Eladták a Szigetet

2007.11.27. 14:38
Az Econet leányvállalata az Est Media Group Kft. vette meg a céget. A főszervező továbbra is Gerendai Károly marad. A szerződés szerint, ha a perek miatt ellehetetlenül a Sziget Fesztivál megrendezése, az Est Media elállhat a felvásárlástól és még a pénzt is visszakapja. Az ötmilliárdos vételár kiemelkedően magas, ha figyelembe vesszük, hogy a Sziget állítólag évek óta éppen hogy nullszaldós vállalkozás.

Az Econet leányvállalata az Est Media Group Kft üzletrész adásvételi szerződést írt alá a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. száz százalékának megvásárlására. Az ügylet több lépcsőben zajlik majd le öt év alatt, és teljes értéke maximum 4.95 milliárd forint lesz.

A felvásárlás ellenére az online gazdasági lap információi szerint továbbra is Gerendai Károly és Takács Gábor lesz a fesztivál két főszervezője, ráadásul a szerződés csak akkor lép hatályba, ha az econet.hu által megjelölt független könyvvizsgáló legkésőbb 2007. november 30-ig a cég értékét legalább 4,25 milliárd forintban állapítja meg.

„A Sziget Kft. hosszú évek óta nyereséges vállalkozásként működik, ami önmagában a jelenlegi működés változatlan fenntartása mellett is fenntartható állapot, illetve a meglévő erőforrások gazdaságosabb és ésszerűbb kihasználása organikus növekedési lehetőségeket is kínál" - áll a Sziget megvásárlásáról szóló posztban az Econet hivatalos blogján, ahol az is kiderül, hogy a tervek szerint a cég kamat, adó és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége 2011-ben már 600 millió forint lesz. (A cég idén várhatóan 3,4 milliárd forint körüli árbevétel mellett 150 millió kamat, adó és értékcsökkenési leírás előtti nyereséget ér majd el).

A Sziget végső vételára is a jövőbeli nyereségen múlik, hiszen az Est Media most csak a cég 26 százalékát vette meg (ezt március 17-ig kell kifizetnie), a fennmaradó 74 százalékot három részletben fizeti ki az Est Media, de csak akkor, ha a Sziget adózás előtti nyeresége jövőre eléri a 200 millió forintot, 2009-ben a 350 milliót, utána a 420 milliót, majd legalább az 500 milliót.

Az optimista növekedési terveknek pár hónapja még nyoma sem volt, hiszen a Sziget, ahogy már évek óta, most is szerény nyereséggel, vagy inkább nullszaldóval számolt. Maga a fesztivál, legalábbis papíron, veszteséges volt, és Gerendai Károly augusztusi közlése szerint a cég egyéb rendezvényei, például a nulladik napra szervezett LGT-koncert, vagy a marosvásárhelyi Félsziget fesztivál nyeresége miatt összességében éppenhogy "nem fog megdőlni".

Ha nem lesz Sziget, vissza az egész

Az Econet azonban nem csak az optimista forgatókönyvvel számol, a szerződés arra is kitér, hogy mi történik akkor, ha a Sziget fesztivált mégsem lehet megtartani.

„Az elmúlt hetek során a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott birtokháborítási ügyben fennállhat az elvi esélye annak, hogy a bíróság jogerős ítélete folytán ellehetetlenül a Sziget Fesztivál megrendezése. Ez esetben az Est Media Group elállhat a szerződéstől és az addig kifizetett vételárat teljes egészében visszakapja" - olvasható az Econet blogján.

Az Est Media Group Sziget Kft. tevékenységét tovább akarja fejleszteni. Az Econet blogján megjelent kommüniké szerint éppen ezért a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, és a Gyereksziget árbevételét tovább kell növelni.

„A fejlődés másik iránya a jelenlegi negyedik nagy rendezvényként megrendezett Félsziget kapcsán megszerzett nemzetközi fesztiválszervezői tapasztalatok átültetése további régiós országokra és eseményekre" - véli az Econet a marosvásárhelyi rendezvényről.

A hír bejelentése után felfüggesztették az Econet részvények kereskedését a tőzsdén.A papírokra 197 forinton született az utolsó kötés. Az általános piaci gyengülésben az econet részvények ára 8 forinttal, 3,9 százalékkal csökkent az előző napi záróárhoz képest.

Az Est Media Group az Est Lapok (Pesti Est, regioonális estek, Fidelio Sugó és évente közel hetven különszám) mellett tulajdonosa a Radiocafénak is, sőt beltéri reklámfelületek értékesítésével és reklám képeslapok terjesztésével is foglalkozik.

Változások voltak és lesznek

A Sziget felvásárlása előtt pár hónappal, augusztus közepén a fesztivál egyik alapítója, Müller Péter Sziámi eladta a cégben lévő tulajdonrészét. Döntését a zenész akkor azzal indokolta, hogy számára idegen, üzletemberi szereptől szeretne megválni. Müller Péternek eredetileg 45 százalékos tulajdonrésze volt a cégben, amiből 15 százalékot eladott egy Kedves Ferenc érdekeltségébe tartozó cégnek, a fennmaradó 30 százalékot pedig Takács Gábornak.

Azt nem lehet tudni, hogy Müller Péter mennyit kapott a tulajdonrészéért, de a felvásárlás után az körülbelül 1,8 milliárd forintot ér.

A Sziget ezután akkor került a hírekbe, amikor a múlt héten kiderült, hogy jövőre a szokásos hét nap helyett csak öt napos lesz a Sziget Fesztivál. (plusz a nulladik nap). A Sziget emellett a IV kerület által beadott birtokháborítási perre reagálva elhatározta, hogy jövőre a Hammer World Színpad is tizenegykor zár, ahogy a Nagyszínpad. Ezzel azonban nem teljesítették az újpesti önkormányzat kérését, amely a zajártalomra hivatkozva el akarta érni, hogy este tíz és reggel hat között semmilyen zenés- és műsoros program ne legyen a Szigeten. Ez a szervező cég szerint egyébként a fesztivál végét jelentené.

Öt évig maradnak

„Öt évig biztos mi szervezzük Takács Gáborral a fesztiválokat, utána pedig a szerződés értelmében eldönthetjük, hogy akarjuk-e folytatni" - nyilatkozta az Indexnek Gerendai Károly, a Sziget alapítója, aki hozzátette, hogy a kisebbségi tulajdonos Kedves Ferencet nem az Est Media, hanem ők fogják kivásárolni a cégből, még mielőtt az Est az egész céget felvásárolja.

„Azt gondolom, hogy nem sok esély van arra, hogy a Sziget ellehetetlenüljön, a IV. kerületi önkormányzattal folyó per várhatóan tavaszra lezárul, és nem valószínű, hogy a bíróság a Sziget betiltása mellett foglal majd állást" - véli Gerendai, aki szerint, ha a zajártalom miatt legfeljebb pénzbírságra számíthatnak, és egyébként is végső esetben akár a Sziget Fesztivál más helyszínre telepítése is felmerülhet.

„A Sziget terjeszkedni szeretne, várhatóan a régióban előbb-utóbb megjelenünk több, a Félszigethez hasonló rendezvénnyel" - beszélt a fejlődési lehetőségekről Gerendai Károly, aki szerint a Sziget Fesztivál peres ügyei miatt több közép-európai főváros jelentkezett, hogy szívesen átvenné a rendezvényt. Vagyis a terjeszkedéshez számos helyszínt lehetne találni a régióban.