Maradjon otthon szilveszterkor!

2005.12.31. 00:07
Ha elege van már az erőltetett jókedvből, az összeszorított foggal vicsorító, csak azért is bulizó, papírtrombitát szorongató szerencsétlenekből, ha legszívesebben felpofozná az összes petárdázó hülyegyereket, ha soha többet nem akar szilveszteri házibulit rendezni, mert a tavalyi konfettit sem tudta még kiszedni a szőnyeg rejtett zugaiból, vagy egyszerűen csak másnapos egy csendesen induló, de aztán egyszemélyes apokalipszisbe torkolló előszilveszteri buli miatt, hát maradjon inkább otthon, húzza be a függönyöket, és nézzen tévét!

Ha eltántorítják a rossz tapasztalatok, és fél, hogy egy pár hideg virslivel és a Mikroszkóp Színpad közéleti kabaréjával suhan át az újévbe, nézzen körül velünk a kis kábeltelevíziók és a tematikus csatornák kínálatában!

Egyébiránt akkor sem árt tájékozódnia, ha Ön mégis csak túl gyenge ahhoz, hogy szembeszálljon a társadalmi konvenciókkal, és nem bírja ki, hogy ne pezsgővel, vidáman óbégató társaságban búcsúztassa 2005-öt. Hiszen, talán erre nem kell emlékeztetnünk, minden házibuliban elérkezik a nyomasztó mélypont, amikor a társaság egy része már eszméletlenül fekszik az előszobában, a többiek pedig Hitler szexuális szokásairól beszélgetnek a konyhában. Na ilyenkor jól jön a televízió, és ha nem ragaszkodik az országos csatornák műsorához, hanem bátran bemerészkedik a kábelcsatornák sűrűjébe, talán még jól is szórakozhat.

Esztrádos

A közszolgálati csatornán szilveszterkor tombol majd a flitteres-csillámos gagyiesztrád: a Nagy Vita című talk show ezúttal sztárokat faggat és Bazi Nagy Vita (19.25) a címe, majd az este az Önök kérték ünnepi, élő különkiadásával, a kicsit kétségbeesett című Önök kérjék, Önök kérikkel (20.20) folytatódik. Ezután jön a Névshowrt helyettesítő Krém (21.20), amiben olyan neves sztárok játsszák majd egymás legfülbemászóbb slágereit, mint Márió, Komár László, a Groovehouse, és persze a Nox. A himnusz előtt pedig még lesz Kell 1 pasi (22.45), azaz nemi alapon diszkrimináló bugyuta sorverseny is.

Banánhéj

A családbarát Tv2 is jópofizik velünk szilveszterkor: Először a Bagi-Nacsa páros történelemparódiái jönnek Magyar Banán (19.00) címmel, majd Szilveszteri Activity (19.55), csak hogy megnyugodjunk; a Tv2-közeli médiaarcok még mindig nagyon viccesnek tartják egymást.

Ezután iszonyatos iramra kapcsol a csatorna sztaniolcsillagokkal díszített, furnérlemez-hullámvasútja: az Irigy Hónaljmirigy a Győzzük-e show-val (20.45), a Mikroszkóp színpad kabaréja (21.55) Sas Józseffel, majd Ciao Darwin (22.55) régi és új médiasztárokkal, a Himnusznál szusszanunk egyet, de máris itt van az ezerszer ismételt Mr. Bean (01.30).

Az esztrádvonalat erősíti idén a Magyar ATV is, hiszen itt kámbekel a Névshowr, ami a Markos-Nádas humorista duó exkluzív újraegyesülésével, Dollyval, Maksa Zoltánnal és Koós Jánossal várja a tévé előtt sósperecező házibulizókat. Külön érdekesség, hogy a műsorvezető, Hajdú Péter ugyanekkor vetélkedik a Tv2-n, a Ciao, Darwinban, de hát ez az előre felvett műsor varázsa.

Ha pedig a perverziók vonzzák, hát legyen Budapest Tévé, ahol szilveszteri Kívánságműsor (20.00) egész este lesz Nyertes Zsuzsával és Lovay Lászlóval, amit csak Robelin, (20.30) az ötvenes háziasszony életvezetési tanácsai szakítanak meg rövid időre. A hatodik Unicum után szinte kötelező.

Filmes

Az RTL Klub eközben nem igazán erőlteti meg magát, azért nem monoszkópot sugároz, csak unalomig ismert, másodosztályú vígjátékokat, de látszik, hogy a csatorna programosztályán tisztában vannak azzal, hogy a nagy vásárlóerejű, fiatal városiaknak felesleges kedveskedni, nagy többségük a tévékészülékektől jó messze, csendesnek éppen nem mondható részegségben vészelik át az év utolsó óráit.

