Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szorongatják a South Parkot vetítő orosz adót

2008.09.23. 00:07
Több egyház is tiltakozott a South Parkot és a Simpson családot sugárzó adó ellen. Az orosz hatóságok már többször figyelmeztették a 2x2 elnevezésű adót, a rajzfilmeket már levették a műsorról, de mégis megszűnhet a csatorna.

Moszkvában és Szentpéterváron fiatalok tüntettek a hétvégén a 2x2 orosz tévéadó mellett, amelyet a legutóbbi időben az ügyészség támadott egyebek között a South Park című rajzfilmsorozat vetítése miatt, s amelynek hamarosan lejár a frekvenciaengedélye.

Már márciusban is támadták a csatornát, akkor is állítólag az erőszakot "propagáló" rajzfilmsorozatok miatt. Akkor az orosz protestáns szervezetek szólították fel a legfőbb ügyészt a csatorna bezárására, de az orosz ortodox egyház még védelmébe vette a 2x2 műsorát. A Roszszvjazohrankultura, a tömegtájékoztatást felügyelő főhatóság figyelmeztetésben részesítette a csatornát és fenntartóját. A bírált sorozatokat levették a műsorról, de a csatorna vezetése már akkor is annak a gyanújának adott hangot, hogy a 2x2 körüli zajos vita mögött üzleti érdekek állnak.

 Szeptember 8-án az oroszországi evangélikusok szövetségének indítványára elsősorban a South Park című, kétszeres Emmy-díjas amerikai sorozat miatt kezdett vizsgálódni az ügyészség, mivel az értékelése szerint erőszakot, szélsőségességet és erkölcstelenséget propagál. Bírálat tárgyát képezte A Simpson család, a Griffins és másik 9 sorozat is. Ekkor az ortodox egyház már örömének adott hangot, hogy a "szentségsértő, az emberek nemzeti és vallási érzelmeit megsértő tévéműsorok terjesztői ellen végre fellép a jog", s az Észak-Kaukázusi Muzulmánok szervezete is azt követelte, hogy vessenek véget a 2x2 "animációs bacchanáliájának".

Az össztűz következménye újabb figyelmeztetés lett, a 2x2 ideiglenesen levette a műsorról a támadott 12 sorozatot, s közölte: a figyelmeztetést jogi úton megtámadja, és számít az adó frekvenciaengedélyének meghosszabbítására.

Szakértők rámutattak, hogy a többszöri figyelmeztetés már elegendő indok lehet a csatorna bezárásához.

Mihail Fedotov, az újságíró-szövetség titkára és az érvényes sajtótörvény egyik szerzője hétfőn úgy vélekedett, hogy a Szövetségi Rádió- és Televízió Pályázati Bizottság szerdai ülésén napirendre kerülhet a 2x2 engedélyének kérdése, mivel annak október közepi lejártáig a testület nem tart több ülést.

A 2x2 a Prof-Media, az egyik legnagyobb orosz médiaholding tévéadója: a holdinghoz négy tévéadó - köztük az MTV Rosszija -, több hatalmas példányszámú napilap és folyóirat (köztük a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap és a Szovjetszkij Szport), valamint több rádióadó, egy multiplex-mozihálózat tartozik, és emellett a Prof-Media a Rambler Media internetes portál többségi tulajdonosa is.