Meleg csókkal üdvözölte sikerét a Broadway zeneszerző párosa

2003.06.10. 16:52
Melegmozgalmi ünneppé alakult Amerika színházi Oscar-díj átadója. A kitüntetettek élőadásban álltak ki a melegek jogaiért, egy amerikai színésznő szerint megvalósult a tökéletes világ.
Az idén nem a színházi produkciók, hanem a melegmozgalom határozta meg Amerika színházi Oscarjaként is emlegetett eseményt, a Tony Awards díjkiosztóját. A dalszerző kategória két színpadra lépő győztese, Marc Shaiman és Scott Wittman ugyanis sokakat megdöbbentő módon foglalt állást a melegek jogai mellett.

New York's Radio City Hall-ban rendezett gálán Shaiman a díj átvétele után mondott beszédét azzal fejezte be: "Bár számunkra nincs megengedve, hogy összeházasodjunk, bizonyítani szeretném, hogy szeretlek, és veled akarom leélni hátralevő életem" - majd a szintén díjazott Wittmanhoz fordult, és élő, egyenes adásban megcsókolta partnerét. A közönség pozitívan fogadta az Amerikában rendhagyóan nagy nyilvánosságot kapott eseményt, és tapssal fejezte ki szimpátiáját.

A BBC úgy tudja, hogy a Hairspray című musical zenéjéért kitüntetett szerzők magánéleti kapcsolata már 25 éve tart.

Tökéletes világ

A Tony Awards díjkiosztó estéjének későbbi órái is a Shaiman és Wittman által meghatározott hangulatban teltek. Denis O'Hare, aki legjobb darab díjával kitüntetett Take Me Out című musical meleg baseball-játékosát alakította, nyilvánosan köszönte meg barátjának a támogatását. "A melegek éjszakája a mai. Varázslatos" - mondta örömmel.

A hangulat magával ragadta Michele Pawkot, a Hollywood Arms díjazott színésznőjét is. "Soha nem voltam még büszkébb erre a közösségre" - jelentette ki.

"Férfiak csókolóznak a színpadon, nőimitátorok, gyerekek - ez a tökéletes világ" - foglalta össze a fejleményeket. Az említett Hairspray című darab egyébként önmagában is okot adott volna az ünneplésre, mivel John Waters kultfilmjének színpadi változatát nyolc díjjal tüntették ki.

A Tony Awards díjazottjai
Legjobb darab: Take Me Out
Legjobb musical: Hairspray
Legjobb színész: Brian Dennehy, Long Day's Journey Into Night
Legjobb színésznő: Vanessa Redgrave, Long Day's Journey Into Night
Legjobb musical színésznő: Marissa Jaret Winokur, Hairspray
Legjobb musical színész: Harvey Fierstein, Hairspray
Legjobb forgatókönyv: Hairspray, Mark O'Donnell and Thomas Meehan
Legjobb rendezés: Joe Mantello, Take Me Out