Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy kézbe került a Spektrum és a Discovery

2008.09.29. 13:28
A Gazdasági Versenyhivatal csal feltételekkel engedélyezte a Spektrum felvásárlását, mivel a cég a UPC érdekeltségébe kerülne, ráadásul végső soron ugyanau a John C Malone irányítaná, aki a Discovery Channelt is.

A Gazdasági Versenyhivatal csak azzal a feltétellel engedélyezte a Spektrum megvásárlását a Chellomedianak, ha a cég biztosítja, hogy a csatornát bármely műsorszolgáltató felvehesse a kínálatába. A feltételt azért szabta a GVH, mert a Chellomedia ugyanannak a Liberty Global Inc. által irányított vállalkozások alkotta csoportnak a tagja, amelynek a UPC is. Ráadásul a Spektrum felvásárlásával egy érdekcsoportba került a két legnagyobb, magyar nyelven is fogható ismeretterjesztő adó, a Discovery és a Spektrum.

„A Liberty Global Inc. legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és egyben igazgatósági elnöke John C. Malone. Ő a legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és vezérigazgatója a Discovery Holding Company-nak is. Utóbbi vállalkozás 66 százalékos tulajdonosa a Magyarországon is forgalmazott Discovery ismeretterjesztő csatornát üzemeltető Discovery Communications Inc-nek. Mindezek alapján megállapítható John C. Malone a Liberty Global Inc. és a Discovery Holding Company (együtt a Malone-csoport) tényleges irányítójának minősül” – áll a GVH közleményében, mely kitér arra is, hogy a Liberty-csoport a Malone-csoporttal együtt egy tucat magyar nyelvű adót irányít.

A televíziós csatornák értékesítésében a GVH megállapítása szerint komoly változásokat jelent, hogy a három legjelentősebb ismeretterjesztő műsor közül kettő azonos vállalkozás csoportba kerül. A GVH álláspontja szerint azonban a National Geographic egyedül is van olyan erős, hogy kellő egyensúlyt jelentsen a piacon, ráadásul több olyan speciális ismeretterjesztő adó is feltűnt az utóbbi években (Viasat History, Natgeo Wild), amelyek segítenek fenntartani a piaci egyensúlyt.

„A Malone-csoportnak elvileg érdekévé válhat, hogy a Spektrum csatornát ne értékesítse a vele versenyben álló műsorterjesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak vagy műsorterjesztő cégként elzárkózzék a Spektrummal versengő ismeretterjesztő csatornák megvásárlásától. A vevő azonban vállalta, hogy a 2012. július 31-ig a Spektrum TV csatorna harmadik felek részére történő értékesítésétől nem zárkózik el, ha azok készek a csatornának, a piacon szokásos üzleti és műszaki feltételek szerint megállapított, nem diszkriminatív díját megfizetni és rendelkeznek a fenti műsorszolgáltatás továbbításához szükséges jogi, műszaki és üzleti feltételrendszerrel” – teszi hozzá a közlemény, amely szerint a feltételek betartását a GVH többször is ellenőrizni fogja, és ha a cég nem tartja be az előírásokat, a GVH a felvásárlást engedélyező határozatát akár vissza is vonhatja.