Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Pénzbüntetésre ítélték a Tilos Rádiót

2004.06.30. 12:22
Az ORTT egyik tagja fel akarta bontani a rádió műsorszolgáltatási szerződését, de végül csak kötbért kell fizetnie a Tilosnak, amiért beolvastak egy Orbán Viktort gyalázó sms-t.
Törvénysértést állapított meg a Tilos Rádió egyik februári műsorában elhangzottak kapcsán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); az előző nap született döntésről szerdán tájékoztatta az MTI-t a médiahatóság szóvivője.

Meg akarták szüntetni

Az államigazgatási eljárás keretében folytatott vizsgálatot követően kötbért rótt ki a médiumra az ORTT - mondta Vékony Éva, a büntetés összegét azonban nem közölte.

Az MTI azon információja kapcsán, hogy a testület egyik tagja javasolta, azonnali hatállyal mondják fel az adó műsorszolgáltatási szerződését, a szóvivő úgy fogalmazott: "volt ilyen kezdeményezés".

Április 21-én rendelt el újabb vizsgálatot a három hónappal korábban "utolsó figyelmeztetésben" részesített Tilos Rádió ügyében a médiahatóság.

"A Kereszténydemokrata Néppárt beadványa a Tilos Rádió 2004. február 4-i adásával kapcsolatban" című ORTT-határozat szerint a testület a KDNP kezdeményezése alapján államigazgatási eljárást indított, amelynek keretében megbízta monitoring szolgálatát "a Tilos Rádió kifogásolt műsorszámának vizsgálatával".

A Magyar Nemzet honlapján február 4-én közöltek szerint az élő adásban az Index munkatársa általt felolvasott sms szövege a következő volt: "Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki. Pusztuljanak az egyházak. Éljen Barangó."

Az ORTT panaszbizottsága még februárban törvénysértőnek ítélte a szóban forgó sms-t, amely gyűlöletkeltő módon minősítette Orbán Viktor volt kormányfőt és sértette a vallási meggyőződést.

Többször botlottak

A médiahatóság alig két héttel a most szankcionáltak elhangzása előtt függesztette fel harminc napra a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, egyebek mellett azért, mert az egyik, Barangó néven ismertté vált műsorvezető szenteste adásban azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

Az ORTT által tárgyalt másik esetben, tavaly december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el, hogy "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között". Tíz nappal később egy műsorban az hangzott el, hogy "... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú".

Az ORTT emellett a médiumot hat hónapra kizárta a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából, illetve alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést". Ez az egyik testületi tag akkori közlése szerint "utolsó figyelmeztetés" az adót működtető társaságnak, azaz következő súlyos szabályszegése esetén az ORTT felmondhatja a műsorszolgáltatási szerződést.