Szilvia
5 °C
16 °C

Such György lett a Magyar Rádió elnöke

2006.07.10. 19:08
Such Györgyöt ismét jelölték rádióelnöknek, és ezúttal meg is választották e funkcióba. Az új elnök szerint létszámleépítés és modernizáció szükséges az intézményben. Egy civil kurátor ugyanakkor vitatja a szavazás eredményét.
Such Györgyöt választotta a Magyar Rádió elnökévé a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma - jelentette be a testület maratoni, hétórás budapesti tanácskozását követően hétfőn Gellért Kis Gábor elnök. Suchot egyébként tavaly már jelölték erre a tisztségre, ám akkor a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumban nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges, kétharmados támogatást.

Gellért Kis Gábor mostani tájékoztatása szerint a 29 tagú közalapítványi kuratórium tanácskozásán 28-an adtak le érvényes voksot; 19-en támogatták Such György megválasztását, kilencen pedig ellene szavaztak, ami annyit jelent, hogy éppen a médiatörvényben minimálisan megkívánt számú szavazatot kapta az elnök. A délelőtt óta tartó tanácskozáson tájékoztatása szerint öt és fél-hat órán át hallgatták meg a jelöltet.

Szeretné helyreállítani a rádió tekintélyét

"Szeretném helyreállítani a közszolgálati rádió tekintélyét, azt szeretném, ha a közszolgálati rádió igazodási pont lenne a magyar médiapiacon, és mindezek mellett nyereségesen működne, és példát mutatna a magyar közmédia minden szereplője számára, hogy a minőségi újságírás és a költségvetési nyereséges működtetés összeegyeztethető" - fogalmazott az intézmény új elnöke, akit az ötödik pályázaton választottak a Magyar Rádió élére.

Such György - aki augusztus elsejétől, négy éven át töltheti be tisztségét - újságírói kérdésekre válaszolva úgy nyilatkozott, "a kulcspozíciók" betöltéséről a következő hetekben tárgyal. Erről még "tájékozódnia kell" - mondta, elhárítva az ezzel kapcsolatos kérdéseket, akárcsak a belső átalakítással kapcsolatosakat.

Modernizációra szükség lesz

Az új elnök mindössze annyit mondott: "modernizációra és létszám-leépítésre szükség van a rádióban"; szavai szerint "nyilván valamilyen áthidaló megoldást kell találni" arra a problémára, hogy idén üzleti terv nélkül működik a Magyar Rádió, de hangot adott azon álláspontjának is, hogy az ő feladata, hogy a tervek szintjén már a következő üzleti évre koncentráljon.

"Székházügyben tájékozódnom kell" - jelentette ki, arra hivatkozva, hogy a kiírásban szereplő információk nem elegendőek ahhoz, hogy "bármilyen érdemi álláspontot el lehessen foglalni" a kérdésben. "Számomra teljesen nyitott a kérdés, nem olyan evidens az sem, hogy új székházba kell menni, de az sem, hogy itt kell maradni" - fogalmazott. Mint mondta, a problémának pénzügyi és technikai-beruházási aspektusai is vannak.

Kétséges a szavazás eredménye?

Kétségesnek nevezte az eredményt a választás után az MTI-nek az egyik civil delegált: Gráf Csilla szerint vitatható módon számoltak az igenek közé egy voksot. Mint mondta, a szavazólapon bekarikázással kellett válaszolniuk arra, elnökké választják-e Such Györgyöt, ám az egyik vokson egy áthúzás volt látható az "igen" mezőnél.

"Ez nem annyira egyértelmű", mert az ilyen jelölés "lehet egy dühös nem" is - mondta, hozzátéve, utóbbi esetben érvényes, de eredménytelen lett volna a szavazás. Mint mondta, később a voks leadója felfedte kilétét, és azt közölte, támogató szavazatot adott le, amit - mintegy egyórás vita után - 16-11-es szavazataránnyal el is fogadott a kuratórium.

Gráf Csilla hangsúlyozta, mivel az elnökválasztás kétharmados döntés, ezért az azzal kapcsolatos határozatokat is ilyen arányban kell meghozni, ez pedig nem történt meg ebben az esetben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?