Kolumbia tiltakozik Senorita Szöszi miatt

2008.11.13. 23:27
Bekérették a tiszteletbeli konzult, és a magyar külügyminisztériumnál is rosszallásukat fejezte ki a kolumbiai kormány, amiért a Tv2 műsora túlságosan negatív képet fest Kolumbiáról. A magyar valóságshow a bogotai újságok címlapjára került.

A Cambio című kolumbiai lapban sajnálkozó cikket jelent meg arról, hogy a Tv2 ott játszódó valóságshow-ja a legrosszabbat mutatja az országról.

A keddi számban megjelent írás ismerteti a Hargitai Bea modell és Alejandro Martínez kolumbiai színész állítólagos szerelméről szóló műsort - a Szenyorita Szöszit -, amelyben a lány "a világ legveszélyesebb országának" nevezi Kolumbiát, egy taxisofőrt "idiótának és állatnak" titulál, és a narrátorszöveg szerint Beának a szállodában el kellett torlaszolnia az ajtaját, hogy éjjel be ne törjenek a szobájába, és hogy Bogotában "káoszt és piszkot" talált, és "az egyetlen fegyvere a fertőtlenítő, amelyet bőségesen használ".

A Cambio illusztrációja

A további idézetek szerint "az Alejandróhoz vezető út tele van prostituáltakkal", a képeken Bogotá egyik kikövezetlen utcáját látni, amely tele van kukázókkal, prostituáltakkal, és a legjobb esetben is népies, nevetséges személyekkel. A modell eközben olyanokat mond, hogy "mindenki be van drogozva... mindenkinek fegyvere van... ez a fiú szívott valamit... itt még a gyerekek is veszélyesek".

A Szenyorita Szöszi csak az utolsó az olyan külföldi programok sorában, amelyek rosszat szólnak Kolumbiáról, jegyzi meg a lap, és azt is elmagyarázza, hogy a szöszi szó nemcsak szőke nőt jelent, hanem olyat, aki "közönséges és buta", azaz nem kell komolyan venni.

A cikk szerint a kolumbiaiak, akik látták a programot, annyira felháborodtak, hogy a külügyminisztérium a budapesti képviselője révén kénytelen volt a kolumbiai kormány rosszallását kifejezni a magyar külügyminisztériumban, amiért "eltorzítják a nemzet képét". Ugyanebből az okból bekérették a bogotái magyar tiszteletbeli konzult, akinek szintén átadták ezt az üzenetet.

A Cambio megszólaltatta Nagy Andreát, a Tv2 marketingigazgatóját, aki azt mondta, hogy csak az első részek ábrázolnak nehéz helyzeteket, és a csatornának "egyáltalán nem áll szándékában megsérteni a kolumbiaiakat. A program egésze megmutatja Kolumbia elbűvölő és színes képét is."

A cikk utáni kommentekben megszólalnak olyan helybéliek is, akik szerint Kolumbia is felelős részben a külföldön róla kialakult elfogult és rossz képért. Egy hozzászóló viszont azt kívánja, hogy készítsen a lap riportot Budapestről, ahol "vannak még rosszabb helyek".

Megrendezettnek tűnik

A Senorita Szöszi című valóságshow-ról még augusztusban írta meg a Comment:com, hogy előre megírt forgatókönyv alapján készült, akkor a műsor munkacíme még az volt, hogy Kolumbiai kapcsolat. A realitynek álcázott műsor forgatókönyvírója, Divinyi Réka akkor a Népszabadságnak nyilatkozva még azt mondta, hogy a készülő műsor „egy teljesen új televíziós műfaj, fikciós alapokon nyugvó különleges reality”. Később a sorozat főszereplője, Hargitai Bea viszont több bulvárlapnak is azt nyilatkozta, hogy a műsorban látottak nem forgatókönyv alapján készülnek, a cselekményt az élet írja, míg Várdy Zoltán, a Tv2 vezérigazgatója az Origónak adott interjújában a héten már arról beszélt, hogy a műsor kudarcában szerepe lehet annak is, hogy „lehet, hogy megrendezettnek tűnik”.