Az RTL Klubról legfeljebb a Rendőrakadémiát (22.15) érdemes ajánlani, aki nem tudja fejből az összes ócska poént, az felfrissítheti a tudását, illetve a Ford Fairlane kalandjai (01.45) című kultikus darabot, amiben Nagy Feró szinkronszínészként bizonyítja, hogy képes másfél órán keresztül egy hangszínen, mindenfajta megcsuklás vagy érzelemkifejezés nélkül beszélni.

Azért ennél jobb filmeket kínálnak a kis kábelcsatornák, például ott van a Van, aki forrón szereti (20.00) az Íriszen, vagy a Szigorúan bizalmas (21.20) Kim Basingerrel és Kevin Spacey-vel a Viasat3-on.

Az HBO-n pedig éjfélkor meglepetésfilm: vagy a Pókember2, vagy a Fülke, esetleg A nemzet aranya, attól függ, hogy szavaz smsben a nép.

Kulturális

Ha inkább komolykodva töltené az év utolsó napját, hát kapcsoljon az m2-re, ahol még szilveszterkor is Kultúrházat (22.05) adnak, annak ellenére, hogy a műsor masszív törzsközönsége ilyenkor a Szódában vedel, és ráadásul mind be is férnek. A műsorban az idei év legjobb interjúiból szemezgetnek, így Al Di Meola és Terry Gilliam is megszólal ismét.

A HírTv eközben összefoglalja az évet, szerencsére nem Kerényi Imre, hanem a Reuters segítségével. Ráadásul először komolyan A világ 2005-ben (23.05)című műsorral, majd rögtön utána vidáman, kicsit a szépemlékű Parabola seggre esős stílusában a Vidám világban (23.30).

Az ismeretterjesztő adók eközben taktikusan dögunamlat sugároznak, hiszen kit érdekel a dzsungelek bioszférája, ha van kéznél sör, bor és pálinka is. Egyedül A túlélés művésze: a varacskos disznó (01.35) című műsort ajánljuk nyugodt szívvel, amit jóval éjfél után sugároz a Spektrum, amikor a negyedik rekesz sör után már sokan átérzik a címben szereplő állat túlélésért folytatott ádáz küzdelmét.

Erotikus

Persze egy unalomba hulló házibulit semmi sem dob fel jobban, mint egy pornócsatorna, ami legalább erotikát meg persze síkosított vaginákat csempész az egyhangú beszélgetésekbe. A Hustler Tv-n a karácsonykor már bemutatott Kecses hüvely (02.19) ismétlése az XXXtremen a kicsit hosszú című Amikor nincsenek otthon a fiúk, játszanak a lányok (00.53) tizenharmadik darabja, míg az XXL-en a Skót szerelem (01.30) megy, de az igazi csemegét ezúttal a Cinemax kínálja: Gyűrűkúra (22.10), erotikus vígjáték Tolkien által ihletve.

Banánhéj

A filmet ugyan még nem láttuk, de a csatorna honlapján található rövid leírás is kellemes perceket ígér: "Dildo Saggins egy trobbit Dugi-Földéről, akire fontos feladatot bíz Smirnof varázsló. A gonosz Horspank megalkotta azt az eszközt, amely kimondhatatlan erőt és örömet okoz bárkinek, aki birtokolja a mágikus fehérneműt. Dildónak meg kell ezt találnia, veszélyekkel teli útjára elkíséri két barátja, Hornee és Spam". Szerepjátékos szakközépiskolásoknak kötelező, a többieknek két felessel erősen ajánlott.

Maratonos

Ha viszont komoly az elhatározása, hogy idén kihagyja a szilveszteri őrületet, készítsen be pár kiló popcornt, meg chipset, és nézzen meg egy sorozat-maratont. Az AXN-en december 31-én délutántól leadják a Lost (18.40) teljes első évadát, így nem kell hétről hétre döcögve végignéznie a sorozatot az RTL Klubon. Pálmafák, rejtélyek és megannyi nyílt törés. Mi kellhet még szilveszterre?

Talán egy kis humor, ezért akár a Filmmúzeumra is kapcsolhat, ahol délutántól a Monty Python repülő cirkusza (18.30) első tíz részét vetítik megszakítás nélkül, majd éjfél után jön az Alfa Holdbázis (00.30), olyan kultikus részekkel, mint a Triton csapdája vagy a Fekete nap. Groteszk utazás 2006-ba.