Ellopták a BBC szuperprodukciójának szalagjait Magyarországon

2006.08.28. 16:13
Kivételes bűncselekmény borzolja a magyar filmipar szereplőinek idegeit. A fóti filmstúdióból ugyanis ellopták a BBC1 nálunk forgatott új Robin Hood-tévéfilmsorozatának pótolhatatlan digitális szalagjait. Az Index nyomozott és csupa gyanúsat talált: betört ajtó, nyitva hagyott rácsok, megfújt üres széf. Az ügy rendkívül kínos a magyar filmiparnak, talán ezért van, hogy egyesek önrablást emlegetnek.

Magyarország megint bekerült a nemzetközi hírekbe, ugyanis Fóton forgatták a BBC1 legújabb nagy vállalkozását, a 8 millió fontos (3,3 milliárd forint) büdzséből készülő, 13 részes Robin Hood-sorozatot, ám a mesterszalagokat valaki ellopta.

A hírt a Sun bulvárlap írta meg, az Index kérdésére a BBC sajtóosztályán megerősítették, hogy HD-szalagok és más felszerelési tárgyak tűntek el, ezért a Robin Hood csak a tervezettnél később fog elkészülni. A szériát készítő Tiger Aspect független produkciós cég pedig "minden ésszerű lépést megtesz", hogy visszaszerezze a kazettákat - mondták el Londonban.

Zsarolás, váltságdíj

Az Index információja szerint az ésszerű lépések egyike, hogy 15 millió forintot ajánlottak fel a megtalálónak. Ez tudomásunk szerint egyfajta váltságdíj, hiszen a szalagoknak nincs forgalmi értékük, így szinte biztos, hogy egy bennfentes stábtag lopta el őket, hogy később megzsarolhassa velük a Tiger Aspectet. (A HDTV-technológia annyira újdonság, hogy még a BBC-nek is csak ez lett volna az első ilyen technikával készült sorozata, így a kazettákra nincs felvevőpiac.)

Mi is az a HDTV?
A televíziós sugárzás új, digitális formátuma, amelynek képaránya a megszokott 4:3 helyett 16:9, a kép felbontása pedig a hagyományos 480 sor helyett 720 vagy akár 1080 sor, vagyis az ilyen formátumú tévéadás tisztább, élethűbb képet ad, mint a Magyarországon jelenleg használt sugárzási rendszerek. A HDTV formátumra való átálláshoz a televíziós műsorkészítés és továbbítás összes eszközét le kel cserélni új digitális, HDTV-felbontású készülékre, és persze a jel vételéhez szükség van egy nagy felbontású HDTV-re is. Európában egyelőre csak pár fizetős csatorna próbálkozik ilyen jellegű tartalommal, az Egyesült Államokban már ondemand, azaz bármikor lekérhető tartalmak is elérhetőek HDTV-minőségben, a világ egyetlen teljesen HDTV-kompatibilis csatornája azonban a kínai állami tévé, a CCTV.

A mirror.co.uk cikke szerint a tolvajok egymillió fontot (408 millió forintot) követelnek a túszul ejtett kazettákért, a tévécsatorna pedig azon hezitál, hogy fizessen, vagy újraforgassák a tévészéria jó részét. Az Index azonban beszélt a produkció egyik munkatársával, aki elmondta, hogy a pótforgatás nem lehetőség, hanem már meg is kezdődött, sőt beszélgetésünk idején is zajlott. Ez a tény, plusz a felajánlott 15 millió forint, illetve az, hogy az ügyben rendőrségi feljelentést is tettek, azt valószínűsítik, hogy a brit bulvársajtó információi nem pontosak.

Lehetett-e statiszta?

A Mirror és a Sun egyaránt egy meggyanúsított magyar statisztáról beszél. Pap Judit őrnagy a Pest megyei főkapitányságról azonban nem tudott megerősíteni ilyesmit, annyit azonban igen, hogy lopás miatt nyomoznak. Az ügy több közeli ismerője egybehangzóan állította, hogy kizárt, hogy egy statiszta követte volna el a dolgot. A tolvaj vagy tolvajok pontosan tudták, hogy mit keresnek, vagyis egy, a legújabb technológiához is értő filmes lehetett a tettes.

Rács, homály, gyanú

Az ügy körül amúgy is rengeteg a homály. Kezdve azzal, hogy - amint azt az egyik érintett elmesélte - a mesterszalagokról nem volt másolat, vagyis csak egy avi formátumú, komolyabb felhasználásra alkalmatlan verzió készült. Egy hozzáértő szerint alapdolog, hogy az értékes mesterszalagról azonnal másolatot készítsenek, majd azt vágják meg. Itt nem volt ilyen.

A kazettákat egy olyan hétvégén lopták el a Mafilm Rt-től bérelt telephelyről, amikor éppen nem volt forgatás. Az őrzést a produkció maga szervezte meg, a portaőrséget a Mafilm Szcenika Kft. adta. Meg nem erősített értesüléseink szerint az épület mind a négy földszinti ajtaja zárva volt, az érintett emeleti folyosó két végén viszont - ki tudja, miért - nyitva hagyták a vasrácsot. Az ott található helyiségek közül pont a vágószoba ajtaján felejtették el bezárni a rácsot, az ajtót a tolvaj vagy tolvajok betörték.

A titokzatos elemek közé tartozik, hogy - szintén meg nem erősített értesülésünk szerint - pár héttel ezelőtt betörtek a produkció magyar partnerének budapesti irodájába, ahonnan állítólag elraboltak egy amúgy üres páncélszekrényt. A magyar produkciós céget a cikk közléséig nem sikerült elérnünk.

Félnek a rossz renométól

Egy hazai filmes szakember a különös körülmények miatt - bármifajta bizonyíték nélkül - megpendítette, hogy akár önlopás is történhetett, például ha a brit tévések szívesen újraforgatták volna a kevésbé sikerült részeket. Az ilyen elméletek nyilván azért is röppenhettek fel, mert a hazai filmes szakmát igen érzékenyen érintheti a kínos incidens. Az olcsó forgatásokkal és a vonatkozó adókedvezménnyel egyre több nemzetközi produkciót idevonzó iparágnak szörnyű reklám az eset.

A brit sajtó azért is foglalkozik részletesen az üggyel, mert a Robin Hood-sorozatot szeptemberben kezdte volna sugározni a BBC1, már az ízelítőjét is bemutatták, így a közönség felspanolva várta a klasszikus angol történetet.