Új nyelvhelyességi műsor a Magyar Televízióban

2007.12.07. 15:57
A csodaszarvas most abban akar segíteni a magyaroknak, hogy ne vétsenek szarvashibákat a mindennapi nyelvhasználatban, illetve hogy valóban megértsék egymást.

Balázs Géza DUna tévés Hej, hej, helyesírása és a Grétsy László-Vágó István-féle klasszikus, az Álljunk meg egy szóra után újabb, rendhagyó formájú, nyelvhelyességre nevelő műsorral állt elő a magyar televíziózás. A vasárnaponként az m2-n futó tizenhárom perces Szarvashibában a csodaszarvas mondáját kerettörténetként alkalmazva mozifilmeket, műalkotásokat, történelmi eseményeket vagy éppen televíziós műsorokat írnak felül a nyelvtanozás kedvéért.

Akadémikus vitákra nem érdemes számítani, a Szarvashiba a mindennapi boldoguláshoz szükséges nyelvhasználati szabályokat osztja meg a nézőkkel. A Szarvashiba alkotói elképesztő ötlettel álltak elő: az állat szarva beleakad a világhálóba, és ha már ott akadékoskodik, megváltoztat dolgokat, hogy tovább menekülhessen, írja az MTV a műsorról közleményében. Elbánik a szarvashibákkal, elriasztja üldözőit egy kis grammatikával. Két másik szereplő, Hunor és Magor pedig lógó nyelvvel üldözi a csodaszarvast.

Az MTV szerint a műsor a humorra épít, de a hibákkal komolyan elbánik. Célja, hogy azokra a tipikus nyelvhelyességi problémákra − pontatlanságokra, pongyolaságokra, nyelvi babonákra −, azaz szarvashibákra hívja fel a figyelmet, amik hátrányt jelenthetnek a hétköznapi érvényesülésben.

A Magyar Televíziónál úgy érzik, hiánypótló vállalkozásba kezdenek azzal, hogy az ismert televíziós nyelvművelők: Lőrincze Lajos, Grétsy László és Balázs Géza munkájának folytatásaként a "mai elvárásoknak megfelelő" nyelvhelyességi műsort indítanak. Az előzetes képekből leszűrve a mai elvárások Hunort homoszexuálissá, Magort pedig emóvá tették, a csodaszarvas, meg úgy tűnik, tudatmódosító szerek befolyása alá került.

Vicces animációkat, igényes számítógépes grafikát ígérnek, képi és nyelvi humorral. Ezen kívül hasznos történelmi, művészeti és informatikai ismereteket is szeretnének vele közvetíteni.

A hetente jelentkező, 13 perces Szarvashiba abban kívánja segíteni a nézőket, hogy képesek legyenek helyesen, igényesen és tudatosan kifejezni magukat az anyanyelvükön, hogy az elvileg egy nyelvet beszélők a gyakorlatban is megértsék egymást. Az első adás december 9-én, vasárnap este 18:15-től látható az m2 képernyőjén. A Szarvashiba rövidebb, két-háromperces verzióival viszont a hét minden napján, és a nap bármely szakában találkozhatnak.