Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kolumbia tiltakozik Senorita Szöszi miatt

2008.11.13. 23:27
Bekérették a tiszteletbeli konzult, és a magyar külügyminisztériumnál is rosszallásukat fejezte ki a kolumbiai kormány, amiért a Tv2 műsora túlságosan negatív képet fest Kolumbiáról. A magyar valóságshow a bogotai újságok címlapjára került.

A Cambio című kolumbiai lapban sajnálkozó cikket jelent meg arról, hogy a Tv2 ott játszódó valóságshow-ja a legrosszabbat mutatja az országról.

A keddi számban megjelent írás ismerteti a Hargitai Bea modell és Alejandro Martínez kolumbiai színész állítólagos szerelméről szóló műsort - a Szenyorita Szöszit -, amelyben a lány "a világ legveszélyesebb országának" nevezi Kolumbiát, egy taxisofőrt "idiótának és állatnak" titulál, és a narrátorszöveg szerint Beának a szállodában el kellett torlaszolnia az ajtaját, hogy éjjel be ne törjenek a szobájába, és hogy Bogotában "káoszt és piszkot" talált, és "az egyetlen fegyvere a fertőtlenítő, amelyet bőségesen használ".

A Cambio illusztrációja

A további idézetek szerint "az Alejandróhoz vezető út tele van prostituáltakkal", a képeken Bogotá egyik kikövezetlen utcáját látni, amely tele van kukázókkal, prostituáltakkal, és a legjobb esetben is népies, nevetséges személyekkel. A modell eközben olyanokat mond, hogy "mindenki be van drogozva... mindenkinek fegyvere van... ez a fiú szívott valamit... itt még a gyerekek is veszélyesek".

A Szenyorita Szöszi csak az utolsó az olyan külföldi programok sorában, amelyek rosszat szólnak Kolumbiáról, jegyzi meg a lap, és azt is elmagyarázza, hogy a szöszi szó nemcsak szőke nőt jelent, hanem olyat, aki "közönséges és buta", azaz nem kell komolyan venni.

A cikk szerint a kolumbiaiak, akik látták a programot, annyira felháborodtak, hogy a külügyminisztérium a budapesti képviselője révén kénytelen volt a kolumbiai kormány rosszallását kifejezni a magyar külügyminisztériumban, amiért "eltorzítják a nemzet képét". Ugyanebből az okból bekérették a bogotái magyar tiszteletbeli konzult, akinek szintén átadták ezt az üzenetet.

A Cambio megszólaltatta Nagy Andreát, a Tv2 marketingigazgatóját, aki azt mondta, hogy csak az első részek ábrázolnak nehéz helyzeteket, és a csatornának "egyáltalán nem áll szándékában megsérteni a kolumbiaiakat. A program egésze megmutatja Kolumbia elbűvölő és színes képét is."

A cikk utáni kommentekben megszólalnak olyan helybéliek is, akik szerint Kolumbia is felelős részben a külföldön róla kialakult elfogult és rossz képért. Egy hozzászóló viszont azt kívánja, hogy készítsen a lap riportot Budapestről, ahol "vannak még rosszabb helyek".

Megrendezettnek tűnik

A Senorita Szöszi című valóságshow-ról még augusztusban írta meg a Comment:com, hogy előre megírt forgatókönyv alapján készült, akkor a műsor munkacíme még az volt, hogy Kolumbiai kapcsolat. A realitynek álcázott műsor forgatókönyvírója, Divinyi Réka akkor a Népszabadságnak nyilatkozva még azt mondta, hogy a készülő műsor „egy teljesen új televíziós műfaj, fikciós alapokon nyugvó különleges reality”. Később a sorozat főszereplője, Hargitai Bea viszont több bulvárlapnak is azt nyilatkozta, hogy a műsorban látottak nem forgatókönyv alapján készülnek, a cselekményt az élet írja, míg Várdy Zoltán, a Tv2 vezérigazgatója az Origónak adott interjújában a héten már arról beszélt, hogy a műsor kudarcában szerepe lehet annak is, hogy „lehet, hogy megrendezettnek tűnik”.