Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Álminiszterelnök szívatta meg Sarkozyt

2007.05.09. 14:27
A kanadai álarcos igazságosztók újból lecsaptak: ezúttal Sarkozynek gratuláltak beiktatása alkalmából, majd meginvitálták a hülyék vacsorájára. A páros egyik tagja Harper, kanadai miniszterelnököt alakította, míg a másik a titkárát, aki több titkárnőn és asszisztensen átverekedve jutott el a francia elnökig.

Nem csak Jacques Chiracot, a távozó francia elnököt sikerült átvernie egy kanadai humorista-párosnak: egyikük Chirac megválasztott utódával, Nicolas Sarkozyvel is megismételte a tréfát. Röviddel az elnökválasztás eredményének bejelentése után a magát Kanada miniszterelnökének kiadó humorista gratulált a frissen megválasztott francia elnöknek, majd meghívta "a hülyék vacsorájára" - igaz, partnerük, akikről honlapjukon azt állítják, hogy valóban a megválasztott francia elnök volt, ekkor megszakította a vonalat.

Hülyék vacsorája

A rövid beszélgetés során a humorista, aki Stephen Harper kanadai miniszterelnökként mutatkozott be, az angolajkú kanadaiakra jellemző, ám azt is eltúlzó franciasággal üdvözölte a megválasztott elnököt, szándékosan Sarkovni-nak ejtve az angolok számára nehezen kiejthető nevet, majd azt kérdezte, "Hogy van?"

Nicolas Sarkozy Harpert vélte a vonal túlsó oldalán, és ennek megfelelően válaszolt: "Nagyon jól, a dolgok meglehetősen jól alakultak... Ön tudja, hogy én Kanada nagy barátja vagyok, hogy segíteni fogom Kanadát, és hogy kiváló kapcsolataink vannak Kanadával".


A humorista a továbbiakban meghívta Kanadába az igazi Sarkozyt egy "putyinnak" nevezett jellegzetes helyi ételspecialitás megízlelésére, majd azt fejtegetve, hogy ő maga (mármint Harper kanadai miniszterelnök), valamint Sarkozy és Bush amerikai elnök egyaránt "jobbra húz", hozzátette: ugyanarra az időpontra meghívja az amerikai elnököt is. Itt következett a poén: "Már régóta álmodozom a hülyék vacsorájának megszervezéséről".

Ezen a ponton a Justiciers.tv honlapon rögzített beszélgetésből Sarkozy elhaló káromkodása után Párizs kilépett, már csak az ál-Harper hangja hallatszik: „Halló, elnök úr?...”

Royalt még jobban megszívatták

A francia politikusok kanadai francia dialektusban történő telefonos átverése egyfajta speciális műfajjá vált az utóbbi két évben. 2006 januárjában a vasárnap Sarkozyt ugrató "Justiciers masqués" (álarcos igazságosztók) humorista páros egyik tagja Jacques Chirac francia elnököt is elérte telefonon az Elysée-palotában, ugyancsak Stephen Harper hangján mutatkozva be. Bár magával a "célszeméllyel" a két humorista közül csak az egyik beszél, ahhoz, hogy az illető apparátusát is megtévesszék, egyikük az ál-Harper ál-titkáraként folytat előkészítő beszélgetéseket.

Januárban Gérald Dahan francia humoristának sikerült alaposan megtévesztenie Ségolene Royalt: miután előzőleg a francia szocialista politikusnő tizenegy munkatársát sikerült átvernie, kapcsolták neki magát az elnökjelöltet. Dahan ekkor Jean Charest quebec-i miniszterelnökként bemutatkozva tízperces telefonbeszélgetést folytatott a politikussal, aki annak ellenére sem jött rá a csalásra, hogy nem sokkal korábban Kanadában járva személyesen találkozott a franciaajkú tartomány kormányfőjével. Mi több, a beszélgetés miatt késve érkezett választási gyűlésére és a tömegnek is bejelentette, hogy a kanadai politikussal tárgyalt.

Dahan korábban is több, nagyszabású átverést rendezett, igaz, nem "kanadai" hangon. 2005 szeptemberében Jacques Chirac államfőnek adva ki magát arra kérte egy meccs előtt Zinédine Zidane-t, a francia labdarúgó-válogatott akkori csapatkapitányát, hogy a játékosok a himnusz hallgatása közben tegyék mindannyian szívükre kezüket. Így is történt.