Mihály
2 °C
16 °C

Papírrakéta miatt szakított Merlini és az RTL Klub

2005.08.17. 17:37
Viharos körülmények között szakított sztárjával az RTL Klub: a tévé közölte David Merlini szabadulóművésszel, hogy nem közvetítik legújabb nagyköltségvetésű mutatványát. A programigazgató szerint Merlini egy kartonból és cserépből épített rakétával veszélyeztette volna Budapest lakosait.
'"Kifarolt az RTL a produkcióból" - hívta fel a felháborodott szabadulóművész a Velvetet, miután 40 percet töltött benn Kolosi Péternél, az RTL programigazgatójánál szerda délután. "Kolosi Péter hívott be, nem tudtam, miről lesz szó, engem is meglepett a végkifejlet. Nagyon ízlestelen és jellemtelen húzásnak tartom, hogy két héttel a produkció előtt ilyen bizonytalan helyzetbe hoznak" - mondta felháborodva Merlini, de azt állítja, a produkció ennek ellenére is létrejön.

Az illuzionista legújabb mutatványát - a korábbi, nagy nézettséget, majd még nagyobb derültséget kiváltó, betontömbből való szabaduláshoz hasonlóan - a kereskedelmi csatorna közvetítette volna.

Halál és farkasszem

Merlini elmondta: az RTL azt nehezményezte, hogy a rakéta, amelyből kilövés előtt ki kell szabadulnia, nem 6000 kiló - mint ahogy azt előzőleg a produkció sajtótájékoztatóján beharangozta. "Igen, valamivel könnyebb, de ezt mondvacsinált indoknak tartom. Butaság ebbe belekötni és nem is hagyom, hogy a kreativitásomnak határt szabjanak. A produkció hadd legyen az én dolgom" - véli Merlini, aki ezt még lenyelte volna, elvégre "létezik olyan, hogy jogviszony felmondása, és én tudom, hogyan illik ilyenkor viselkedni".

Dühös akkor lett, amikor Kolosi irodájából kilépve a Fókusz stábja várta, hogy még azon melegében rögzíthessék a reakcióját. "Ha azt várták, hogy majd könyörgök és térdre borulok, akkor tévedtek. Én nap mint nap nézek farkasszemet a halállal, ilyesmivel nem tudnak kiakasztani" - mondta el Merlini, aki ennek hatására most úgy tervezi, hogy ügyvédi úton kiadott nyilatkozatban mondja fel a jogviszonyt a csatornával.

Nincs más partner

A szabadulóművész egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy új csatornát keressen a szeptember elsejei esemény közvetítésére: "Erről nem nyilatkoznék bővebben, most egyelőre a produkcióval foglalkoznék. Csak annyit tennék hozzá, hogy tavaly 49 százalékos nézettséget jelentett a produkcióm közvetítése, akit ez érdekel, az majd megkeres".

Dilettantizmus, arrogancia

Az elhíresült tavalyi közvetítéssel kapcsolatban úgy véli: "Én akkor maximálisan teljesítettem a rám eső részt, ők alulteljesítettek. Szívesen adtam volna nekik még egy esélyt, de most úgy látom, hogy a dilettantizmus arroganciával párosul". A szabadulóművész ezután még fontosnak érezte hozzátenni: "Persze nem az RTL-lel van problémám, nagyon sok tehetséges és hozzáértő szakember dolgozik ott, de a ma történt események során sajnos nem ilyenekkel találkoztam."

Papír és deszka

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az Indexnek elmondta, a csatorna csupán a produkció közvetítésére vállalkozott volna, de a mutatvány részleteinek ismeretében úgy döntöttek, nem vállalják a kockázatot. David Merlini eredetileg úgy tájékoztatta a tévét, hogy egy Scud rakétából fog kiszabadulni annak fellövése előtt, rosszabb esetben azután. Később interkontinentális ballisztikus rakétáról, majd egy brit haditechnikai intézet újonnan kifejlesztett rakétájáról beszélt. A csatorna néhány napja werkfilmet forgatott az előkészületekről és a már Magyarországra szállított rakétáról, amelyről időközben kiderült, hogy egy angol amatőr modellező gyártmánya.

Kolosi megfogalmazása szerint a rakéta papírból és deszkákból készült, fúvókája pedig egy virágcserépből. Az RTL megkérdezett egy szakértőt is, aki szerint bármit fel lehet lőni egy megfelelő hajtóművel, de hogy azután hova csapódik be az irányíthatatlan test, azt nem lehet megjósolni.

A rakéta építője írásban jelezte, hogy semmiért nem vállal felelősséget azon kívül, hogy a rakéta repülőképes lesz. Az RTL Klub az új információk ismeretében szerdán úgy döntött, nem vállalja a követítést. "Nem adhatjuk a nevünket egy olyan kísérlethez, amely ennyire veszélyes lehet Budapest lakóira. Nyilvánvaló, hogy mint minden illuzionistánál, itt is valamilyen trükk teszi lehetővé, hogy Merlini túlélje a fellövést, de egy ilyen rakéta önmagában hiteltelenné teszi a produkciót. Nyilvánvaló hazugsághoz nem asszisztálunk" - mondta Kolosi. Ezenfelül Merlini a csatornát is félrevezette, amikor azt állította, megvan az engedélye a rakéta fellövéséhez. A hivatkozott papír ugyanis csak egy helikopter útvonalengedélye volt.

Kolosi megemlítette azt is, a közvetítés igen sokba került volna, és a bizonytalan előjelek láttán az RTL komoly pénzügyi kockázatnak ítélte Merlini mutatványának sugárzását amellett, hogy az esetleg hiteltelen produkció szégyene a csatornára is rossz fényt vetett volna.