A Tilos Rádió kimaradt a Szigetből

2004.06.01. 14:40
Pénzhiány és a kommunista szombatok divatjának vége hiúsította meg az underground rádió hagyományos Szigetes megjelenését.
Vajon a Sziget fesztivál is szalonképtelennek minősítette a Tilos Rádiót? Esetleg a közösségi kezdeményezések nem illenek a mind professzionálisabbá váló fesztivál programjába? Vagy a Tilos állt elő a minimál-experimentális elektronikus zene háromfős magyarországi táborát megcélzó, vállalhatatlan programmal?

Kérdések kavarogtak bennem, miután tikkasztó egy hét együttléteken edződött ismerősöm rámutatott: a Szigeten idén nem rendez programokat a Tilos Rádió. A hír meglepő volt, hiszen a Tilos sátra a nagy színpadok mellett hosszú évek óta az egyik stabil pontja volt a fesztiválnak, és elektronikus zenei rendezvényei kihozak a Szigetre egy amúgy nehezen elérhető szubkultúrát is.

A mindent eltipró pop, vagy az aktuálpolitika helyett azonban a pénzhiány és a hosszútávon működésképtelen társadalmi munka felelős a civil rádió távolmaradásáért, derült ki a Szigettel és a Tilossal folytatott beszélgetésből.

Ultimátum

A Tilos teljesen új alapokra akarta helyezni a kapcsolatunkat. Sokkal több pénzt kértek a programjaikra - mesélte a szakítás okait Gerendai Károly. A Sziget főszervezője és kitalálója elmondta, a rádió ultimátumot intézett hozzájuk: vagy emelik a programszervezésre szánt összeget, vagy idén távol maradnak a fesztiváltól.

Gerendai meglepőnek nevezte a Tilos követelését, hiszen a Sziget így is minden lehetőséget megragadott, hogy támogassa a rádiót. "Tudtuk, hogy idén milyen nehéz helyzetben van a Tilos, és milyen nagy szüksége van a megjelenésre. Ezért nem értettük, hogy miért ők szabnak feltételeket."

A többi rádió ugyanis saját költségen szervez programokat, és egyáltalán semmi pénzt nem kap a Szigettől, mondta. A fesztivál a programszervezésre szánt összegen felül azonban még a cirkuszi sátrat is biztosítja a Tilosnak. Sőt, a Sziget, a stúdiónak is otthont adó Kultiplex tulajdonosaként elengedte a szorult pénzügyi helyzetben lévő rádió bérleti díját, állította Gerendai.

A tilososok azzal érveltek, - tette hozzá - hogy fizetni szeretnének a fellépőiknek. De miért nekünk kellene állni ennek a költségét, különösen, hogy a rádió tudomásunk szerint máshol sem fizet a dj-inek? - kérdezte a főszervező.

Elektronikus zene ingyen

Meglepetésünkre a Tilos nevében a tárgyalásokon részt vevő Vályi Gábor nem egy szögesen ellentmondó történettel állt elő. Az egykori kuratóriumi tag szerint a rádió belső viszonyai legalább annyira hátráltatták a szigetes megjelenést, mint a pénz hiánya.

A Shuriken néven ismert dj hangsúlyozta, a Sziget és a Tilos közti jó viszonyt, említést tett a Sziget gesztusairól és anyagi támogatásáról is.

Elmondta ugyanakkor, hogy a programszervezésre szánt összeg, ami tavaly 2,5 millió forint körül volt, idén pedig némileg emelkedett, már nem elég színvonalas programok szervezésére. A pénzt ugyanis elviszi a technika, a biztosítás és a járulékos költségek.

Társadalmi munkában pedig egyre nehezebb az egyhetes programot összeállítani és levezényelni. "Amit az emberek ingyen végeznek, az ráadásul nehezen számon kérhető. Ha kimegyünk, akkor profi munkát akarunk végezni", indokolta meg, mire fordították volna a kért nyolcmillió forintot.

A Tilos sátrat a jelenlegi körülmények közt nem lett volna érdemes felállítani, mivel Vályi szerint tavaly már a programon is érezhetőek voltak a nehézségek. A Tilos mostoha körülményei pedig a többi helyszín viszonylatában is egyre nyilvánvalóbbá váltak. A szintén elektronikus zenére szakosodott Cinetrip külföldi sztárokat hív meg, van pénze megfelelő technikára és a külsőségekre. Ha a Tilos jelen akar lenni, igényes, a minőségi programban érdekelt előadókra van szüksége. Ez pedig nem megy pénz nélkül, vélte Vályi.

Barangós história

A Szigettel tárgyaló rádiós azonban nem dobta be a törülközőt azután sem, hogy kiderült, nem lesz több pénzük a szokásos programokra. Vályi kevesebb pénzből is megvalósítható, új programstruktúrát és megjelenést képzelt el kiútként. A lelkesen jelentkező önkéntesek azonban végül nem álltak elő értékelhető javaslattal, így a kezdeményezés végül elhalt.

Vályi magyarázatul megemlítette, hogy nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a tárgyalások éppen a rádió krízisidőszakában, a "barangós história idején" zajlottak, amikor nem a Sziget programja volt a legfőbb gondjuk.

Véleménye szerint azonban a jelenlegi szervezeti felépítés sem ideális a nagy tervek megvalósítására. A dj remélte ugyanakkor, hogy a rádióban zajló intézményi reform, a bázisdemokrácia támogatása, a kibővült vezetőség lehetőséget teremt majd arra, hogy jövőre élni tudjanak a lehetőséggel.

Optimuzmusra ad okot, hogy legutóbbi adománygyűjtő hetükön, az évi rendszeres Tilos Maratonon a szoksásonál több pénz, 3 millió forint gyűlt össze, ami jelzi: a hallgatók magukénak érzik a rádiót, a Tilosnak van támogatottsága, jegyezte meg Vályi Gábor.