Rózsa György: Best of Kapcsoltam

2002.06.13. 16:19
Ha a Kapcsoltam kérdéssorait könyvben kiadni normális dolog, akkor joggal várjuk Aigner Szilárd vaskos kötetét a szerző arcképével a borítón, benne a legjobban sikerült időjárásjelentésekkel. Márpedig Rózsa György könyvének bemutatóján senki sem röhögött, csak Gálvölgyi János, de ő sem a vállalkozás abszurditásán.
Hogyan is jön létre az ilyen könyv? Körülbelül úgy, ahogy a Harry Potteres homokozólapát. Van egy darab Rózsagyuri, a kvízsejk, a szövőnők álma, a Húsképű Lovag. Harminc év képernyős kellemkedés alatt vízrajzi alakzattá lényegült át, át- meg átszövi a nemzeti összagyat - egyszóval: közismert. Jó esély van tehát rá, hogy egy csomó ember megveszi a könyvet, amelyen ő vigyorog, megvennék akkor is, ha krumplihéjjal lenne töltve.

Ezért jelent meg, és ezért ilyen: vagy százötven oldalon keresztül sorjáznak a jobblétre szenderült telefonos játék kérdései. Ezenkívül az innovatív Tipp-Hopp feladataival is megismerkedhetünk kétezerkétszázér', vagyis hogy "ön szerint hány vaddisznót lőttek ki 1976-ban?". A történelem leghülyébb kvíze díjat a Zsákbamacskával elhódító Rózsa az írott műfajban is verhetetlen.

Az egykori Bűvös hatos című műsorajánló-vetélkedő ugye úgy működött, hogy bejátszottak egy fél percet valami filmből, majd meg kellett mondani, volt-e sapka nyuszikán. Könyvalakban ez úgy néz ki, hogy van egy kép a Skorpiókirályból, aztán tessék lapozni, és válaszolni: hány szemüveges férfi volt a képen? Nesztek. Mert megérdemlitek!

Rózsa egyébként ezt a könyvet arra szánja, hogy otthon játsszunk vele, úgyhogy előzékenyen bele is írta, melyik a negyven forintos kérdés. Mármost abban a családban, ahol estvéledvén evvel próbálnak hangulatot csinálni, ott alighanem a bugylibicska foglalja el a Playstation helyét; legalábbis kissé bágyadt lehet a hangulat játékfronton, mondhatni, állóháború, hogy lövészárkokról már szó ne essék. De ki tudja? Hátha enyhíthető az atomizáltcsaládság egy jókor elhelyezett tipphoppal: hánymillió légytől számít bármi édesnek? A helyes megfejtő bejöhet a tiszteletpéldányért, aztán játszhat kicsinyeivel naphosszat. Derűs estét!