Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Szorongatják a South Parkot vetítő orosz adót

2008.09.23. 00:07
Több egyház is tiltakozott a South Parkot és a Simpson családot sugárzó adó ellen. Az orosz hatóságok már többször figyelmeztették a 2x2 elnevezésű adót, a rajzfilmeket már levették a műsorról, de mégis megszűnhet a csatorna.

Moszkvában és Szentpéterváron fiatalok tüntettek a hétvégén a 2x2 orosz tévéadó mellett, amelyet a legutóbbi időben az ügyészség támadott egyebek között a South Park című rajzfilmsorozat vetítése miatt, s amelynek hamarosan lejár a frekvenciaengedélye.

Már márciusban is támadták a csatornát, akkor is állítólag az erőszakot "propagáló" rajzfilmsorozatok miatt. Akkor az orosz protestáns szervezetek szólították fel a legfőbb ügyészt a csatorna bezárására, de az orosz ortodox egyház még védelmébe vette a 2x2 műsorát. A Roszszvjazohrankultura, a tömegtájékoztatást felügyelő főhatóság figyelmeztetésben részesítette a csatornát és fenntartóját. A bírált sorozatokat levették a műsorról, de a csatorna vezetése már akkor is annak a gyanújának adott hangot, hogy a 2x2 körüli zajos vita mögött üzleti érdekek állnak.

 Szeptember 8-án az oroszországi evangélikusok szövetségének indítványára elsősorban a South Park című, kétszeres Emmy-díjas amerikai sorozat miatt kezdett vizsgálódni az ügyészség, mivel az értékelése szerint erőszakot, szélsőségességet és erkölcstelenséget propagál. Bírálat tárgyát képezte A Simpson család, a Griffins és másik 9 sorozat is. Ekkor az ortodox egyház már örömének adott hangot, hogy a "szentségsértő, az emberek nemzeti és vallási érzelmeit megsértő tévéműsorok terjesztői ellen végre fellép a jog", s az Észak-Kaukázusi Muzulmánok szervezete is azt követelte, hogy vessenek véget a 2x2 "animációs bacchanáliájának".

Az össztűz következménye újabb figyelmeztetés lett, a 2x2 ideiglenesen levette a műsorról a támadott 12 sorozatot, s közölte: a figyelmeztetést jogi úton megtámadja, és számít az adó frekvenciaengedélyének meghosszabbítására.

Szakértők rámutattak, hogy a többszöri figyelmeztetés már elegendő indok lehet a csatorna bezárásához.

Mihail Fedotov, az újságíró-szövetség titkára és az érvényes sajtótörvény egyik szerzője hétfőn úgy vélekedett, hogy a Szövetségi Rádió- és Televízió Pályázati Bizottság szerdai ülésén napirendre kerülhet a 2x2 engedélyének kérdése, mivel annak október közepi lejártáig a testület nem tart több ülést.

A 2x2 a Prof-Media, az egyik legnagyobb orosz médiaholding tévéadója: a holdinghoz négy tévéadó - köztük az MTV Rosszija -, több hatalmas példányszámú napilap és folyóirat (köztük a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap és a Szovjetszkij Szport), valamint több rádióadó, egy multiplex-mozihálózat tartozik, és emellett a Prof-Media a Rambler Media internetes portál többségi tulajdonosa is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!