Dinamikus monoszkóp

2002.06.02. 15:59
A Bár című reality show győztesének új műsora olyan, mintha Knézy Jenő élőben közvetítené az Ámokfutók rajongói klub topikján zajló eseményeket.

"Nem vagyok még médiasztár,
és nem is."

Tiger ars poeticája
a Span első adásában

Berényi Kata egy jobb horoggal a padlóra küldte Monica Gellert, Vágó István végleg lenyomta a gonosz tőzsdeügynöknek maszkírozott Máté Krisztinát, Fábry Sándor pedig az óvatos politikai jobbraát ellenére haza vágta Friderikuszt és multikulturális vicc kommandójának egész legénységét. A tv2 szakemberei ugyan újabb és újabb sztárokat küldenek a szorítóba, de a súlyos júdásforintokkal átcsábított médiabajnokokat rendre péppé verik a konkurencia zsoldosai, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a legnézettebb programok heti toplistáját már jó ideje az RTL Klub műsorai tartják megszállva.

"A tv2 szakemberei ugyan újabb és újabb sztárokat küldenek a szorítóba"
A tv2 eközben csendben agonizál, médiamunkásai felszakadt ínyüket és a szemük alatti duzzadt véraláfutásokat tapogatják, miközben azon gondolkoznak, hogy hogyan tudnának felállni a padlóról, mielőtt végleg rászámolnak a csapatra. Ráadásul az utánpótlás is elfogyott, a bevethető televíziós személyiségeket már rég megkaparintotta az ellenfél, esetleg szakmai vagy erkölcsi sebesültként hevernek a szorítón kívül. A helyzet mára odáig fajult, hogy még Tiger, a viasat3 kvázisztárja, a Bár című valóságopera nyertese is műsoridőt kaphatott a Magyarország vezető televíziója szlogenhez a tények ellenére is makacsul ragaszkodó adón.

A tv2 menedzsmentje valószínűleg olyan televíziós arcot keresett, aki nem áll távol a hazai rögvalóságától, a parizer és kannás bor szagú szürke hétköznapoktól, Anettka meg éppen foglalt volt, ezért szerződtették Tigert, a mi fiúnkat, aki külvárosi diszkókat idéző jópofaságával már egyszer elvarázsolta a nézőket. Az amatőr műsorkészítés televíziós forradalmától azonban megriadtak a szerkesztők, ezért péntek hajnali fél egyre nyomták be a lakonikusan tömörséggel Spannak elkeresztelt műsort, amikor csak a Fókusz ismétlésével, László atya telefonos lelki segély szolgálatával és a Duna televízió komolyzenei akváriumával kell felvennie a versenyt. Ráadásul a kreatív csapat minden bizonnyal komoly alkotói válságot élt át az utóbbi hónapokban, mivel az alig fél órás műsorba egyetlen apró ötletet sem sikerült betuszkolniuk, csak a Korridor Love-ban, és a rossz emlékű Csiszár.hu-ban már megbukott televíziós SMS-chat lecsupaszított, minimalista változatát prezentálták a késői órán valószínűleg nem túl interaktív médiafogyasztóknak.

"Ha pedig elfogytak a konzervfelvételek, Tiger felnyálazta emlékezetében a slozin rongyosra olvasott Hahotákat."
A Span bemutatkozó adása nem nyújtott nagy vizuális élményt: a képernyő jelentős részét a beküldött rövid szöveges üzenetek foglalták el, a fennmaradó területet pedig Tiger egyre jobban gyöngyöző arca terítette be. Az adás szűk félórájában a most debütált műsorvezető a baloldalon sorjázó üzenetekre próbált reagálni, ami legtöbbször kimerült abban, hogy fennhangon, de csapnivaló artikulációval felolvasta az SMS-t, majd hozzátette, hogy ja, ez király! Az adás állítólag a csajozós szövegekről szólt, ebben a témában kellett ropogtatni az üzeneteket, de néhány ősrégi tahó poénon kívül csak masszív anyázás és szeretlekévázás folyt az SMS-csatornán, ami nem túl meglepő, hiszen akik péntek éjjel otthon ülnek a tévéjükkel és a mobiljukkal, azoknak valószínűleg nem sok közük van az éjszakai életben használatos praktikákhoz.

Az egyenletes dögunalmat néha kisebb bejátszások szakították meg, amikből például megtudhattuk, hogy székesfővárosunkban vannak olyan elvetemültek, akik egy parkolóórával is hajlandók smárolni, csak hogy viszontláthassák magukat a csodaládában. Ha pedig elfogytak a konzervfelvételek, Tiger felnyálazta emlékezetében a slozin rongyosra olvasott Hahotákat, és elmondott egy-két döbbenetesen rossz viccet, amiket ráadásul menetrendszerűen el is rontott. Lámpalázában például képes volt feltenni azt a tréfás kérdést, hogy melyik a legrövidebb állatnév, majd kis hatásszünet után előre elnézést kért minden női nézőtől, és ezután bejelentette, hogy a megfejtés márpedig az n betű, úgyis, mint nő.

"...ezzel a műsorral a tv2 elérte eddigi mélypontját"
A legborzasztóbb mégis az, hogy tulajdonképpen minderről nem Tiger tehet, hanem azok a médiaszakemberek, akik összezárták egy kamerával, és elvágták minden kommunikációs lehetőségtől, hogy csak pár primitív és szétfolyó SMS-be kapaszkodhasson. Ingerek nélkül, a hideg és közönyös kamerába bámulva pedig nehezen jönnek a gondolatok, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy ezzel a műsorral a tv2 elérte eddigi mélypontját, ahonnan már nincs messze a kis költségvetésű városi kábeltelevíziók sötét gödre sem.