Roma ösztöndíjas program indul az MTV-ben is

2005.12.09. 09:20
Az RTL Klub programjához hasonlóan az MTV is roma gyakornokokat alkalmazna egy éven keresztül. A havi százezer forintos ösztöndíj mellett a legtehetségesebbeket munka is várja a köztévében.

A médiában megjelenő hiteles romakép kialakítását célul kitűző program indul a Magyar Televízióban, a kezdeményezés eredményeképpen öt cigány gyakornokot egy éven keresztül foglalkoztat majd a köztévé - közölték a roma ösztöndíjas program elindítói csütörtökön budapesti sajtótájékoztatójukon.

A program az Ifjúsági, Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, az MTV Rt., a Roma Produkciós Iroda Alapítvány, valamint a Partners Hungary Alapítvány együttműködésével valósul meg.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter közölte: a médiában nem a reális kép jelenik meg a roma társadalomról, amelynek okai között szerepel az is, hogy a cigányok csak kis számban dolgoznak, vannak jelen ezen a területen. Fontos, hogy a programba bekerülők egyedi látásmódjukkal segítsék a hiteles romakép kialakítását. A minisztérium egyébként mintegy hatmillió forinttal járul hozzá a gyakornoki program finanszírozásához.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke azt mondta: a megállapodás olyan dologról szól, amelynek magától értetődőnek kellene lennie, anélkül, hogy erre bárki felhívná a figyelmet. Közölte, az öt roma gyakornoknak tizenkét hónapon keresztül biztosítanak lehetőséget arra, hogy a köztévé szerkesztőségeiben dolgozzanak.

Joka Daróczi János, a Roma Produkciós Iroda Alapítvány elnöke elmondta, hogy a gyakornokokat az MTV munkatársaiból álló zsűri választja ki a jelentkezőkből. A fiatalok egy szerkesztőségben három hónapot töltenek majd el, és havonta százezer forintos ösztöndíjat kapnak.

A kezdeményezéssel a roma fiatalok magas színvonalú képzést kapnak, ezt követően remélhetőleg munkát is a köztévében - fűzte hozzá.

Herbai István, a Partners Hungary Alapítvány igazgatója hangsúlyozta: a program feladata az, hogy a roma társadalom hitelesen jelenjen meg a magyar televízióban.

Az alapítvány az US Agency for International Developement támogatásával hatmillió forinttal járul hozzá a kezdeményezéshez - közölte.

A tervek szerint a gyakornoki képzés jövő februárban indul. A program elindításról szóló együttműködési megállapodást Göncz Kinga, Rudi Zoltán, Joka Daróczi János és Herbai István írta alá a sajtótájékoztatót követően.

Hasonló programot indított idén ősszel az RTL Klub, aki nem csak a roma fiatalok szakmai képzését vállalta magára, de a legtehetségesebb a csatorna műsorvezetőjeként tűnhet majd fel jövőre.