Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mindent visznek a kiszavazóshow-k

2002.12.06. 02:53
Fenntartotta csekélyke előnyét a tv2 az elmúlt héten, a főműsoridőben viszont már az RTL Klub volt erősebb. Rendkívüli nézettség-koncentrációt okoztak a célegyenesbe ért valóságshow-k heti csúcspontjai: a pénteki Való világ-párbajnak köszönhetően aznap este az RTL Klub uralta a képernyőket, a tv2 azonban szombaton a Big Brother kiszavazóshow-val törlesztett. A Birodalom visszavágása viszont a film tekintélyéhez képest haloványra sikerült.
Egyelőre megőrizte a tv2 nézettségi előnyét: az adó a november 25. és december 1. közötti héten - a teljes lakosságban - 32,5 százalékos átlagos közönségarányt ért el, szemben az RTL Klub 29,8 százalékával. A szoros versenyben lévő élbolyt 16,2 százalékkal követi a Magyar Televízió. Az előny törékenységét jelzi azonban, hogy a főműsoridőben viszont az RTL Klub volt eredményesebb: 34,7 százalékához képest a tv2 33,4 százalékot teljesített az esti idősávban.

A különbségek hasonlóan alakultak a 18-49 éves "kereskedelmi" célcsoportban is, ami jelzi, hogy a két nagy adó már - a tv2 megújulása óta - ugyanazt a korosztályt célozza meg. Az MTV lemaradása ebben a kategóriában természetesen még nagyobb.

A harc varázsa

realitynaplo.index.hu
Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 14. - Valóságshow a sufniból

Realitynapló 15. - Irén Csodaországban

Realitynapló 16. - Tizenkét választás

Realitynapló 17. - Valóságshow első vérig

Realitynapló 18. - A valóság sivataga

Realitynapló 19. - A kő marad

Realitynapló 20. - Mese egy szalmaszőke jányról

Ismét magabiztosan előzi a Big Brother az RTL Klub Való világát. A VV pénteki párbaja azonban kiemelkedő, 63,19 százalékos közönségarányt hozott; igaz, a tv2 az előre láthatóan sokakat vonzó Majka-Lorenzo összecsapás idején csak egy amerikai vígjátékot "áldozott fel". A párbajt 2 348 700-an tekintették meg. Érdekes, hogy a közönségarány közel azonos volt mind a teljes lakosság, mind a 18-49 évesek, mind a 18-39 évesek körében, pedig a realityműsorok általában a fiatalabbak között a legnépszerűbbek.

A szombati BB-kiszavazóshow közönségaránya ugyan "csak" 48,21 százalék volt, a nézettsége ennek ellenére - a sugárzás korábbi időpontja miatt - valamivel magasabb volt: Andrea távozását 2 385 110 tévénéző izgulta végig.

De a Barátok közt kitalált figuráinak konfliktusaival nem kelhetnek versenyre az önmagukat alakító reality-szereplők. A Big Brother csak csütörtökön előzte meg orrhosszal a Berényi családot. Megfigyelhető emellett, hogy a fiatalabb, különösen a 18-29 éves korcsoportban a BB már alig lemaradva követi a szappanoperát, sőt néha túl is szárnyalja azt. Tekintve azonban, hogy a Nagy testvérből már csupán két hét van hátra, a BK dominanciáját hosszú távon nem fenyegeti a konkurencia.

A Magyar Televízió kiemelkedő sikere volt a Koós János 65. születésnapjára készített show, amely 30,22 százalékos közönségarányával és 1 523 000 nézőjével rég nem látott tömegeket vonzott a közszolgálati csatornára.

Híradók: vezet a Tények

A köztévé esti híradója is elfogadható eredményeket produkál, közönségaránya 20 százalék körül stabilizálódott. A kereskedelmi tévék hírműsorai között korábban viszonylag kiegyenlített verseny folyt, az elmúlt héten azonban a tv2-s Tények mutatói messze megelőzték az RTL Klub Híradóját. A Tények átlagos közönségaránya (teljes lakosság) 42,16 százalék volt, míg a vele egyidőben látható RTL Híradóé 35,64 százalék. Az RTL Klub híradójának gyengélkedését nem elsősorban a műsor minősége magyarázza, sokkal inkább az előtte sugárzott Találkozások című sztármagazin. A bulvármagazin műsoridejében ugyanis nagymértékben csökken az RTL Klub nézettsége; az átkapcsolók pedig többek között a tv2-n műsort vezető Claudiával vigasztalódhatnak.

Az MTV visszavág

Hálatelt szívvel fogadták a magyar sci-fi rajongók az RTL Klubon vetített Csillagok Háborúja sorozatot. A film emelte ugyan a csatorna presztízsét, ám megdöbbentő, hogy bár Vader cselszövését nézték legtöbben - 1 779 000-en - az adott időszakban, az MTV-n ugyanakkor látható NévShowr című vetélkedőre alig kevesebben, 1 554 000-en voltak kíváncsiak. Ezzel a Magyar Televízió visszavágott az előző héten az RTL Klub adásszünetétől elszenvedett vereségért. Szintén több mint másfél millióan részesítették előnyben a tv2-n sugárzott Másodpercekre a haláltól című Steven Seagal-akciómozit George Lucas csillagmítoszának felújított változatával szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?