Muszlim valóságshow a német RTL-en

2006.01.13. 11:08
A német RTL2 egy berlini iszlám családnál helyezett el egy 26 éves egyetemista lányt egy hónapra és dokumentumfilm-sorozatot készített belőle A kísérlet: 30 nap muszlim címmel. A film állítólag azzal szembesíti a németeket, hogy nem is olyan nyitottak a világra.

A németek - főleg az északabbra eső tartományok lakói - szívesen látják magukat nagyon nyitottnak: kulturális párbeszédek, pódiumbeszélgetések, börtönökben, mecsetekben és zsinagógákban megrendezett nyílt napok próbálják előmozdítani a társadalmi csoportok közti párbeszédet.

Iszlám Brother

A müncheni központú RTL2 is a nemes gondolat mellé állt és a Big Brother mellé most egy új iszlámos-bentlakós sorozatot készített, írja a Spiegel című német lap.

A sorozatban a 26 éves Stefanie - egyetemista, egyke és nyugat-európai nyitott gondolkodású nő - beköltözik egy muzulmán családhoz, hogy egy hónapra azonosuljon életstílusukkal. Stefanie-ról hamar kiderül, hogy az iszlámról legfeljebb annyit tud, hogy a muzulmán férfiak elnyomják asszonyaikat, hogy egyszerre több nőt vehetnek feleségül és hogy leányaikat hozzá kényszeríthetik az általuk kiszemelt férjjelölthöz. "Emiatt egy kicsit félek" - jegyezte meg a sorozat elején a lány.

Klasszikus muszlim család

A csatorna Osmanékhoz költöztette be Stefanie-t. Osmanék családja klasszikusnak mondható: apa, anya és hat gyerek (öt fiú és egy lány) él Berlin Wedding nevű kerületében rendezett körülmények között. Az anya háztartásbeli, az apa taxisofőrként keresi kenyerét, gyerekeik iskolások és egyetemisták.

Stefanie előzetes tapasztalatai a berlini muzulmánokról leginkább a metróból és az utcáról származnak, így nem meglepő, hogy amikor belép a lakás ajtaján, így kiált fel: "Ó, milyen szép itt". Ezt követően beöltöztetik muszlimnak, fejére csadort kötnek, melyben kicsit kényelmetlenül és idétlenül érzi magát.

Koplalás, csador, imám

Stefanie ráadásul pont a ramadán idején érkezik, ami a legfontosabb iszlám ünnep és koplalással jár: az Osman család sem vesz magához ételt napfelkeltétől naplementéig. A lány korábban nem hallott a számára különösnek tűnő szokásról és kicsit szenved is, hogy éjjelenként kell reggeliznie új családjával. Kárpótlásul shoppingol egy kicsit egy muszlim divatboltban.

Felkeres egy imámot is, akinél az iszlámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról érdeklődik. Megtudja többek között, hogy egy férfi négy nőt is feleségül vehet, de csak ha el tudja látni őket elegendő élelmiszerrel és például, ha az egyiknek vesz egy ruhát, akkor a többi hármat is meg kell ajándékoznia.

Aszexuális csador és higiénikus húsevés

Stefanie tapasztalatait úgy összegzi, hogy "ez egy szuper életmód", de néhány dolog túlságosan körülményes lenne neki: főleg a csador zavarja, amit otthon is viselnie kell, és amit szűknek és aszexuálisnak tart. A családi melegség tetszik neki, a muszlimok húsmentes életmódját nagyon higiénikusnak találja, azt azonban nem tartja jónak, hogy a lányok házasságuk előtt nem tehetnek szert szexuális tapasztalatokra és hogy az első, családjuk által elfogadhatónak talált férfihoz hozzá kell menniük.

Stefanie a Korán lapozgatása közben megjegyzi, hogy nem hisz semmiféle istenben, csak magában, de a mecset azért tetszik neki, mivel szerinte van benne valami otthonos melegség. A sorozat látszólag a család kulisszatitkait fedi fel, ugyanakkor olyan pillanatokat is megörökít, melyek a kamera jelenléte nélkül nem valószínű, hogy megtörténnének.

A Spiegel újságírója Stefanie 30 napját végeredményben nem tartja másnak, mint egy hosszúra nyúlt peep-shownak, mely azzal a nagy felismeréssel zárult, hogy a muszlimok is emberek, még akkor is, ha kicsit másként is kezelik asszonyaikat, mint ahogy az sokak szerint kívánatos lenne. Stefanie ugyanakkor búcsúzóul megjegyzi, hogy kizárólag pozitív tapasztalatokra tett szert és Osmanékat mélyen a szívébe zárta.