'A csapongás lételemünk'

2002.03.12. 12:06
Márciusban egy hónapig újra ad az éterben a Tilos Rádió. A műsorkészítők a 92,1-es frekvenciára kaptak ideiglenes sugárzási engedélyt. A rádió két évvel ezelőtt szüntette be az éteri sugárzást, és kábelre és internetre szorult, miután a Rádió C-vel szemben alul maradt a frekvenciapályázaton. Azóta kétszer - 2000 decemberében és tavaly augusztusban - kaptak ideiglenes frekvenciát egy-egy hónapra. Az újabb ideiglenes adás alkalmából a rádió két veterán műsorvezetőjével illetve alapítójával, Simó Györggyel és Nádori Péterrel készítettünk interjút. Szerda reggeli műsoruk, mely évek óta a Pillangó Első Látásra nevet viseli, holnaptól Elvehetetlen Panoráma néven folytatódik.
Mióta csináljátok ezt a műsort?

Simó/Nádori: Kettesben a legális adás indulása, 1995 óta csinálunk műsort, előtte a kalózidőszakban sokáig Csejdy Andrással hármasban csináltuk a szerdát és azóta is mindig a szerdát. Először Ablak a Zsiráfra volt a címe, később folytattuk Pillangó Első Látásra fejléc alatt, most pedig úgy tervezzük, hogy Elvehetetlen Panoráma néven újulunk meg.

Simó György
Született 1967-ben Budapesten. Jelenleg az Axelero Rt. vezérigazgató-helyettese.
A műsorban: beszél.
Amikor a rádió elbukta a frekvenciát, ti abbahagytátok a műsorkészítést, és azóta is csak az ideiglenes sugárzások alkalmával jöttetek vissza. Miért nem rádióztok kábelen, csak az éterben?

Részben mert öregek és lusták vagyunk, részben pedig mert az évek során teljesen az interaktivitásra, a betelefonálókkal való kommunikációra épült a műsor. A kábeles-internetes adás adottságai sajnos erre alkalmatlanok, hiányzik a pörgés.

Gyakran viccelődtök egymással adásban is. Előfordult, hogy egyikőtök komolyan megsértődött?

Á, nagyon jó a humorérzékünk. Persze a Pillangó nem műanyag, de az évek során úgy kiismertük egymást, hogy ma már ha akarnánk se tudnánk megsérteni a másikat, mert az rögtön műsort csinálna belőle.

Adáson kívül mennyi időt vagytok együtt? Voltatok már például együtt nyaralni?

Voltunk együtt nyaralni, de nem tegnap - mióta nem dolgozunk együtt, nem találkozunk nagyon sűrűn. Viszont amikor igen, akkor nagyon tudunk egymásra figyelni.

Nem morognak a cégnél hogy rádióztok? Tudják egyáltalán? Előfordult már, hogy üzleti tárgyaláson közölte veletek a másik fél, hogy szokott hallgatni benneteket?

Nádori Péter
Született 1967-ben Budapesten. Jelenleg a HVG Online főszerkesztője. A műsorban: zenét csinál és beszél.
Amikor életünkben először elmentünk komoly helyre dolgozni, mind a ketten beleírattuk a szerződésünkbe, hogy szerdánként délelőtt 11-ig nem vagyunk munkavégzésre kötelezhetőek. Ha morogtak volna, nem megyünk oda. A másik fél elég sok helyen közölte már, hogy hallgat vagy hallgatott minket: Pétert még a népszámlálóbiztos is megismerte a hangjáról. Nagy és régi fájdalmunk, hogy autogramkérő tinik nem kergetnek csapatokban, de ma se nagyon múlik el hónap, hogy valamelyik üzleti partnerünk, ismerősünk ne jelezné, hogy valójában nagyon is jól ismer minket a műsorból.

Mi lesz a szerdai műsor témája? Tudjátok előre, vagy improvizáltok?

Fiatal korunkban, pláne a kalózidőszakban, amikor sokáig csak felvételről mentek a műsorok, nagyon komolyan felkészültünk minden adásra. Ezek komoly, nyögvenyelős adások voltak. Aztán később egyáltalán nem: Gyuri kipakolta maga elé az újságokat, elkezdtünk beszélni és figyelni egymásra meg a hallgatókra, és ez működni kezdett. A mostani ideiglenes adásban is csak kapaszkodó kulcsszavakat vettünk magunk mellé: elsőnek a "város"-t. A többi is kábé ennyire konkrét. Jó lesz.

Miért nem szoktatok vendéget hívni a műsorba? Vagy előfordult már?

Szintén fiatal korunkban nagyon gyakran volt vendég, csak a reggeli műsorok úgy alakultak, hogy egy idő után a rengeteg hallgatói telefon miatt arra se nagyon maradt idő, hogy mi végigmondjunk egy-egy mondatot, úgyhogy szépen elhagytuk a vendégeket. A műsor egész koncepciójával ellentétes az, hogy egy kiemelt beszélő legyen - rajtunk kívül persze... A csapongás amúgy is lételemünk. Olyan is volt, hogy valamelyikünk egyedül volt adásban, olyan is, hogy az egyikünk az előtérben aludt, műsor közben és élőben bekevertük a horkolást. Meg volt rengeteg jam session, keveredő műsorvezetők, négyesfogatok, mindenféle. Péter egyébként utál egyedül műsort csinálni, Gyuri pedig nem is tud, mert soha nincsenek nála a lemezei. Nincsenek ugyanis lemezei.

Mi a véleményetek az ORTT elleni kereset elutasításáról, mi lesz most? Szerintetek lesz-e valaha 24 órás frekvenciája a Tilosnak? Egy 24 órás rádióban vállalnátok műsort?

Fellebbezett a Rádió, erről ennyi elég. 24 órás frekvenciánk pedig biztosan lesz, ha máskor nem, hát a digitális rádiózás lassan, de biztosan eljövendő korában. Remélhetőleg azért előbb. Hogy vállalnánk-e műsort, azt majd meglátjuk, de persze igen, mert szeretjük csinálni meg minden.