 88,8-as megahertzen lesz fogható a régió első roma rádiója. Kerényi György főszerkesztő az előzményekről elmondta: a pénzügyi alapot az Autonómia Alapítvány teremtette meg ahhoz, hogy a romáknak végre saját adójuk legyen az éterben.

Hírek és szórakoztatás

Közszolgálati adó lesz a Rádió C, amely egyenlő távolságot tart valamennyi roma szervezettől, de például olyan személyek is megszólalhatnak majd,. akik a többségi média számára súlytalannak tűnhetnek - jelezte Kerényi. A rádiónak hat állandó műsorvezetője, és összesen harminchárom munkatársa van, akiknek a túlnyomó többsége cigány származású.

A tervek szerint az adás éppúgy szórakoztató, mint informatív lesz. Ennek jegyében egyelőre éjszaka csak zenés blokk lesz, napközben pedig szórakoztató műsorok éppúgy helyet kapnak, mint a cigány társadalmat érintő műsorok. Óránként mondanak majd híreket és az esti híradóban foglalják össze a nap legfontosabb eseményeit. Ez utóbbi műsor fél hétkor kezdődik, melyben a napi hírek mellett beszámolnak mindazokról az információkról, ami a romákat, illetve a szegényebb rétegek életminőségének további alakulását érintheti.

Nonprofit rádió, fizetett munkatársakkal

Daróczi Dávid
Daróczi Dávid, a Rádió C műsorigazgatója elmondta: anyagi forrásaik többségét a studióépítés elvitte, viszont a beszerzett berendezések biztosítják, hogy az adás hét éven át zavartalanul menjen. Tájékoztatásából kiderült: a munkatársak fizetésért dolgoznak, ami újszerű a nem nyereségérdekelt rádiók esetében, ám a romák munkaerőpiaici pozícióik miatt nem engedhetik meg maguknak az ingyenmunkát.

Hosszútávon létszámbővítést is terveznek, ám egyelőre anyagi erőforrásaik korlátozottak. A főszerkesztő és a műsorigazgató is bíztatónak nevezte, hogy még el sem indult az adás, máris vannak multinacionális cégek a leendő hirdetők között.

Sokan segítettek

Az elkövetkezendő két-három évben biztosan nem lesz önfenntartó a Rádió C, de hosszútávon a hirdetési bevételekből kívánják fedezni költségeiket - bizakodott Kerényi György. A médiatörvény előírásainak megfelelően óránként három percnyi reklámfolyamot sugároznak majd. A főszerkesztő ismertette, hogy az adás indulásához segítséget nyújtott az Autonómia Alapítvány mellet az Országos Foglalkoztatási Alap, mely 16 millióval járult hozzá ahhoz, hogy a rádiózni szándékozó, ám munkanélküli munkatársak fizetésért dolgozhassanak. Az elindulásban segédkezett még a Soros Alapítvány és a Holland Nagykövetség is.

Kerényi a rádiót működtető közhasznú társaság tulajdonosi szerkezetéről szólva elmondta: ketten az Autónómia Alapítványt képviselik, két civil tagja van (Kerényi, illetve Németh Vladimir) és ketten képviselik a roma közéletet, Farkas Tibor, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, illetve Lázok Tibor ügyvéd, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány kurátora. Kerényi a tulajdonosi szervezet ügyvezetője, akit öt éven át nem lehet elmozdítani erről a posztról. Daróczi Dávid és Kerényi György egyaránt hangsúlyozta: a műsor szerkesztésébe nem lehet beleszólása a tulajdonosoknak.

Nem tudni, mit szeretnek a romák

Kerényi György
A tervezett műsorrend közel sem végleges. Azt ugyanis attól függően változtatják majd meg, hogy megismerték a budapesti cigányság rádiózási szokásait. Daróczi szerint azért lehetetlen teljesen az elvárások alapján rádiózni, mert még semmilyen felmérés nincsen a romák hallgatói szokásairól. Beszámolója szerint az indulást követően rendszeresen fogják szondázni a reakciókat és szükség esetén változtatnak.

Roma médiasztárokat ígérnek

A leghallgatottab sávokban is a szórakoztatás lesz az elsődleges cél, de nem fogják eldugni a "kemény" témákat feldolgozó riportműsorokat sem. Az elképzelések szerint eleinte többnyire studióbeszélgetések és telefoninterjúk lesznek hallhatóak, de a későbbiekben szeretnének klasszikus rádiós műfajokat is alkalmazni. Daróczi reményei szerint a Rádió C munkatársai egy-két éven belül olyan médiasztárokká válhatnak, akik már a többségi médiában is megállják a helyüket.