Aliz
6 °C
14 °C

Az orosz bürokratáknak mégis van humoruk

2008.09.26. 10:36
A tiltakozások ellenére további öt évre meghosszabbították a South Parkot és Simpson családot is sugárzó 2x2 elnevezésű orosz adó engedélyét. A rajzfilmeket azért egyelőre levették a műsorról.

Az ügyészség is vizsgálta a Moszkvában és Szentpéterváron fogható 2x2 elnevezésű rajzfilmadót a South Park és a Simpson család miatt. Az egyházak támadásainak kereszttüzében álló adó a fennmaradásáért küzdött: úgy volt, hogy a botrányok miatt az orosz médiahatóság nem hosszabbítja meg a csatorna műsorszórási engedélyét.

A hatóság most azonban mégis öt évre engedélyezték a csatorna további működési, talán mert a hivatalnokoknak is tetszenek a botrányos sorozatok, vagy csak mert meggyőzte őket Vladimir Potanin az adó milliárdos tulajdonosa.

Persze a döntésben szerepet játszott, hogy a csatorna annak ellenére időlegesen levette a műsorról tizenkét legszókimondóbb sorozatát, hogy Moszkvában és Szentpéterváron több száz fiatal tüntetett a Sout Park mellett.

Botrányosak, de erősek

A televíziós csatorna ellen már többször tiltakozott az ortodox egyház is, de szeptember 8-án azonban oroszországi evangélikusok szövetségének indítványára kezdett vizsgálódni leginkább a South Park ellen az ügyészség, mivel az az egyház értékelése szerint erőszakot, szélsőségességet és erkölcstelenséget propagál. Bírálat tárgyát képezte A Simpson család, a Griffins és másik 9 sorozat is. Ekkor az ortodox egyház már örömének adott hangot, hogy a "szentségsértő, az emberek nemzeti és vallási érzelmeit megsértő tévéműsorok terjesztői ellen végre fellép a jog", s az Észak-Kaukázusi Muzulmánok szervezete is azt követelte, hogy vessenek véget a 2x2 "animációs bacchanáliájának".

A 2x2 a Prof-Media, az egyik legnagyobb orosz médiaholding tévéadója: a holdinghoz négy tévéadó - köztük az MTV Rosszija -, több hatalmas példányszámú napilap és folyóirat (köztük a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap és a Szovjetszkij Szport), valamint több rádióadó, egy multiplex-mozihálózat tartozik, és emellett a Prof-Media a Rambler Media internetes portál többségi tulajdonosa is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?