Szerdán elsötétül az RTL Klub

2004.07.20. 19:46
A csatorna visszavonja bírósági kereseteit, és egyszerre hat ORTT ítéletet hajt végre. Több mint három órán át nem lesz műsor az RTL Klubon.
Három óra 15 percre felfüggeszti adását szerdán az RTL Klub, mivel a kereskedelmi televízió egy napon belül hajtja végre az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több szankcióját.

"Az ORTT szankcionálási gyakorlata szerint az RTL Klub műsorszolgáltatási jogosultságát több ízben is felfüggesztette már, ha álláspontja szerint az RTL Klub megsértette a Médiatörvényt. A határozatok többségével az RTL Klub nem értett egyet, és bíróságon támadta meg azokat. Felügyeleti hatóságunkkal azonban a jó kapcsolat fenntartására törekszünk, ezért 6 keresetünket (amelyek a Balázs-show, a Mónika -show, valamint a ValóVilág 1-1 műsorszámával, 7 játékfilmmel és 1 videoklippel kapcsolatosak) visszavontuk, így ezeket a határozatokat végre kell hajtanunk." - áll a csatorna sajtóközleményében.

Az RTL Klub éppen ezért a Híradót és a Fókuszt a megszokott műsoridőben, a Barátok közt szerdai epizódját 21.10-től, a Híd a Kwai folyón című filmet, pedig 21.50-től sugározza. Az Édes dundi Valentina, az Ármány és szenvedély, a Rém rendes család, valamint a Columbo a kiadott műsortól eltérően szerdán nem kerül sugárzásra. Tájékoztatásuk szerint a keresetek a Balázs-show, a Mónika-show és a ValóVilág műsorszámaival, valamint hét játékfilmmel és egy videoklippel kapcsolatosak.

Az ORTT azért marasztalta el a kereskedelmi televíziót, mert álláspontja szerint nem a megfelelő korosztályi kategóriába sorolta, és ebből adódóan az előírtnál korábbi idősávban sugározta a kifogásolt műsorokat.

A keresetekben szereplő ValóVilág adásokat 2002 novemberében és 2003 januárjában, a Balázs-show műsorait 2003 júniusában és szeptemberében, a Mónika-show-t 2003 novemberében, a filmeket és a könnyűzenei klipet ugyancsak tavaly sugározta az RTL Klub.

Kolosi Péter programigazgató nem mondta meg, pontosan hány órától sötétítik el a képernyőt. Mindössze annyit közölt, hogy több részletből tevődik össze a 3 óra 15 perc, közben egyes műsorokat sugároznak majd. Az Index megkereste Kolosi Pétert, az RTL Klub programigazgatóját, aki kérdésünkre elmondta, hogy azért egyszerre hajtják végre az adásfelfüggesztéseket, mert a keresetek visszavonásától számított negyvennyolc órán belül végre kell hajtaniuk a büntetéseket. Kolosi Péter elmondta, hogy a hat felfüggesztés végrehajtásával nem tettek eleget minden ORTT ítéletnek, több döntést továbbra is bíróságon előtt fellebbeznek meg.