Judit
3 °C
7 °C

Plágiumvád Rófusz EU-rajzfilmje ellen

2003.09.05. 18:08
A Szerencsi fel című EU-rajzfilmsorozat vasárnapra tervezett indításának elhalasztását kéri egy az Egyesült Államokban élő magyar származású rajzfilmes. Steve Fellner, a Klasky Csupo Inc. Los Angeles-i stúdiójában dolgozó rajzoló szerint ugyanis az Oscar-díjas Rófusz Ferenc "ellopta" egy amerikai sorozatban szereplő figuráit. Gát György, az EU-s sorozat producere az Index kérdésére abszurd dolognak minősítette az ügyet, és azt tanácsolta Fellnernek, vegye igénybe a szerzői jogvédelem útjait.
Magyarországi látogatása során egy műsorújságban lett figyelmes saját rajzfilm-figuráira Steve Fellner. A többek között a Simpson családot is gyártó Klasky Csupo Inc. rajzolója először azt hitte, hogy az öt éve készült Duckman sorozat magyarországi bemutatóját reklámozzák, ám felvilágosították, hogy a képek a hamarosan képernyőre kerülő Szerencsi fel című sorozatból valók.

Az MTV elhalasztja a vetítést
A Magyar Televízió (MTV) elhalasztja a Szerencsi, fel! című európai uniós ismeretterjesztő rajzfilmsorozat vetítését. Ez részben a Rófusz Ferencet ért plágium vádja miatt történik - mondta a tévé sajtóreferense pénteken az MTI érdeklődésére. Csorba Mária közölte: az MTV részben az őszi műsorstruktúrájának csúszása, részben a jogi aggályokat támasztó ügy megnyugtató tisztázásáig halasztja el a sorozat bemutatását.

Az MTV jól felfogott érdeke

Fellner az MTV vezetésének és a jogi osztálynak küldött levelében arra kéri a köztévét, hogy az MTV "jól felfogott érdekében" az ügy tisztázásáig ne kezdjék meg a sorozat sugárzását. A közszolgálati tévé ugyanis az indulás nyári első beharangozása után szeptember 7-re, vasárnapra halasztotta a Belügyminisztérium és külügyi tárca által finanszírozott sorozat bemutatóját. A Gát György producer az általa összehozott konzorcium vállalkozásához az 1980-ban Oscar-díjat szerzett Rófusz Ferencet kérte fel. A közbeszerzés azonban már a kiírást követően botrányt kavart a hazai rajzfilmes szakmában, mert több nemzetközileg ismert cég azt állította, hogy a kiírást kizárólag olyanok teljesíthették, akik már előre tudtak egy EU-népszerűsítő sorozat tervéről. A 200 millióért 35 részesre tervezett Szerencsi fel elkészítéséhez később még az MTV is hozzátett. A köztévé saját költségvetéséből további 11 részt finanszírozott Gátéknak.

Csupo is felháborodott

Az Amerikában élő rajzoló levelében azt írja, hogy a korábban a Csupoéknál is próbálkozó Rófusz még Kanadában kapta meg tőle a figurákat tartalmazó portfoliót. Fellner szerint a Rófusz akkor azt ígérte, hogy a rajzok alapján egy projektbe szeretné bevonni őt. Steve Fellner hangsúlyozza, hogy a "lopás" ügyében már konzultált az ismert rajzfilmessel, Gabor Csupoval is, aki felháborodott az eset hallatán. A Duckman és a figurák jogai ugyanis a Paramount Pictures tulajdonában vannak.

Magyar abszurd

Abszurd dolog és abszurd eljárás - jelentette ki az Index kérdésére Gát György producer, aki egy személyben jogosult a Szerencsi fel ügyeiben nyilatkozni. Gát, aki egyelőre nem kíván érdemben nyilatkozni a plágiumvádakról, azt mondta, hogy Fellner számára is van szerzői jogi védelem, "járjon el abban".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?