Orosz rulett élő adásban

2003.10.01. 16:16
Éles lőfegyverrel, egyenes adásban játszik orosz rulettet Derren Brown brit elmeszakértő. A specialista asszisztense gondolataiból próbálja majd kiolvasni, melyik töltényűrben van a golyó - de maga sem biztos a sikerben.
Retteg a balsikertől Derren Brown, aki arra vállalkozott, hogy a brit Channel 4 tévé élő műsorában játsszon orosz rulettet - írja az Ananova. Brown pszichológus specialista, kevésbé pontos, ám népszerű megfogalmazásban gondolatolvasó. A játék úgy folyik majd, hogy a revolver számozott töltényűreinek egyikében elhelyeznek egy lövedéket, majd Brown asszisztense, aki tudja, hol a golyó, fennhangon egytől hatig számol. Az elmeszakértő állítása szerint az ő hangjából meg tudja állapítani, melyik lyukban van a töltény. Ezután halántékához szorítja a fegyvert, és elsüti.

A műsor terve felzaklatta a rendőrséget; a hatóság attól tart, hogy sokan utánozni próbálják majd a mutatványt, ami tragédiákhoz vezet. A tévé szóvivője viszont azzal védekezett, az ilyen könnyen befolyásolható emberek nyilván nem férnek hozzá éles fegyverhez.

Brown előrebocsátotta, nem lehet teljesen biztos abban, hogy sikerrel jár. "Nem vagyok mindenható. Nincs száz százalékos garancia", mondta a gondolatolvasó, hozzátéve: ha nem tudja biztosan, hol a golyó, akkor nem húzza meg a ravaszt. "Megalázó lesz, de még mindig jobb, mint a másik lehetőség", ismerte be Brown. A nézőket azonban valószínűleg az a lehetőség tartja majd a képernyő előtt, hogy a mutatványos biztosan tudni véli, hol van a töltény - de téved.