Réz András sem cigarettázhat plakáton

2006.02.01. 15:41
Hiába fellebbezett folyton, bírságot kell fizetni a filmesztétának, mert egy óriásplakáton füstölt. Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület már több sztárt is bíróság elé citált plakátjaik miatt.

Tiltott dohányreklám közzététele miatt Réz Andrást mint "reklámozót" 400 000 forint bírsággal sújtotta a Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala. Ugyanebben a tiltottdohányreklám-ügyben a Multireklám Köztéri Médiaügynökség Rt. "mint a reklám közzétevője" 300 000 forint bírságot köteles fizetni. Az ítélet már jogerős.

Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület hívta fel a hatóságok figyelmét még idén nyáron arra az óriásplakátra, amelyen Réz András saját könyvét reklámozza egy füstölgő cigarettával a kezében és a szájában . A kifogásolt kép egyébként egyben az Orr című könyv hátsó borítóján is feltűnt.

#alt#

Nyár végén a közigazgatási hivatal már egyszer 400 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta dohányreklám közzététele miatt Réz Andrást mint "reklámozót" , a filmesztéta fellebbezett, de az illetékes hatóság, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Főigazgatósága is helyben hagyta a döntést. Ezután került az ügy a bíróságra.

A bíróság indoklása szerint a plakát tiltott dohányreklámnak minősül annak ellenére, hogy a szerző szájában levő cigaretta márkája nem látszik.

'Nem lett egyenlőbb'

"Pár hónappal ezelőtt a tévéadók, rádiók és a napilapok is tele voltak Réz András ügyével. A hatalmas médiakampány azonban nem tudta befolyásolni a Bíróságot. Réz Andrásnak a kiváló médiakapcsolatai ellenére sem sikerült a bíróságon egyenlőbbnek lenni az egyenlők között" - tudatta álláspontját sajtóközleményében az Országos Dohányfüstmentes Egyesület.

Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület már hat esetben nyert pert, így például Charlie egyik plakátja miatt is sikerült pénzbírságot kicsikarniuk, és hasonlóan járt több magazin és bulvárlap.

A magyar parlament június végén fogadta el a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény módosítását, amivel hazánk eleget tett a dohányreklámozás területén az uniós jogharmonizációs kötelezettségének.