Az RTL Klub csatát nyert

2003.02.10. 10:55
Pongó a Való Világhoz igazolt, miközben a Big Brother második részének nézettsége meredeken zuhan. A tv2 viszont pert fontolgat, és akár milliókat is követelhet az árulótól.
A Nagy Testvér mostohagyermeke

Pongó
Pongó, a tv2 első valóságshowjának szereplője átigazolt az RTL Klubhoz, és tegnap este már be is költözött a Való Világ villájába. A komlói exrendőr egy hétig marad a házban, a későbbiekben pedig műsorvezetőként fog dolgozni a csatornánál.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a Blikk kérdésére válaszolva elmondta, hogy Pongó vasárnaptól az adó arca, ezért ugyanolyan segítséget kap karrierje egyengetéséhez, mint a Való Világ első szériájának szereplői, így az RTL klub tőle sem von le jutalékot a fellépések gázsijaiból.

Kolosi a tv2 esetleges jogi válaszlépéseitől nem tart, hiszen annak idején Liptai Claudia is hasonló körülmények közt, előzetes egyeztetés nélkül távozott az RTL Klubtól a konkurenciához.

Perre megy a tv2?
A televíziót működtető MTM-SBS Rt. vezetése néhány napon belül eldönti, beperli-e szerződése megszegéséért Pongót. Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója az MTI-nek kijelentette: számukra egyértelmű, hogy Pongó megszegte a velük tavaly aláírt, még mindig érvényes megállapodást. Az MTI értesülése szerint a BB egykori szereplője azt vállalta tavaly megkötött, egy évre szóló szerződésében, hogy a tv2 vezetőinek hozzájárulása nélkül nem vállal média- vagy más közszereplést. E kitétel megsértése esetére a megállapodás - az esetleg okozott kár megtérítése mellett - milliós nagyságrendű kötbért tartalmaz.
Pongó a tv2-vel való szakítás okairól beszélve megjegyezte, hogy a csatorna nélkül most nem tartana itt, de távozni kényszerült, mivel az adó nem támogatta tervei megvalósításában Így például november óta nem kapott lehetőséget két nagylemeze és egy maxi CD-je kiadására, ráadásul a Big Brother stábja 300 oldalas könyvének megjelentetésében sem segített, amiért is Pongó dühében egyszerűen elégette a kéziratot.

Az eddig fehérneműboltjának forgalmából élő exrendőr az RTL Klubbal kötött szerződésről elárulta, hogy nagyon nagy lehetőséget jelent neki, ezért akár tanulni is hajlandó, hogy műsorvezetőként megállja a helyét. Pongó valószínűleg a Való Világ adásaiban fog feltűnni, de azt még nem lehet tudni, hogy kiszorít-e valakit a show jelenlegi műsorvezetői közül.

Zuhanórepülésben a Big Brother

Az RTL Klub Pongó átcsábításával valószínűleg újabb nézőket vonz a Való Világ adásai elé, pedig a csatorna valóságshowja a múlt héten már így is tetemes előnnyel vezetett a Big Brother második része előtt. Míg a Nagy Testvér beköltözőshowját szombaton még több mint 2 millió ember kísérte figyelmemmel, addig csütörtökön már csak 1 millió 100 ezer néző volt kíváncsi az esti összefoglalóra. A Való Világ eközben megőrizte népszerűségét, hiszen szombaton majdnem 2 millió, míg csütörtökön valamivel több, mint 1 millió 800 ezer nézője volt a négy évnél idősebb korosztályban, vagyis a hét közepén már 700 ezerrel többen voltak kíváncsiak az RTL Klub valóságshowjára, mint a Big Brotherre.

Hogyan mérik a nézettséget?
Hogyan működik a rejtélyes nézettségmérő rendszer? Mit jelent a nézettség pontosan? Hány néző véleményéből és hogyan számítják ki a hirdetési piacot meghatározó mutatókat? Az AGB Hungary működésének bemutatása
A tv2 ráadásul nem csak a konkurens kereskedelmi csatornával szemben szenvedett vereséget, de még a közszolgálati televízió is megelőzte, hiszen a múlt héten a Nagy Testvér esti összefoglalóját még az MTV műsorán futó Egy jóravaló lány halála című olasz krimisorozat epizódjai is lehagyták a nézettségi versenyben.

Hofherr Kriszta a TV 2 marketingigazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a Big Broher időleges rossz nézettségi adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az RTL Klub valóságshowja két hetes előnyben van a tv2 műsorához képest. Az MTV sikeréről csak annyit mondott, hogy a közszolgálati csatorna főleg az idősebbeket vonzza, a hirdetők számára fontos 18 és 49 éves korosztályban a tv2 továbbra is megelőzi a Magyar Televíziót.