Such György lett a Magyar Rádió elnöke

2006.07.10. 19:08
Such Györgyöt ismét jelölték rádióelnöknek, és ezúttal meg is választották e funkcióba. Az új elnök szerint létszámleépítés és modernizáció szükséges az intézményben. Egy civil kurátor ugyanakkor vitatja a szavazás eredményét.
Such Györgyöt választotta a Magyar Rádió elnökévé a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma - jelentette be a testület maratoni, hétórás budapesti tanácskozását követően hétfőn Gellért Kis Gábor elnök. Suchot egyébként tavaly már jelölték erre a tisztségre, ám akkor a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumban nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges, kétharmados támogatást.

Gellért Kis Gábor mostani tájékoztatása szerint a 29 tagú közalapítványi kuratórium tanácskozásán 28-an adtak le érvényes voksot; 19-en támogatták Such György megválasztását, kilencen pedig ellene szavaztak, ami annyit jelent, hogy éppen a médiatörvényben minimálisan megkívánt számú szavazatot kapta az elnök. A délelőtt óta tartó tanácskozáson tájékoztatása szerint öt és fél-hat órán át hallgatták meg a jelöltet.

Szeretné helyreállítani a rádió tekintélyét

"Szeretném helyreállítani a közszolgálati rádió tekintélyét, azt szeretném, ha a közszolgálati rádió igazodási pont lenne a magyar médiapiacon, és mindezek mellett nyereségesen működne, és példát mutatna a magyar közmédia minden szereplője számára, hogy a minőségi újságírás és a költségvetési nyereséges működtetés összeegyeztethető" - fogalmazott az intézmény új elnöke, akit az ötödik pályázaton választottak a Magyar Rádió élére.

Such György - aki augusztus elsejétől, négy éven át töltheti be tisztségét - újságírói kérdésekre válaszolva úgy nyilatkozott, "a kulcspozíciók" betöltéséről a következő hetekben tárgyal. Erről még "tájékozódnia kell" - mondta, elhárítva az ezzel kapcsolatos kérdéseket, akárcsak a belső átalakítással kapcsolatosakat.

Modernizációra szükség lesz

Az új elnök mindössze annyit mondott: "modernizációra és létszám-leépítésre szükség van a rádióban"; szavai szerint "nyilván valamilyen áthidaló megoldást kell találni" arra a problémára, hogy idén üzleti terv nélkül működik a Magyar Rádió, de hangot adott azon álláspontjának is, hogy az ő feladata, hogy a tervek szintjén már a következő üzleti évre koncentráljon.

"Székházügyben tájékozódnom kell" - jelentette ki, arra hivatkozva, hogy a kiírásban szereplő információk nem elegendőek ahhoz, hogy "bármilyen érdemi álláspontot el lehessen foglalni" a kérdésben. "Számomra teljesen nyitott a kérdés, nem olyan evidens az sem, hogy új székházba kell menni, de az sem, hogy itt kell maradni" - fogalmazott. Mint mondta, a problémának pénzügyi és technikai-beruházási aspektusai is vannak.

Kétséges a szavazás eredménye?

Kétségesnek nevezte az eredményt a választás után az MTI-nek az egyik civil delegált: Gráf Csilla szerint vitatható módon számoltak az igenek közé egy voksot. Mint mondta, a szavazólapon bekarikázással kellett válaszolniuk arra, elnökké választják-e Such Györgyöt, ám az egyik vokson egy áthúzás volt látható az "igen" mezőnél.

"Ez nem annyira egyértelmű", mert az ilyen jelölés "lehet egy dühös nem" is - mondta, hozzátéve, utóbbi esetben érvényes, de eredménytelen lett volna a szavazás. Mint mondta, később a voks leadója felfedte kilétét, és azt közölte, támogató szavazatot adott le, amit - mintegy egyórás vita után - 16-11-es szavazataránnyal el is fogadott a kuratórium.

Gráf Csilla hangsúlyozta, mivel az elnökválasztás kétharmados döntés, ezért az azzal kapcsolatos határozatokat is ilyen arányban kell meghozni, ez pedig nem történt meg ebben az esetben.