Óvatos változások a Tilos rádióban

2004.05.25. 15:10
A rádió Szabó családját felváltotta a régi tilososokból álló kuratórium. Szerkesztőbizottság is alakult, de feladata nem a szerkesztés lesz.
Megpróbál összeszedettebb lenni a rádió, nyilatkozta a Tilos Rádió egyik munkatársa az Indexnek a hétfőn tartott közgyűlését értékelve. A nagyszámú rádiós részvételével zajló gyűlésen a Tilos Rádió megválasztotta új kuratóriumát, amely az eddigiekkel szemben már nem öt, hanem hat taggal rendelkezik.

A rádió működésében az új elemet a most először megválasztott szerkesztőbizottság jelenti, amelynek tagjai ellenőrzik majd, hogy a műsorok a tervben leírt módon folynak-e. A szerkesztőbizottságnak ugyanakkor "közvetlen tartalmi kérdésekbe kérdésekbe nincs beleszólása".

Régi gárda

A Tilos új kuratóriumát egyébként már két alkalommal próbálták, sikertelenül megválasztani. A döntést sürgette, hogy a rádiót február 10-e óta válságstáb vezette, miután az előző kuratórium az elnök, Csabai Gábor lemondása után feloszlott. A Papóként műsort vezető elnök azután távozott posztjáról, hogy a közgyűlés nem fogadta el: a rádió átalakításáig csak zenét sugározzanak.

Csabai a karácsonyi, a keresztények kiírtását emlegető műsorvezető botránya után állt elő javaslatával. Bár a szélsőséges kijelentést tevő műsorvezető bocsánatot kért, majd lemondott, Csabai új működési rendet is szeretett volna kidolgozni a zenei szünet ideje alatt, hogy a rádió elkerülhesse a szellemiségével összeegyeztethetetlen kilengéseket. A kényszerszünet ötletét a rádió többsége azonban nem támogatta, ami végül a kuratórium lemondásához vezetett.

A most felállt kuratóriumba több régi Tilos rádióst is beválasztottak, így a tagok közt van az előzőekben is tisztséget vállaló Szekfű Balázs, továbbá az Origo főszerkesztője, Weyer Balázs, Bodó Balázs, Csejdy András, Kiskádár Tamás és Rozgonyi Zoltán.

A Szabó család óvatos változást akar

A szerkesztőbizottság tervét és munkarendjét az ideiglenes, magát Szabó családnak nevező tanács dolgozta ki, tudtuk meg informátorunktól. A terveket már egy hónapja elfogadták, és a hétfő éjjeli közgyűlésen már csak jóváhagyásuk történt meg.

A szerkesztőbizottság választja ki az elkövetkezőkben adásba kerülő műsorokat és tőle várják a gyengébb produkciók kiszelektálását is.

A hétfős szerkesztőbizottság - amelynek tagja többek közt a magánperformaszáról is ismert Paizs Miklós, Pálos György, Vida Antal és dj Gonnok - nevével ellentétben tartalmi kérdésekben nem lesz kompetens. Feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék, a tervekben szereplő és műsorstruktúrájú adások mennek-e a rádióban.

A szavazáson résztvevők úgy vélték, a rádióban óvatos változások zajlottak le, nagyobb reformokra azonban nincs igény.

Adok-kapok

A Tilos Rádió adok-kapok fedőnévvel rendezi meg május 25-től rendes évi adománygyűjtő akcióját. Az egyhetes, programsorozattal összekötött rendezvény célja, hogy a rádiósok felhívják a hallgatók figyelmét a nonprofit alapon működő Tilos támogatására. A rádió munkatársai lapunknak elmondták, hogy átlagban évi működési költségek tíz százalékához járulnak hozzá a hallgatók.