ORTT-hez fordul az MDF a Magyar Rádió műsorstruktúrája miatt

2007.09.14. 12:57
A Magyar Demokrata Fórum az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordul, hogy a médiahatóság folytasson le vizsgálatot a Magyar Rádió nyár óta kialakított műsorstruktúrája ügyében. Azt szeretnék elérni, hogy a rádió visszatérjen a közszolgálatiság útjára.

A Magyar Rádió új struktúrája az MDF szerint sérti a médiatörvény előírásait és különösen sérti a versenyjogot, ezért azt gondoljuk, a folyamatot meg kell állítani, a rádiót pedig vissza kell fordítani a helyes kerékvágásba - hangsúlyozta Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese egy pécsi sajtótájékoztatón.

A Petőfi csak egy kivételezett kereskedelmi adó

A politikus indoklása szerint "a Magyar Rádió MR2-Petőfi adója júniustól új szerkesztésű adóként mutatkozott be, melyet ha az ember figyelmesen hallgat, rádöbben, olyan, mintha kereskedelmi rádiót hallgatna. Semmi köze a közszolgálatisághoz". Ez az MDF szerint azért aggályos, mert a Magyar Rádió kedvezményezett helyzetben van. Hock Zoltán kitért arra: a médiatörvény külön említi, mint közszolgáltatást nyújtó műsorszolgáltatót, így amellett, hogy állami támogatást kap, nem kell fizetnie a műsorszolgáltatásért, a műsorok terjesztéséért. Szemben a több mint száz kereskedelmi adóval, melyek koncessziós és műsorszolgáltatási díjként évente milliárdokkal járulnak hozzá a költségvetéshez - hangsúlyozta.

Hock Zoltán megjegyezte az MDF elutasítja az MR menedzsmentjének azon fiskális megközelítését, hogy a rádiónak kvázi nyereségesnek kell lennie.

Letértek a közszolgálatiság úrjáról

Az országok azért működtetnek közszolgálati médiát, hogy olyan egyetemes, hazai értékeknek adjanak helyet, mint például a kisebbségek érdekeinek képviselete, vagy a nem világra szóló sportesemények tudósítása, amikre a kereskedelmi médiának anyagi okok miatt nincs módja - mondta a politikus.

Az MR letért erről az útról, ezért az MDF vizsgálatot, az elmúlt hónapokban sugárzott műsorok elemzését és a szükséges intézkedések meghozatalát kéri a médiahatóságtól.

A médiatörvényt be kell tartani

Hock Zoltán szerint ha ez nem történik meg, az a helyzet is előállhat, hogy valamelyik kereskedelmi rádió képviselője a jövőben bekopogtat az ORTT-hez és a saját, valamint a Petőfi műsortervének összehasonlítását követően a műsorszolgáltatási és koncessziós díjának elengedését fogja kérni. Sőt, talán még állami támogatásra is igényt tart majd.

Nem kizárt, a versenyhivatalnak is van tenni valója a kérdésben, mert az európai jog kifejezetten tiltja, hogy közösségi forrásból, közpénzből működő intézmények ilyen formában tegyenek szert versenyelőnyre bárki mással szemben - fűzte hozzá.

Hock Zoltán hangsúlyozta: az MDF nem kíván belefolyni tartalmi vitákba. "Nem arról van szó, nekünk tetszik, vagy sem a Petőfi adó új struktúrája, hanem arról, hogy a médiatörvény rendelkezéseit be kell tartani" - szögezte le a politikus.

Such György, a Magyar Rádió elnöke az MTI érdeklődésére pénteken nem kívánta kommentálni a hírt.